Habarnam pe Lună

Ramona Gabăr
Habarnam pe Luna | Totul despre mame
Habarnam pe Luna

Habarnam pe Luna | Totul despre mame

„Habarnam pe Lună”, de Nikolai Nosov, Editura Humanitas, 2013

Aventurile lui Habarnam nu s-au încheiat odată cu întoarcerea acestuia din Orașul Soarelui. După doi ani și jumătate, aventurile reîncep, de data asta mai năstrușnice și mai fantastice ca oricând. Căci de data asta nu mai e vorba de o călătorie cu balonul sau de o vizită într-un orășel vecin și prieten. Nuuuu, nu și nu, de data asta neobosiții prichindei sunt hotărâți s-o pornească direct spre Lună!

Desigur, îl cunoașteți pe Habarnam. Deși nu e cel mai isteț și nici cel mai harnic dintre prichindeii care locuiesc în Orașul Florilor, Habarnam are o grămadă de idei strălucite. Și nu e singurul, căci acolo, in Orașul Florilor, prichindeii sunt care mai de care mai amuzanți, mai grozavi și mai puși pe șotii. Unii dintre ei sunt, ce-i drept, mai responsabili și mai serioși, dar parcă te pufnește râsul citind cum sunt puși în încurcătură de fiecare dată de amicii lor șugubeți.

Ce s-a mai întâmplat deci în Orașul Florilor? S-au construit clădiri etajate, cu tobogan în loc de scări și cu bazin de înot de jur împrejur, s-au înființat magazine și s-a construit chiar și o rachetă cosmică. Da, da, chiar așa, pentru că prichindeii, încurajați de succesul lui Știetot (care călătorise pe Lună împreună cu prichinduțele savante din Orașul Soarelui), își doreau tare mult să ajungă și ei pe Lună…

Pregătiri pentru marea călătorie pe Lună

…așa că pregătirile au început. Știetot le-a explicat el cum e cu starea de imponderabilitate, numai că prichindeii nu au înțeles cu adevărat cum stă treaba până când în Orașul Florilor nu s-a întâmplat un lucru cu adevărat ciudat: piatra lunară adusă de Știetot de pe Lună a început să anuleze gravitația în jurul ei, iar toți și toate au început să plutească. Plecând de la această întâmplare fără precedent, Știetot a studiat, a tot studiat, a calculat și a sfârșit asamblând o rachetă cosmică de mare precizie. Orășelul Cosmic, înființat cu această ocazie, a devenit un viespar – plini de entuziasm și de nerăbdare, prichindeii au lucrat după indicațiile precise ale lui Știetot, așa că nimic n-a fost lăsat la voia întâmplării. Trei motoare cu reacție de putere diferită, douăsprezece cabine pentru pasageri, un salon pentru întâlnirile cosmonauților, compartimente cu diverse întrebuințări, cabina de comandă – iată pe scurt cum arăta racheta cosmică din Orășelul Cosmic. Patruzeci și opt de prichindei puteau zbura în spațiu cu această rachetă, așa că Știetot i-a ales numai pe cei mai serioși, mai de ispravă, mai curajoși, pe cei pe care se putea bizui. Se înțelege, nu i-a inclus pe listă pe Habarnam și pe Gogoașă, deoarece – și aici îl citez – „în această călătorie trebuie să meargă doar cei mai inteligenți și mai disciplinați prichindei”.

Planul a fost deturnat!

Numai că planul său bine pus la punct nu s-a potrivit cu planurile celor doi prichindei lăsați deoparte. Hotărâți să se furișeze în rachetă în noaptea dinaintea plecării, aceștia au reușit performanța de a lansa racheta în zborul cosmic. Dar stați! Nu e chiar atât de tragic precum pare, pentru că acum încep de fapt adevăratele aventuri. Dacă vă întrebați (și știu că vă întrebați) cum e pe Lună, dacă trăiesc și acolo ființe care ne seamănă, dacă cei doi au intrat în belele sau dacă au devenit prichindei de afaceri bogați și stimați, trebuie, repet – trebuie – să citiți cartea. Eu vă spun doar atât: Habarnam și Gogoașă s-au pierdut unul de altul și au luat-o pe drumuri separate, au rămas paf descoperind banii și societatea de consum, ba chiar au făcut cunoștință și cu – brrrr! – pușcăria. Și au avut parte de atâtea aventuri într-o lume complet diferită de locurile natale! Chiar că părea o lume ostilă, rece și pragmatică, plină de ființe ciudate!

Oare cine îl salvează pe Habarnam?

I-a schimbat oare aventura asta ieșită din comun? Au reușit ei să ajungă înapoi acasă? Și-au făcut ei prieteni și acolo, printre personaje care mai de care mai ciudate, precum Avarus, Calicus, Șmek, Șnapino, Ploșniță, Flic sau Drakula? Credeți că i-a sărit cineva în ajutor lui Habarnam, ajutându-l să ajungă acasă? Sau s-or fi bucurat cu toții că au scăpat de un zăpăuc ca el?

Haideți în aventura spațială și cu siguranță veți afla! Doar un sfat vă dau, înainte de decolare: planificați lectura cărții pentru vacanță, căci este lungă (are peste patru sute de pagini palpitante) și n-o veți putea lăsa din mână decât la somn.

 

Gasiti acest volum pe rafturile Librăriilor Humanitas.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa