Alăptarea după anestezie generală. Se recomandă sau nu?

Ramona Dinescu
Alaptare | Totul despre mame
Cu puţin ajutor specializat, mamele vor putea depăşi dificultăţile de la începutul alăptării

Alăptarea după anestezie generală este posibilă însă sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont și asupra cărora trebuie să ceri cât mai multe informații.

Indiferent dacă tu sau bebelușul tău aveți nevoie de anestezie generală, acest lucru poate reprezenta un motiv în plus de griji și stres. A fi pregătită și a acumula cât mai multe informații, poate face diferența în cazul unei experiențe reușite.

Dacă alăptezi, vei avea cu siguranță câteva întrebări legate de calitatea laptelui care ar putea fi afectată sau nu de substanța conținută de anestezic. În cele mai multe cazuri, poți continua să alăptezi, și este chiar recomandat să o faci, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Înțărcarea bruscă a copilului dintr-un astfel de motiv poate avea efecte negative asupra sănătății și a stării tale de bine, inclusiv, un stres în plus pentru tine și pentru copil sau riscul crescut de mastită și angorjarea sânilor.

Dacă bebelușul are nevoie de anestezie, amintește-ți întotdeauna că sânul tău este locul unde el se simte foarte confortabil. După o anestezie, orice copil se va simți dezorientat și anxios, însă alăptatul îl poate ajuta să uite mai repede de durere și anxietate. În plus, laptele matern, prin compoziția sa miraculoasă, îl poate ajuta să se recupereze mai repede.

Sfaturi pentru alăptarea după anestezie generală

#1. Asigură-te că personalul medical se va ocupa de tine.

Înainte de orice intervenție și, evident anestezie, trebuie să spui că alăptezi. De obicei, majoritatea spitalelor susțin alăptarea și se vor găsi soluții astfel încât să poți alăpta. Cere personalului medical să-ți dea voie să fii alături de copilul tău oricând este nevoie. De asemenea, nu este o îndrăzneală din partea ta să întrebi despre substanțele conținute de anumite medicamente și să amintești de fiecare dată că alăptezi. Precizează că vrei să alăptezi chiar înainte de a intra în operație și că ai vrea să reiei alăptatul cât de curând posibil după intervenția chirurgicală.

#2. Fă-ți stoc de lapte matern

Timpul petrecut la spital, plus alte evenimente neprevăzute te pot ține departe de copil. Rutina zilnică a copilului nu poate fi întoarsă pe dos, ceea ce înseamnă că cel mic va trebui să mănânce atunci când îi este foame, nu când vei putea tu să-l alăptezi din nou. Pentru orice eventualitate, fă o rezervă de lapte matern pe care să o poți păstra la frigider sau la congelator pentru mesele necesare copilului, pe care tu nu le vei putea onora.

#3. Acceptă ofertele de ajutor

Acceptă ofertele de ajutor al membrilor familiei și prietenilor pentru a mai reduce puțin din stresul evenimentelor. Fă-ți o listă cu modurile în care ceilalți te pot ajuta (adesea oamenii vor să ajute, dar nu știu ce să facă). Membrii familiei și prietenii se pot ocupa de bebeluș, pot face cumpărături, pot face mâncare sau alte astfel de activități, câtă vreme tu ești în spital.

#4. Cum alăptezi după anestezie generală?

Una dintre primele întrebări trebuie să fie: pot să stau în salonul de terapie intensivă împreună cu copilul pentru a-l alăpta? Iar, în funcție de răspuns, vei alege cum să te organizezi. Atenție că nu orice poziție îți va fi comodă pentru alăptat. Roagă o asistentă medicală sau pe tatăl copilului să te ajute pentru a pune copilul la sân în cea mai confortabilă poziție.

#5. Cât de repede poți să alăptezi după anestezie generală?

Imediat ce te trezești din anestezie. După operație, imediat ce te trezești și ești suficient de alertă ca să-ți ții copilul în brațe, poți să-l alăptezi în siguranță. Până atunci, probabil altcineva se va ocupa de cel mic și se va asigura că primește din rezervele de lapte pregătite de tine înainte de operație. Atenție că din cauza anesteziei și a stresului, este posibil ca laptele să se reducă cantitativ. Însă, imediat ce vei reîncepe alăptatul, fluxul de lapte se va regla.

#6. Trebuie să știi cui să ceri informații

Probabil vei avea unele întrebări legate de ceea ce tocmai ai citit despre alăptare după anestezia generală. Orice fel de întrebări ai avea, poți cere sfatul unui consilier în alăptare sau al unui medic obstetrician, dar și al unui anestezist.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa