Cum știi dacă laptele praf pe care îl folosești este cel potrivit pentru copilul tău

Alexandra Ion

Dacă bebelușul tău, din anumite, nu este alăptat, cum știi dacă laptele praf pe care îl folosești este cel potrivit pentru copilul tău? În condițiile în care există o multitudine de variante, o grămadă de opțiuni, cum alegi laptele praf cu adevărat ideal pentru copilul tău? 

De unde știi că ai făcut cu adevărat cea mai bună alegere?

Decizia trebuie să-ți aparțină, iar medicul pediatru este cel care poate să te îndemne să faci o anume alegere, în funcție de necesitățile copilului. Mai mult chiar, dacă ai ales un anume tip de lapte praf pentru bebeluș, trebuie să urmărești modul în care acesta se dezvoltă și reacțiile pe care le are la respectivul tip de lapte praf. În plus, acesta trebuie să fie schimbat pe măsură ce copilul crește, pentru că nevoile nutriționale ale copilului se schimbă.

Ce alegi?

Marca, producătorul, varianta eco sau cea normală, lapte de vacă, lapte de soia? Iată criteriile după care ar trebui să te ghidezi și o strategie pentru a alege cea mai bună formulă de lapte praf.

Ceea ce trebuie să știe orice părinte care folosește laptele praf în alimentația copilului (indiferent de vârstă) este că îți poți da seama dacă ai făcut alegerea bună – dacă respectiva formulă de lapte praf este optimă pentru copilul tău – numai după utilizarea respectivului tip de lapte praf pentru cel puțin două săptămâni. Acesta este intervalul de timp necesar pentru a spune dacă este o potrivit cu nevoile copilului sau nu.

Ce tip de lapte alegi?

Există lapte gata preparat, gata de utilizare, sau un concentrat lichid care se amestecă cu apă și, cea mai utilizată, pulberea care se combină cu apă. În timp ce formulele de lapte lichidele sunt cele mai scumpe, trebuie să știi că laptele praf pentru sugari este perfect și foarte sigur dacă respecți strict proporția de pudră și apă recomandată pentru preparea laptelui. Niciodată nu-l face mai concentrat decât este recomandat și nici mai diluat.

Ce tip de formulă este ideală pentru copilul tău?

Laptele folosit ca bază pentru prepararea laptelui praf pentru bebeluși este laptele de vacă. Moleculele de proteine sunt rupte în secvențe mai mici care fac laptele de vacă compatibil cu metabolismul copilului mic. Este modificată și concentrația de grăsimi, iar unele minerale absente în laptele de vacă sunt adăugate, iar altele sunt reduse.

Există și formule de lapte praf pentru sugari pe bază de lapte din soia, recomandate copiilor care dovedesc intoleranță la laptele de vacă.

Formulele pe bază de lapte de vacă

Acestea sunt cele mai utilizate formule de lapte praf, dar dacă le produce erupție sau orice fel de altă reacție alergică, este necesară întreruperea administrării. Evident că opinia medicului pediatru este esențială în acest caz.

Tot medicul este cel care trebuie să recomande formule speciale de lapte praf pentru bebelușul prematur, sau pentru cei care au o greutate mică la naștere ori nevoi metabolice specifice.

Organic sau normal?

Aici alegerea îți aparține în exclusivitate. Este bine de știut că Academia Americană de Pediatrie spune că nu există date care să arate că laptele organic este mai sănătos decât laptele obișnuit și acest lucru este valabil și pentru laptele praf. Dar dacă mâncarea organică este o alegere importantă pentru tine, atunci alege organic. Trebuie să știi că acestea sunt mult mai scumpe decât cele clasice și mai greu de procurat.

Ce ingrediente adaugate trebuie să fie incluse în laptele praf?

Există cinci componente nutriționale importante pentru laptele praf destinat sugarilor și copiilor mici: carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Evident este foarte importantă proporția dintre carbohidrați și proteine.

Formulele fără lactoză, pe bază de soia și cele speciale conțin zaharoză, maltodextrină de porumb, amidon de porumb modificat sau sirop de porumb.

Cele mai importante componente: proteinele și fierul

În privința proteinelor, laptele matern conține aproximativ 60% zer și 40% cazeină. În timp ce majoritatea formulelor au un conținut similar de proteine, altele au proteine provenite doar din zer. În mod similar, grăsimile sunt recreate pentru a fi similare cu cele din laptele matern.

Vitaminele și mineralele alcătuiesc majoritatea ingredientelor adăugate din lista cu ingrediente din fomulele de lapte praf. De regulă, sunt formulele de vitamine și nutrienți esențiali (aminoacizi) după modelul laptelui matern.

Ce este esențial în formula de lapte praf este adaosul de fier. Studiile au arătat că fierul este vital pentru dezvoltarea creierului în primul an de viață al copilului și nu numai.

Formula de lapte praf adecvată vârstei copilul tău

Cele mai multe formule de lapte praf sunt concepute pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni. Unii producători vor preciza că sunt doar pentru nou-născuți (pentru prematuri, sau până la vârsta de două luni) sau pentru copii cu vârsta de 6 luni și peste.

Verifică etichetele pentru a te asigura că bebelușul primește formula de lapte adecvată vârstei. Ceea ce variază este structura proteinelor din lapte (esențial pentru buna absorbție), concentrația de minerale și vitamine, concentrația de carbohidrați și grăsimi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa