Ce faci când copilul se îneacă în timpul alăptării?

Marina Rosenfeld

Ce faci când copilul se îneacă în timpul alăptării? Să-ţi vezi copilul înecându-se, mai ales dacă tuşeşte şi împroaşcă lapte, poate fi înfricoşător.

Există câteva cauze ale înecatului cu lapte în timpul alăptării, mai ales probleme cu poziţia bebeluşului şi a ataşării la sân. Bebeluşii ţinuţi la orizontală în timpul alăptării se pot îneca. Dacă sunt ţinuţi puţin mai sus nu se mai îneacă, iar experiența alăptării va fi minunată pentru amândoi.

În acest articol veţi găsi sfaturi despre cum să preveniţi înecatul bebeluşului în timpul alăptării.

De ce se îneacă bebeluşii în timpul alăptării?

Dacă bebeluşul se îneacă în timpul alăptatului, glandele mamare sunt prea active şi aveţi prea mult lapte.

Hiperlactaţia  

Dacă observaţi la copil următoarele comportamente ați putea avea hiperlactaţie, adică produceţi prea mult lapte. Unele mame observă că problema începe la 3-6 săptămâni după naştere. Poate fi o problemă majoră sau minoră care afectează alăptarea.

  • Auziţi cum gâlgâie laptele, copilul se îneacă, pare strangulat, tuşeşte, icneşte în timpul alăptării
  • Trage din sân prea des
  • Prinde doar sfârcul ca să reducă fluxul de lapte
  • Scoate un plescăit puternic când bea lapte
  • Scuipa des
  • Are gaze
  • Refuză alăptatul de alinare

Sunt două modalităţi prin care se poate rezolva problema: ajutând bebeluşul să facă faţă fluxului crescut de lapte sau ajustarea rezervei de lapte la nevoile bebeluşului. Cele mai multe mame combină cele două modalităţi, dar e nevoie de câteva săptămâni ca să vedeţi rezultatele. Le dataliem în cele ce urmează pe fiecare dintre ele.

Unele mame se plâng că nu au destul lapte pentru bebeluşi. În mod absolut ironic, unele mame produc prea mult lapte, iar bebeluşii se îneacă cu el. Pentru a evita această situaţie, poziţionaţi capul copilului mai sus de sfârc. Puteţi încerca şi alte poziţii.

  • Tineţi copilul în braţe, dar sprijiniţi-vă spatele de o suprafaţă înclinată
  • Luaţi copilul sub un brat susţinând capul si ceafa cu o mână şi aplecaţi-vă spre spate
  • Luaţi copilul sub un braţ, dar de data aceasta el să stea cu fața la dumneavoastră
  • Staţi întinsă pe o parte, întindeţi bebeluşul în paralel cu dumneavoastră, în felul acesta poate lăsa surplusul de lapte să curgă
  • Întindeţi-vă pe spate şi puneţi bebeluşul întins cu faţa în jos, cu burtica lui pe abdomenul dumneavoastră. Această poziţie nu trebuie folosită prea des, ea poate bloca ductele galactofore.

Nu uitaţi să permiteţi copilului să dea aerul afară. Este recomandat alăptatul mai des, pentru că reduce acumulările de lapte între alăptări. Puteţi alăpta bebeluşul când e adormit pentru că va suge mai blând.

Alte trucuri pentru a ajuta copilul să nu se înece în timpul alăptării

Un alt mod de a ajuta copilul să nu se înece cu lapte din cauza cantităţii mari este să ajustaţi rezerva de lapte ca să se potrivească nevoilor copilului. Puteţi încerca să-l alăptaţi de la un singur sân dacă el ia bine în greutate. Când copilul a terminat masa, dar pare ca mai vrea, ataşaţi-l la acelaşi sân. Celălalt sân ar putea să  devină tensionat, aşa că puteţi să scoateţi lapte şi apoi să aplicaţi o compresă rece până trece senzaţia de angorjare.

  • Evitaţi utilizarea pompei de sân, nu folosiţi mameloane de silicon si nu puneţi jetul duşului direct pe mameloane pentru că stimulaţi sânul să producă mai mult lapte.
  • Aplicaţi comprese reci pe sâni după alăptat să mai reduceţi producţia de lapte.
  • Uneori trebuie sa încercaţi să alăptaţi întinsă pe o parte pentru a vă da seama care sân se goleşte mai repede. Mai puteţi folosi plante sau comprese cu foi de varză pe sâni.

Aceste măsuri nu rezolvă mereu problema, dar multe mame recunosc că se reduce totuşi cantitatea de lapte produsă. Asta se întâmplă cam în săptămâna 12, când au loc schimbări hormonale. Cantitatea de lapte va fi atunci mai bine adaptată nevoilor bebeluşului.

Bebeluşii au nevoie de 3 săptămâni până la 3 luni să se obişnuiască cu o producţie mare de lapte.

Iată un videoclip care vă explică mai multe.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa