Cum se mulge şi cum se păstrează laptele matern?

Ca şi în cazul alăptării, şi mulsul laptelui matern este o artă pe care trebuie să înveţi s-o stăpâneşti. Anumitor femei le vine uşor să înveţe, pe când altora le este dificil să pună în practică teoria.

Haideţi să descoperim împreună care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci sau să nu le faci atunci când vrei să mulgi lapte matern (fie pentru că vrei să detensionezi sânii, fie pentru că vrei să stimulezi producţia de lapte, fie că vrei, din diferite motive, ca bebeluşul să fie hrănit şi cu lapte matern muls):

Reguli generale

Există trei modalităţi prin care poţi mulge lapte matern:

  • Manual;
  • Cu o pompă de sân manuală;
  • Cu o pompă de sân electrică.

Celor mai multe mame le este mai uşor să mulgă lăptic dacă se află într-un loc confortabil şi în intimatate. Pune nişte muzică relaxantă şi destinde-te. Dacă eşti stresată din orice motiv, mulsul laptelui poate fi mai dificil.

Dacă vrei să afli informații complete despre alăptare, potrivite atât pentru mame, cât și pentru specialiști, îți recomandăm Ghidul pentru alăptare al Doctorului Jack Newman, pe care îl găsești aici.

Mulsul manual

Iată principalii paşi pentru pomparea manuală a laptelui:

  • Spală-te pe mâini cu săpun şi apă călduţă.
  • Masează-ţi sânii cu delicateţe. Începe de la bază către mameloane. Masează şi sub sân, de asemenea. Repetă aceste mişcări până când ţi-ai masat tot sânul.
  • Pune un recipient sub sân, fie sprijinit între picioare sau pe o măsuţă joasă. Lasă mâinile libere. E posibil să ai nevoie de un prosop curat ca să ştergi picăturile rătăcite sau să-ţi usuci degetele umezite.
  • Femeile cu sâni mari pot să-şi susţină sânul cu o mână.
  • Pune-ţi degetul mare opus de degetul arătător pe două părţi ale sfârcului.
  • Apasă cu delicateţe înăuntru către centrul sânului până când simţi grăsimea sânului. Atenţie, mulsul nu ar trebui să doară!
  • Adu laolaltă degetul mare şi arătătorul prin mişcări ritmice. Această mişcare va comprima canalele galactofore şi laptele va începe să curgă.
  • Când fluxul de lapte încetineşte, schimbă poziţia degetelor în jurul sfârcului şi apasă din nou. Prin această mişcare vei pompa şi mai mult lapte şi vei goli toate sectoarele sânului. Poţi să schimbi mâna dacă îţi amorţesc degetele.
  • Repetă procesul şi pentru celălalt sân. Poţi să faci o pauză înainte să treci la celălalt sân şi să bei ceva cald şi să te relaxezi.

Dacă vrei să stochezi laptele matern în frigider sau în congelator, e indicat să foloseşti recipiente speciale. Acestea se găsesc la farmacii sau la magazine specializate.

Pentru mai multe informații, citește cartea GHIDUL PENTRU ALĂPTARE AL DOCTORULUI JACK NEWMAN – Informații complete pentru mame şi specialişti.

Mulsul cu ajutorul unei pompe de sân manuale

Pompele de sân manuale au, de obicei, o cupă de pompare anexată unui biberon sau unui recipient. Ca şi în cazul pompării manuale, primul pas este să te pregăteşti şi să te relaxezi înainte de proces. Când eşti pregătită:

  • Amplasează cupa de pompare direct pe sân sau pe sfârc.
  • Apasă pe pompiţă ritmic şi cu delicateţe. Odată ce te relaxezi, o să înceapă să curgă laptele.
  • Pompează până când fluxul încetineşte.

Mulsul cu ajutorul unei pompe electrice

Pompele electrice nu sunt cu mult diferite de cele manevrate manual, singura diferenţă fiind că nu trebuie să faci tu pomparea. Pur şi simplu amplasezi cupa pe sân şi gata. Şi în acest caz, relaxarea este un pas important pentru procesul stimulării lactaţiei. Când eşti pregătită:

  • Amplasează cupa de pompare direct pe sân sau pe sfârc.
  • Începe cu un nivel mai lent şi apoi creşte-l gradual.
  • Pompează până când fluxul încetineşte.

Păstrarea laptelui matern

Laptele proaspăt pompat şi pus într-un recipient steril, închis ermetic, se poate păstra:

  • În cameră: depozitat pentru 6-8 ore la 26º C ;
  • În frigider: depozitat pentru 3-5 zile la 4º C sau mai puţin; poţi să-l pui în spatele frigiderului unde temperaturile sunt mai scăzute;
  • În congelator: două săptămâni în congelatorul dinăuntrul frigiderului; trei luni în congelator; şase-12 luni la temperaturi foarte joase (-18º C).

Pentru laptele decongelat în frigider sau la temperatura camerei:

  • În cameră: patru ore sau mai puţin;
  • În frigider: depozitat pentru 24 de ore;
  • În congelator: nu-l puneţi din nou la congelat.

Pentru laptele decongelat în apă caldă:

  • În cameră: până la sfârşitul mesei;
  • În frigider: pentru patru ore până la următoarea masă;
  • În congelator: nu-l puneţi la congelat.

Pentru laptele cu care l-ai hrănit deja pe micuţ:

  • În cameră: până la sfârşitul mesei, apoi e bun de aruncat;
  • În frigider: nu se mai pune în frigider;
  • În congelator: nu se mai pune în congelator.

Pregătirea laptelui muls pentru hrănirea bebeluşului

Poţi să-l hrăneşti pe cel mic cu lapte matern muls cu ajutorul unei ceşcuţe, a unei linguri sau, dacă bebeluşul are mai mult de şase săptămâni şi alăptatul se desfăşoară fără probleme, cu ajutorul unui biberon cu tetină. Tot echipamentul pe care urmează să-l foloseşti trebuie curăţat bine şi, eventual, sterilizat. Încălzeşte recipientul în care ai depozitat laptele matern, punându-l într-un vas cu apă caldă. Agită sticla cu lapte şi testează întotdeauna temperatura laptelui înainte să-l hrăneşti pe micuţ. Nu încălzi laptele matern la cuptorul cu microunde pentru ca aceste distruge anumite proprietăţi benefice ale laptelui şi, pentru că se încălzeşte inegal, există riscul de arsuri.

Nu uita că orice ustensile şi echipamente pe care le foloseşti pentru a-l hrăni pe cel mic, de la pompa de sân, până la recipientul în care stă laptele, trebuie să fie spălate (cu apă caldă şi detergent) şi, eventual, sterilizate (în sterilizator sau fierte timp de câteva minute). Acoperă-le până la următoarea întrebuinţare. Cel mai bine ar fi să le depozitezi în frigider.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație