Alăptarea scade riscul de obezitate în rândul copiilor

obezitate

Despre beneficiile laptelui matern s-au scris sute sau poate mii de pagini, iar studiile realizate au scos toate la iveală faptul că alăptarea ajută atât mamele, cât și copiii. O nouă cercetare realizată de medici de la Departamentul de Pediatrie de la Universitatea din Granada arată că bebelușii născuți din mame obeze alăptați au un risc mai mic să aibă probleme de greutate, potrivit topsante.com.

Primește cele mai utile articole de parenting direct la tine în Inbox

sau
Înscrie-te cu Facebook

Nou-născuții alăptați monitorizați de medicii spanioli în cadrul studiului au avut o greutate mai mică la 6 luni decât cei care au fost hrăniți cu formulă. 175 de bebeluși născuți din mame obeze au fost supravegheați timp de doi ani și li s-a analizat evoluția, pentru a se putea trage o concluzie valoroasă care să ajute lumea medicală. Micuții au fost împărțiți în 3 categorii: alăptați, hrăniți cu formula de lapte sau mixt, iar rezultatele au ținut cont de criteriile Organizației Mondiale a Sănătății.

Protecție împotriva obezității

Prima constatare a cercetătorilor a fost că bebelușii născuți din mame obeze au avut o greutate mai mare la naștere decât cei cu mame normoponderale. Acest fapt este îngrijorător pentru că ei își încep viața având deja o problemă, dacă luăm în considerare comorbiditățile apărute odată cu greutatea în plus: diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune. De asemenea, riscul de a fi ei înșiși obezi încă din copilărie este foarte mare. Alăptarea poate fi șansa lor. Toți participanții la studiu care au fost alăptați exclusiv au avut la 6 luni o greutate normală, mai mică decât cea a nou-născuților hrăniți cu lapte praf. Explicația este destul de simplă: laptele matern induce un mecanism de protecție împotriva obezității și reface modificările de metabolism pe care copiii le-au suferit în perioada de viață intra-uterină.

RecomandăriCum să aleg un consultant în alăptare și cum mă poate ajuta el?

Nu numai greutatea bebelușilor a fost normală, ci și indicele de masă corporală s-a încadrat perfect în limitele vârstei de 6 luni. Ameliorările s-au menținut până la vârsta de 2 ani, cât timp au fost monitorizați copiii, reducându-se riscul de obezitate.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv până la vârsta de 6 luni și, în cazul în care mama poate, până la doi ani și după, completând cu alimente potrivite.

 Dacă ți s-a părut util acest articol despre cum să comunici atunci când copilul nu te ascultă, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMachiajul ochilor mici
Articolul următorCopiii cu autism pot avea abilități telepatice
Sunt Cristina Călin. Jurnalist și blogger. Mama de fată și de băiat—în această ordine, cu aproape 6 ani diferență între ei. Soție. Suporter practicant al echipei Dinamo București. Îmi place să călătoresc. Implic copiii în aproape tot ce fac și de când sunt mamă, mai e jumătate de an și se fac 9 ani, am descoperit că pot să am răbdare, o calitate care zăcea latentă într-un colț al ființei mele. Acum 3 ani am învățat că dacă ai doi copii iubire nu se-mparte, ci se înmulțește. Timpul parcă e prea puțin și, cum spunea scriitorul meu preferat, parcă nu are răbdare cu noi, să ne savurăm în tihnă poveștile.