De ce a fost alăptarea primul eșec din viața mea de mamă

Psiholog Miruna Jovin

Crezi ca și mine că alăptarea este cel mai natural lucru de pe lume? Și că nimic nu este mai simplu decât să îți pui nou născutul la sân? Așa am crezut și eu. Acum zece ani plecam să nasc, convinsă fiind că nimic nu este mai simplu și mai ușor decât să alăptezi. Patru luni și multă durere mai târziu am înțeles: alăptarea este cel mai simplu lucru dacă înveți cum să îl faci corect. Dacă înveți la timp. Eu am învățat prea târziu. Am adăugat, mult prea devreme, un prim eșec al vieții de mamă.

Învață despre alăptare împreună cu Ilinca Tranulis, medic pediatru și consultant în alăptare. Înscrie-te aici.

Mi-a luat doi ani, multe articole citite, discuții online cu diverși consultanți în lactație și o întâlnire față în față cu un minunat consultant ca să repar ceea ce credeam eu atunci ca fiind o greșeală de netrecut. La doi ani și două luni după ce nu am reușit să îmi alăptez primul copil, s-a născut al doilea băiat al meu. Eu eram pregătită, iar el mi-a venit cum nu se poate mai bine în întâmpinare. La multe ore de la naștere (am născut prin cezariană într-un spital de stat) băiatul meu s-a lipit de sân, mic, cald, pufos și cu o mare poftă de mâncare. Ne-am început călătoria pe acest minunat drum al alăptării. Nu a fost întotdeauna simplu, nici ușor și am apelat des la ceea ce învățasem despre alăptat. Doi ani și cinci luni mai târziu am știut că a meritat orice efort.

Cheia reușitei – învățarea

Bombardate cu tot felul de informații, unele nu foarte corecte, cu intervenții dintre cele mai abrupte în ceea ce înseamnă relația mamă – copil, cel mai natural lucru din lumea a devenit, în ziua de astăzi, un proces uneori anevoios, încărcat de mituri și presărat la tot pasul cu informații, unele dintre ele fără legătură cu starea de fapt a lucrurilor. E bine că putem reînvăța un lucru atât de bun pentru copiii noștri și este bine să ne luăm informația de la un specialist.

Dacă și tu îți dorești ce este mai bun pentru copilul tău, sunt sigură că ai aflat deja cât de important este să îl alăptezi. Și, dacă nu ai aflat încă, îți spun că este important să te informezi temeinic ca să reușești. Crede-mă, am fost de ambele părți ale baricadei, am alăptat și mi – am hrănit un copil cu lapte praf. Experiența proprie mi-a arătat că: alăptatul este comod, sănătos, are o gamă largă de beneficii și este foarte la îndemână. Eu aș adăuga și că nu costă mult. La noi, comparativ, așa a fost.

Foarte scurt, despre alăptare

Despre toți acești pași esențiali în alăptare ai șansa să afli de la Ilinca Tranulis în masterclass-ul live pe care ea îl va susține. Te poți înscrie aici.

E bine să începi cu lucrurile cele mai importante, precum: beneficii, cum se produce laptele și cum se face corect atașarea la sân. Știai, de exemplu, că sânul nu este un depozit de lapte, ci o fabrică ce produce, fără întrerupere? Știi ce îi trebuie sânului ca să pună această minunată fabrică în mișcare? Nu știu voi, dar eu, când am aflat acest amănunt, am privit cu alți ochi și alăptarea și tot ceea ce știam până atunci despre asta. Sânul produce lapte în funcție de cerere. Cel mai bun stimul este copilul și gura lui pe sânul mamei. E bine să știi, dacă vei avea un moment în care vei fi tentată să spui ”nu mai am lapte” ține minte și acest amănunt.

Și despre beneficiile alăptării știai că, pe lângă cele evidente, ce țin de sănătatea nou-născutului și sugarului, sunt altele atât de multe și complexe și au influențe pe termen lung la nivel de societate? Studiile spun că un copil alăptat și care a creat un atașament sigur cu mama lui este mai blând, mai ascultător și are o mai mare capacitate de învățare. În plus, la femeile care alăptează, se înregistrează o rată mai mică a cancerului de sân.

Te temi de poveștile de groază cu dureri de sân, răni și uneori sfârcuri care sângerează? Ai aflat că ele sunt aproape sinonime cu alăptarea? Poate că este bine să știi că ele pot fi evitate cu foarte multă ușurință. Cheia stă într-o atașare corectă a copilului la sân. Sunt câțiva pași pe care îi poți urma și la care este bine să fii atentă: poziționarea copilului și felul în care apucă mamelonul sunt doar două dintre ele.

Învăț și mă bucur că pot să repar lucrurile

Dacă ar fi să caracterizez experiența mea cu privire la alăptare, aș spune: merită să înveți pentru ceva atât de frumos.

Mai multe detalii despre acest proces și cum să faci asta și ce pași ai de urmat poți afla din masterclass-ul live suținut de Ilinca Tranulis la care te poți înscrie aici.

Iată ce spune Ilinca Tranulis despre masterclass-ul pe care îl va susține:

Pentru că am auzit prea multe mame spunând „NU am lapte“, pentru că știm că laptele matern este alimentul ideal pentru copii de la naștere și până survine înţărcarea naturală, pentru că laptele praf nu este la fel cu laptele de mamă, pentru că Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea până la 2 ani, pentru că mame din toată ţara primesc des sfaturi greșite legate de alăptare chiar de la cadre medicale și pentru multe alte motive, am hotărât să creez acest Masterclass Online la care să poată participa gratuit oricine, din orice colţ al ţării sau lumii. Masterclassul este în limba romană şi mame din toate oraşele ţării şi din diaspora vor putea învăţa despre beneficiile alăptării pentru copil, mamă şi familie, despre producerea laptelui matern şi ataşarea la sân.

Și iată ce spune și o mamă pe care Ilinca a ajutat-o să reușească pe drumul alăptării:

Cu Ilinca m-am simțit în siguranță. Știam că este medic pediatru și că va pune, ca și mine, sănătatea și echilibrul bebelușului pe primul loc. M-a susținut când nu știam cum să merg mai departe. M-a înțeles când eram speriată. A fost lângă mine în momentele în care aveam cea mai mare nevoie. Dacă ar fi să recomand cuiva ce să facă înainte de a naște un copil, i-aș recomanda un curs cu Ilinca.M.I.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă un LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa