5 obiecte indispensabile alăptatului

TOTUL DESPRE MAME
obiecte indispensabile alaptătului

Cu aproape doi ani în urmă, cu o burtă care-l făcea mereu pe soțul meu să mă întrebe dacă am înghițit mingea de baschet, mă pregăteam să plec la spital pentru momentul zero.

Urma să nasc prin cezariană, la sfatul medicului ginecolog. Bagajul era făcut de când eram în luna a șasea. Săptămânal îl despachetam și, cu lista în mână, făceam apelul obiectelor. Nu părea să îmi lipsească nimic.

Aveam de toate, și pentru mine, și pentru bebe. În ziua aceea, chiar înainte de plecare, am mai scos încă o data totul din geanta roșie. Nici de data asta nu lipsea nimic. Cel putin, asa credeam eu, dar când am început să îmi hrănesc copilul, am aflat că îmi lipseau câteva obiecte indispensabile alăptatului.

Două sau trei cămăși de noapte potrivite pentru alăptat

Pot fi cămăși de noapte obișnuite, dar cu deschidere în față (cu nasturi sau cu capse), astfel încât să-ți fie ușor să scoți sânul. În caz că nu ai așa ceva, îți poți cumpăra din magazinele de haine pentru gravide cămăși pentru alăptat (cu deschidere pentru fiecare sân).

Vei avea nevoie de mai multe pentru ca, de exemplu, pe cea pe care o vei purta in sala de nasteri sunt mari sanse s-o murdaresti. Eu am avut una singura speciala pentru alaptat si am irosit-o in sala de operatie, cand as fi putut sa port una normala.

Sutien sau bustiera pentru alaptat

In momentul in care sanii tai vor incepe sa produca lapte se vor mari, aproape ca isi vor dubla volumul si, desi pare, asta nu e o veste buna: e dureros. Se vor intari si vor deveni foarte sensibili la atingere. Nu vei mai suporta nici macar miscarea sau atingerea camasii de noapte, iar o bustiera sau un sutien care sa-i tina ficsi te poate salva cat de cat.

Sfat: cand il cumperi ia-l cu unul sau chiar doua numere in plus fata de marimea ta normala. Ei bine, mie nu mi-a dat nimeni acest sfat si… restul e can-can.

Pompa de muls

Ca sa intelegeti mai bine: pompa de muls este ca barca de salvare pentru un vas de croaziera. De multe ori nu e nevoie de ea, dar daca un specialist o recomanda e bine sa fie la indemana.

Eu am apelat la ea la inceput pentru ca am avut cateva canale galactofore infundate, sanii se intarisera si erau durerosi, iar bebelusului ii era greu sa suga.

Crema pentru mameloane

Intr-o perioada foarte scurta de timp (o zi sau doua), sanii se tot vor schimba semnificativ. Pielea fiind foarte sensibila, iar mamelonul supus presiunii atunci cand copilul suge, s-ar putea sa faci rani in jurul sfarcurilor (ragade).

Ranile apar si din cauza unei pozitii incorecte la san, ceea ce, mai ales dupa nasterea prin cezariana cand nu te poti ridica din pat, e aproape imposibil de evitat. E bine sa ai la tine o crema pe baza de lanolina pentru mameloane – se gaseste in farmacii.

Mameloane de silicon

Pentru situatia in care te confrunti cu problema de mai sus sau in cazul in care nu ai sfarcurile formate si bebelusul nu poate sa suga. Eu le-am folosit doar in perioada in care am avut ragade, dar la maternitate au fost mamici care le foloseau pentru ca nu aveau sfarcurile formate.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa