Cum să aleg un consultant în alăptare și cum mă poate ajuta el?

Anca Vlad
consultant în alăptare

Dacă reușești să treci prin toata informația și să ceri toate părerile legate de alăptare și decizi într-un final ca vei alăpta, abia acum urmează o parte dificilă -să  înveți cum trebuie să o faci. De aceea ai nevoie de un consultant în alăptare care să îți fie sprijin.

Există trei tipuri de consultanți în alăptare, care variază de la cei acreditați și considerați experți la cei acreditați cu competențe medii și pana la mame sau voluntari ce nu au acreditare, dar au trecut prin această experiență.

Alissa Gomez-Dean, consultant acreditat și mama a trei copii, raspunde pentru Parenting.com întrebărilor comune primite de la mamele care alăptează.

 De ce ar trebui să alegi un consultant în alăptare?

În trecut, femeie se bazau pe sfaturile și ajutorul prietenilor și al rudelor, dar, dacă nu cunoșteau pe nimeni care a alăptat, erau în impas. Popularitatea consultanților în alăptare a crescut datorită posibilității de a apela la un expert atunci când nu există niciun alt tip de ajutor. Gomez-Dean este de părere că „Alăptarea poate fi dificilă, mai ales dacă nu ai pe cine să întrebi sau cui să îi ceri ajutorul. Poate fi înspăimântator când nu știi dacă o faci corect sau nu. Consultanții sunt acolo pentru a raspunde întrebărilor, pentru a identifica probleme cum ar fi poziționarea incorectă a bebelușului la sân sau frenul sublingual scurt și pentru a găsi soluții și a liniști mama atunci când aceasta își face griji în privința nivelului lactației. De asemenea, ei pot ajuta mamele în probleme cum ar fi mulsul și reîntoarcea la serviciu, bebeluși născuți prematur, relactarea sau utilizarea SNS-sistem suplimentar de alăptare.”

Este acest serviciu disponibil și pentru mamele veterane sau doar pentru noile mame?

Gomez-Dean spune că  fiecare perioadă de alăptare este diferită, astfel că și mamele care au alăptat anterior ar putea avea întrebari. În final, în cazul în care ai nevoie, este plăcut să stii că poți apela la un specialist.

 Dacă ai avut o experiență negativă cu alăptarea, poate acest consultant în alăptare să te ajute?

Absolut! Aici intervine partea de suport psihic. Un număr mare de mame se confruntă cu lipsa sprijinului sau cu experiențe neplăcute în alăptarea primilor copii, dar, cu toatea acestea, vor să alăpteze în continuare. Aceste mame vor beneficia de posibilitatea de a discuta cu cineva înainte de nașterea copilului, astfel încat problema poate fi dezbătută din timp. Comunicarea și interacțiunea pozitivă sunt importante și după naștere.

Cum găsesc un consultant în alăptare în zonă?

Spitalul în care alegi  să naști îți poate recomanda către cine să te îndrepți. În cazul în care nu primești astfel de recomandări, poți căuta pe internet. Verifică acreditarea acestora. Fară această certificare, este mai greu să ai încredere într-o persoană care se autonumește ”consultant în alăptare”.

Ce beneficii poate să îmi ofere consultantul în alăptare înainte și după naștere?

Înainte de naștere, consultantul îți poate descrie cum se va desfășura întregul proces. Te poate ajuta de asemenea să identifici eventuale sentimente de teamă și să îți ofere sprijin.

Imediat după naștere, consultantul te va ajuta să poziționezi corect bebelușul la sân și va avea grijă de copilul tău dacă îi vei cere asta.

Gomez-Dean este de parere că „specialistul este cel mai de ajutor imediat după naștere; alăptarea poate fi dificilă în primele zile, săptămâni sau chiar luni. Este nevoie de dedicare și încredere în propriul corp. Multe mame au întrebări serioase; altele au nevoie doar de încurajare. Consultantul este acolo pentru a raspunde acelor întrebări și pentru a reasigura mamele că procedează corect și ca un anumit tip de comportament al bebelușului este normal.”

Mai târziu, consultantul va putea identifica probleme ce ar putea necesita consultul din partea medicului. Vă putea raspunde întrebărilor legate de iritație, mastită, canale înfundate, întoarcerea la serviciu, alăptarea în public sau comentarii contradictorii din partea membrilor familiei.

 Poate un consultant în alăptare să ajute dacă nu îți place ideea de a alăpta?

”Dacă nu te simți confortabil cu ideea de a alăpta, este o idee foarte bună să cauți un consultant! Cel mai adesea mamele nu se simt comod din cauza culturii care a făcut femeia să se ascundă când alăptează. O altă poroblemă este faptul că multe femei, și nu doar ele, au perceput sânii ca pe niște obiecte sexuale și este greu să îi vadă altfel având în vedere că încă din copilărie sânii le-au fost prezentați în maniere sexuale în reclame și filme. Descoperind adevărata importanță a sânilor aduce un sentiment de putere femeilor!” spune Gomez-Dean.

 Cum voi ști să aleg consultantul ideal pentru mine?

Gomez spune că singura modalitatea de a afla este să stai de vorbă cu mai multe persoane. Comportă-te ca și cum ar fi un interviu pentru un loc de muncă. Ar fi greu să primești sfaturi și ajutor din parte cuiva cu care nu te simți confortabil.

Conform spuselor lui Gomez-Dean, un consultant trebuie să fie bine instruit, să nu îi fie teamă să îți prezinte lucrurile clar, dar să fie înțelegător și să nu judece .

Un consultant în alăptare poate oferi ajutor medical sau poate prescrie medicamente?

Un consultant în alăptare nu poate prescrie medicamente, decât dacă este medic, în schimb te pot îndruma spre un doctor dacă ai nevoie. Consultanții acreditați pot recomanda galactogoge (suplimente alimentare care produc lactație). Cele mai cunoscute sunt: ciulinul binecuvântat, terciul de ovăz și drojdia de bere.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa