Cum se pregătește corpul mamei pentru alăptare?

Ramona Dinescu

Pregătirea pentru alăptare a corpului viitoarei mame începe încă din timpul sarcinii. Ce modificare fiziologică aduce după sine alăptarea și cum funcționează acest proces, poți afla în cele ce urmează.

Probabil majoritatea dintre noi am observat în prima perioadă a sarcinii o serie de modificări fiziologice cu care ne-am confruntat până aproape de finalul perioadei de graviditate. În timpul celei de-a cincea sau a șasea săptămâni de sarcină, când multe dintre gravide încă nu știu că vor avea un copil, sânii capătă o formă mai plină, sunt mai greoi, iar zona sfârcurilor este mai sensibilă ca niciodată, așa cum afirmă Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Primele pregătiri pentru alăptare

Mameloanele și zona din jurul lor, denumită areolă, se poate extinde ca volum și poate căpăta o culoare mai închisă. Micii bumbi de pe areolă denumiți glande Montgomery vor deveni și ei mai proeminenți.

Începând cu a treia lună de sarcină, interacțiunea complexă a unui număr de hormoni, inclusiv prolactina, estrogenul, progesteronul și hormonul de creștere, va conduce la proliferarea canalelor și a glandelor de alăptare, producând celule în interiorul sânilor pe măsură ce organismul gravidei se pregătește pentru producția de lapte matern.

Pregătirea finală pentru alăptare

Pe măsură ce sarcina crește, țesutul glandular necesar pentru producerea laptelui matern ajunge să înlocuiască o mare parte din grăsimea și țesutul care alcătuiesc în mod normal structura și volumul sânilor. Prin urmare, sânii femeii vor crește foarte mult în volum în timpul sarcinii și al perioadei de alăptare.

Asemenea schimbări cu siguranță vor lăsa loc unor îngrijorări legate de faptul că după înțărcare sânii tăi ar putea să devină moi și să-și schimbe forma, însă specialiștii susțin că nu există nici un motiv de panică. În momentul în care bebelușul este înțărcat și nu mai mănâncă lapte de la sân (momentul în care renunți la alăptat iar glandele producătoare de lapte sunt din nou înlocuite cu grăsime și țesut de suport) iar mama se reîntoarce la greutatea de dinainte de sarcină, sânii vor reveni la aproximativ aceeași formă și mărime.

Gata pentru alăptare

La sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină, organismul mamei este pe deplin capabil să producă lapte matern, ceea ce înseamnă că indiferent dacă copilul se naște prematur, mama va putea să-l alăpteze. Colostrul, primul lapte care se produce, este gros, are o consistență oarecum lipicioasă și o culoare gălbuie spre portocaliu. Dacă observi pete gălbui sau portocalii pe interiorul sutienului, asta înseamnă că organismul tău produce colostru. Cu toate acestea, unele mame nu observă nicio urmă deoarece este foarte posibil ca colostrul să se secrete abia după nașterea bebelușului.

După nașterea bebelușului, areolele și în special mameloanele vor deveni extrem de sensibile la atingere. În momentul în care gura bebelușului atinge sfârcul, celulele nervoase vor trimite un semnal către creier, lucru ce duce la eliberarea hormonului oxitocină. Oxitocina este responsabilă de contractarea celulelor musculare de la nivelul sânului, „storcând” laptele din celulele producătoare de lapte prin canalele de lactație ce fac legătura cu niște mici săculeți sau sinusuri poziționate lângă mameloane.

Pe măsură ce copilul suge, producția de oxitocină crește, ducând la formarea unei cantități și mai mari de lapte într-un proces continuu. Aceasta este o descriere simplificată a sistemului complex pe care corpul nostru îl pune la dispoziție, astfel încât ori de câte ori copilului îi este foame, el să primească hrana de care are nevoie.

Pe totuldespremame.ro găsești o secțiune completă dedicată alăptării cu răspunsuri la cele mai comune întrebări și informații extrem de utile.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa