Alăptarea după cezariană. Ce trebuie să facă mamele pentru a alăpta cu succes

TOTUL DESPRE MAME
Alăptarea după cezariană
Ţine cont de faptul că organismul tău are nevoie de timp pentru a-şi reveni.

Alăptarea după cezariană. Multe mame care fac cezariană sunt îngrijorate că vor avea probleme cu alăptarea şi chiar se întreabă dacă vor putea să alăpteze. Ei bine, spre liniştea tuturor, răspunsul este DA!  Nu există niciun motiv pentru care nu ai putea să alăptezi cu succes, indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană. ”Sub 2% dintre mame nu pot alăpta”, dă asigurări dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru.

În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă o frecvență a cezarienelor de 10%, din totalul nașterilor contorizate în Romania, în anul 2012, 41,2% au fost prin cezariană. La acestea se adaugă nașterile din clinicile private (necontorizate oficial), unde rata cezarienelor este de circa 60% din totalul nașterilor.

Există naşteri prin cezariană programate şi există cezariene de urgenţă care pot fi mai stresante, atât pentru mămici, cât şi pentru bebeluşi. Există, de asemenea, diferite tipuri de anestezii care se folosesc în funcţie de circumstanţe. Celor mai multe mame li se face o anestezie epidurală astfel încât să fie treze pe tot parcursul naşterii. Uneori, o anestezie generală este necesară în caz de urgenţă, dar, de obicei, mămica se trezește repede din anestezie.

Dr. Ana Culcer: Copilul trebuie pus la sân în prima jumătate de ora după naștere

Dr. Ana Culcer

Alăptarea face parte din legătura profundă care se creează între voi imediat după naştere. Indiferent de tipul de anestezie de care ai parte, acesta nu ar trebui să intervină în procesul de alăptat al copilului, deoarece cantitatea de anestezic care ajunge în lapte nu este semnificativă. În unele maternităţi, bebeluşul este plasat pe pielea mămicii imediat după naştere, cât timp se află încă pe masa de operaţie, imediat ce medicul neonatolog se declară mulţumit de starea generală de sănătate a copilului. Dacă acest lucru nu este posibil, ai putea avea contact fizic (piele pe piele) cu nou-născutul în salonul postoperator.

Reaminteşte-i obstreticianului tău, neonatologului şi asistentelor că îţi doreşti să alăptezi cât de repede posibil.

„Secretul în alăptarea după cezariană este punerea copilului la sân cât mai precoce, în prima jumătate de oră, la fel ca şi la naşterea normală. Dacă separi mama de copil, cum este obiceiul în România, în majoritatea maternităţilor, secreţia se instalează mai târziu, apare furia laptelui, întărirea sânului, copilul nu prinde corect, muşca, doare şi atunci mama nu mai are încredere în ea, se sperie, suferă. O astfel de situație se  corectează cu dificultate. În plus, copilul se învață cu biberonul, de unde laptele curge prea usor, gustul este diferit de laptele mamei, adeseori mai dulce, iar copilul refuză să mai sugă”

Dr. Ana Culcer, care a condus din 1983 până în 2014 secția de neonatologie de la cel mai mare spital din România, Spitalul Universtiar de Urgență din București.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”. Cartea poate fi cumpărată la un preț special de AICI.

Ce se întâmplă dacă se întârzie și copilul nu stă lângă mamă

Așadar, cezariana nu blochează curgerea de lapte, nu întârzie apariţia secreţiei lactate, cu condiţia punerii copilului la sân, în prima jumătate de oră, cât copilul este treaz.

„Inclusiv în cezariana cu anestezie peridurala este foarte important să se pună copilul piele la piele cu mama, încă din sală. Copilul se obișnuiește cu mirosul mamei și va suge mai repede”, dă asigurari medicul pediatru Ana Culcer.

Dacă se întârzie, atât în corpul mamei, cât și al copilului, se secretă substanţe numite endorfine care fac copilul să adoarmă. „Mama şi copilul dorm foarte bine împreună după jumătate de oră dacă copilul a fost pus la sân şi a supt. Dacă nu este pus precoce, copilul face hipoglicemii și multi dintre ei ajung la perfuzii cu glucoza sau necesita oxigeno-terapie, deoarece se pot cianoza (se învinețesc)”, mai explica medicul primar pediatru Ana Culcer.

Alăptarea după cezariană. Cum trebuie poziționat copilul la sân

Este o credinţă populară conform căreia laptele mamei coboară mai târziu şi mai greu dacă aceasta naşte prin cezariană. Lactaţia este stimulată în momentul în care copilul este născut, iar placenta este îndepărtată, rezultând o schimbare hormonală în circulaţia sângelui.

Poziţionarea copilului la sân este foarte importantă în procesul de alăptare şi prevenire a iritării sfârcurilor. Indiferent de cum îl ţii pe micuţ în braţe, asigură-te că trupul său este cât se poate de aproape de tine – piept la piept, bărbia la sân şi nasul departe de sân. Ai putea încerca, în urma naşterii prin cezariană, să ţii o pernă în poală pentru a susţine copilul şi a proteja rana din urma operaţiei.

O altă poziţie indicată este alăptarea la orizontală. Cere ajutorul medicului neonatolog sau unui consilier de alăptare pentru a-ţi găsi propria poziţie comfortabilă.

După o operaţie de cezariană ar putea fi tentant să nu alăptezi copilul pe timp de noapte, însă este important pentru el să primească colostru de la tine şi să înceapă să se obişnuiască să sugă. Reprizele nocturne de alăptat contribuie la producerea unei cantităţii de lapte suficiente.

Alăptarea după cezariană. Ce este de făcut dacă copilul trebuie să stea în incubator

Nu toate mămicile care nasc prin cezariană pot să înceapă să alăpteze imediat. Este posibil să fii în situaţia în care copilul să aibă nevoie să stea o perioadă în incubator până i se stabilizează starea generală.

Deşi alăptatul cât mai de timpuriu este de ajutor pentru mamă şi copil, există ceva ce poţi face cât timp aştepţi, şi anume să îţi mulgi colostrul şi să faci în aşa fel încât să ajungă la bebeluş. Colostrul este ca un „super” lapte matern, care conţine mai multe proteine concentrate şi anticorpi decât laptele matern matur. Acesta acţionează ca un laxativ natural pentru meconiu, prima eliminare de fecale a nou-născutului.

În mod normal, un nou-născut nu ar trebui să aibă nevoie de altceva pe lângă colostru şi apoi lapte matern. Acesta este deosebit de important, mai ales în cazul în care tu sau partenerul tău aveţi un anume istoric medical ce prevede alergii sau intoleranţe alimentare.

Odihna, mai importantă pentru mamele care nasc prin cezariană

La sfârşitul perioadei de şedere în spital, rezerva ta de lapte se va stabiliza şi se va adapta la nevoile copilului. Odihna este importantă pentru orice mămică, dar este şi mai importantă pentru cele care au născut prin cezariană.

Alăptatul este scuza ideală de a sta liniştită sau culcată!

Unele mămici revin mai greu la rutinele de dinainte de naştere şi sunt un pic mai letargice decât dacă ar fi născut natural. Întrucât o operaţie de cezariană este considerată a fi o operaţie majoră în termeni chirurgicali, ai grijă să nu ridici greutăţi prea mari sau să depui efort, pentru cel puţin şase săptămâni sau până când efectuezi un control postnatal.

Ţine cont de faptul că organismul tău are nevoie de timp pentru a-şi reveni.

Nu lăsa pe nimeni să te convingă că nu poţi alăpta după o naştere prin cezariană. Dacă ai nevoie de sprijin suplimentar, discută cu medicul tău sau cu un consilier de alăptare.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”. Cartea poate fi cumpărată la un preț special de AICI. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa