38 de lucruri pe care (poate) nu le știi despre alăptat

TOTUL DESPRE MAME

Poate că ai alăptat câțiva ani și ești expertă în acest domeniu, poate că ai optat din prima pentru formulă, din varii motive, sau poate că ești gravidă și încă nu știi dacă vei alăpta sau nu. Indiferent de categoria din care faci parte, noi am strâns pentru tine 38 de lucruri inedite pe care (poate) că nu le știi despre alăptat. Unele amuzante, unele încurajatoare și unele pur și simplu ciudate. Lectură plăcută!

 

1. Doar o lună de alăptare conferă copilului o retenţie mai mare de calciu în oase, reducând şansele apariţiei osteoporozei mai târziu.

2. Femeile care au alăptat sunt mai puțin amenințate de a face osteoporoză mai târziu în viaţă.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptat, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman. Detalii AICI.

3. Doar o lună de alăptat s-a demonstrat că îmbunătăţește considerabil reacţiile imunitare ale copilului la vaccinare.

4. Persoanele care au fost alăptate sunt mai puţin predispuse la alergii.

5. Copiii care au fost hrăniți la sân au şanse mai mici să facă cancer, în special limfom.

6. Nou-născuţii prematuri care sunt hrăniţi cu lapte matern sunt mult mai puţin predispuşi la dezvoltarea complicaţiilor majore datorate prematurităţii – enterocolită necrozantă (moartea unei secţiuni a intestinului).

7. Formula este un mediu perfect pentru ca bacteriile să se dezvolte, mai ales atunci când este încălzită înainte de a hrăni copilul. În mod ideal, formula ar trebui încălzită chiar înainte de masă şi consumată în decurs de 30 de minute, pentru a reduce riscul de infecţii gastro-intestinale.

8. Este imposibil să extragi lapte matern fără a-l contamina cu diverse microorganisme. Cu toate acestea, laptele matern poate fi conservat în siguranţă, datorită proprietăţilor antibacteriene, antivirale, antifungice şi antiparazitare.

9. Laptele matern proaspăt este, de fapt, mai sărac în microbi la câteva ore după ce a fost extras decât era iniţial, datorită activităţii globulelor albe din lapte.

10. Laptele matern proaspăt poate fi stocat într-un recipient curat, acoperit şi depozitat la temperatura camerei timp de 8 ore, înainte ca nivelurile de contaminare microbiană să îl facă nesigur pentru copil.

11. Laptele de dihor este mult mai apropiat în compoziţie de laptele uman decât laptele de vacă sau de capră. Dar, cum lapte de dihor nu se gasește pe toate drumurile…

12. Teama de SIDA a închis majoritatea băncilor de lapte uman din lume (utilizate anterior pentru a alimenta copiii foarte bolnavi sau prematuri), chiar dacă pasteurizarea ucide virusul HIV. În schimb, băncile de spermă au rezistat bine mersi, deși sperma nu poate fi pasteurizată păstrându-și și funcţia în același timp, în timp ce laptele uman pasteurizat îşi păstrează proprietăţile aproape în întregime.

13. Alăptatul poate continua în timpul sarcinii. În cazul în care se consideră că alăptarea crește riscul de avort spontan, din cauza eliberării oxitocinei, care poate produce contracții, atunci activitatea sexuală ar trebui sistată preţ de 9 luni. Orgasmul eliberează concentraţii mult mai mari de oxitocină decât alăptatul.

14. Reflexele nou-născuţilor, prezente şi la câteva clipe după naştere, permit copiilor plasaţi în contact direct cu pielea mamelor lor să se târască la sân, să se ataşeze şi să sugă.

15. Bebeluşii alăptaţi au şanse mai mici să dobândească infecţii decât bebeluşii hrăniţi artificial.

16. Alăptarea reduce riscul de SMSS (sindromul morţii subite la sugari).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa