„Alăptarea influențează sănătatea copilului și a mamei pe întreaga perioadă a vieții lor!”

Sanda Watt
Despre alaptare cu Mihaela Nita / Totul despre mame
Alaptare | Totul despre mame
Cu puţin ajutor specializat, mamele vor putea depăşi dificultăţile de la începutul alăptării

S.W.: Pentru că ai menţionat „Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, o carte care îmi este deosebit de dragă, ai putea să îmi spui, din perspectiva medicului pediatru şi a consultantului în alăptare, prin ce se deosebeşte aceasta de restul resurselor disponibile în librării şi în mediile virtuale?

Din păcate, cărți despre alăptare traduse sau scrise în limba română sunt foarte puține – majoritatea sub forma unor broșuri, în niciun caz un ghid atât de amplu ca cel al doctorului Jack Newman. Deci, cartea a venit să umple un mare gol care exista în literatura de specialitate și va fi un reper pentru orice altă carte care va apărea în domeniu.  Este  accesibilă ca informație, cuprinzătoare, scrisă de persoane cu o experiență foarte vastă în acest domeniu. Este o resursă extraordinară atât pentru practicieni, dar și pentru mame și ar trebui să fie nelipsită din biblioteca noastră.

S.W.: Deşi scrisă cu o atenţie extraordinară pentru fiecare detaliu medical, „Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman” are un stil accesibil, dacă nu chiar simplu, adresându-se mai degrabă mamelor. Din punctul tău de vedere, de la cine crezi că ar trebui să pornească revoluţia în domeniu lactaţiei şi cine are datoria de a se informa cât mai temeinic, mamele sau cadrele medicale?

M.N.: Este o întrebare foarte grea, mai ales pentru că sunt medic. Cadrele medicale sunt datoare să se informeze, măcar din prisma jurământului pe care l-au depus în care se zice „mai întâi să nu faci rău”. Iar, în domeniul alăptării se poate face foarte mult rău din necunoaștere. Din păcate, cadrele medicale nu sunt informate în pregătirea lor despre importanța alăptării și despre cum să ajute mamele care întâmpină diverse dificultăți, iar subiectul este neglijat. Citez un reprezentat al Ministerului Sănătății la care am ajuns într-o audiență, și care, când a auzit de consultantul în lactație, mi-a zis foarte sincer: „pe pisica mea, n-a învățat-o nimeni să-și pună pisoii la sân”…
O revoluție în domeniul alăptării ar trebui să pornească de la nivelul cadrelor medicale care ar trebui să aibă rolul de a informa viitoarele mame despre importanța alăptării.
În realitate, din cauza faptului că sunt foarte puține cadrele medicale specializate în acest domeniu, revoluția vine din partea mamelor care se documentează, care vor tot ce este mai bun pentru copilul lor și care se luptă să alăpteze în ciuda protocoalelor rigide și a lipsei ajutorului specializat din majoritatea maternităților și spitalelor.

S.W: Pentru că sunt sigură că asemenea tuturor medicilor ești adepta metodelor preventive și pentru că este, desigur, ideal să preîntâmpini problemele în loc să fii nevoită să le rezolvi, care ar fi cel mai bun moment pentru o mamă să se informeze despre alăptare?

De fapt ne informăm pentru de a deveni mame și pentru a alăpta încă de la nașterea noastră.  Contează cum am fost primite de propriii părinți în această lume, dacă am fost doriți, dacă am fost alăptați, ținuți în brațe, dacă am văzut apoi alți părinți cum se comportau cu copiii lor. Foarte importantă este susținerea partenerului în momentul în care alăptăm. Multe din aceste aspecte le discut cu părinții la cursurile prenatale (puericultură și alăptare), unde recomand participarea ambilor părinți.
Am întâlnit mai multe situații speciale. În una din acestea, viitoarea mama rămăsese marcată de faptul că propria mamă îi spusese că nu a putut-o alăpta pentru că îi rupsese sfârcurile și avea răni oribile la sân. Dar asta nu este nicidecum specific alăptării și nicio mamă nu trebuie să treacă prin așa ceva. A trebuit să discutăm aspectele acestea și a fost foarte emoționant mai târziu, când și mama și bunica s-au putut bucura împreună de experiența alăptării.
S-a întâmplat o dată ca la un curs despre alăptare să participe numai mame care erau la al doilea copil și care voiau să înțeleagă de ce nu reușit să alăpteze primul copil decât pentru perioade scurte de timp și cum să procedeze pentru a avea succes cu al doilea copil. Frecvente sunt situațiile în care viitorii părinți nu au văzut niciodată un copil alăptat.
Cel mai bun moment ca părinții să se informeze este în timpul sarcinii, așa află mai multe informații despre ei, despre așteptările lor, despre cum să reușească.

Ghidul de alaptare al dr. Jack Newman | Totul despre mame
Ghidul de alaptare al dr. Jack Newman

Informaţii extrem de importante pentru mame şi specialişti se găsesc în “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, apărut la Multi Media Est Publishing. În acest ghid cuprinzător, Dr. Jack Newman, o autoritate în domeniul îngrijirii copiilor, şi Teresa Pitman, lider La Leche League Canada, ne oferă informaţii practice despre alăptare şi soluţii pentru problemele obişnuite care apar pe parcursul alăptării: cum să poziţionezi bine copilul la sân; ce poţi face când copilul refuză sânul; cum să eviţi ragadele sau mameloanele iritate; cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte; alaptarea unui copil care are colici; alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale. Cartea poate fi cumparata online, de pe shop.totuldespremame.ro.

Foto: arhiva personală.


Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa