Despre problemele din alăptare, cu Sorana Mureşan la Atelierele cu mămici

Raluca Dumitrică
Sorana Mureşan - Ateliere cu mamici
Sorana Mureşan, la Atelierele cu mămici
Sorana Mureşan - Ateliere cu mamici
Sorana Mureşan, la Atelierele cu mămici

Un Atelier cu mămici dedicat prevenirii şi tratării problemelor din perioada alăptării

Sorana Mureşan, preşedintele Asociaţiei ProMAMA – Institut şi Centru de Alăptare şi consultant certificat IBCLC, a fost alături de gravide şi proaspete mame la ediţia a şasea a Atelierelor cu mămici, derulate pe 13 februarie la Librăria Humanitas din Cişmigiu, vorbindu-le despre cum se pot preveni sau trata problemele de la debutul alăptării. Întâlnirea a acoperit nu numai cele mai comune probleme cu care se poate confrunta o mamă imediat după naştere, la iniţierea alăptării, dar şi pe parcursul lunilor următoare, atunci când situaţiile neplăcute, deşi mai rare, necesită o la fel de mare atenţie.

Laptele matern este cel mai valoros aliment pentru puiul de om

Sorana Murean şi-a început expunerea prin a le readuce aminte gravidelor şi mamelor de bebeluşi prezente la eveniment că laptele matern este cel mai valoros aliment pentru puiul de om, fiind perfect adecvat speciei umane şi un aliment viu care se adaptează la nevoile bebelușului. Tot ea a mai precizat că, deşi alăptarea e un act natural, instinctiv pentru bebe, pentru instalarea cu succes a lactaţiei este nevoie de un contact permanent între mamă şi copil în primele săptămâni.

Pentru o alăptare de succes trebuie reţinut şi faptul că 98% dintre femei pot alăpta, dar ele trebuie să fie informate şi să fie susţinute de familie, medici şi specialişti care au datoria de a le oferi date corecte despre laptele matern şi despre proprietăţile sale miraculoase. Ele trebuie să ştie că laptele îşi schimbă compoziţia în funcţie de anotimp, de perioada zilei, ba chiar şi în timpul aceleiași alăptări, îşi schimbă gustul, culoarea şi mirosul în funcţie de ce mănâncă mama sau a medicamentelor luate de ea. Nu trebuie uitat că laptele conţine celule vii (factori imuni antiinfecţioşi, enzime, hormoni, modulatori de creştere) şi că nu există o copie fidelă a laptelui matern în nici un preparat artificial.

Problemele alăptării: prevenire şi tratament

Deşi este foarte important ca mamele să fie informate din timpul gravidității, să facă cursuri de alăptare, să apeleze la specialişti şi să se informeze din surse de încredere aşa cum este „Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, se întâmplă ca unele probleme să le prindă nepregătite. Aici intră ragadele, micoza mamelonului, angorjarea sânilor (furia laptelui), canalele blocate, mastita şi abcesul, lactaţia insuficientă, colicile abdominale, lipsa unei creşteri în greutate a bebeluşului şi refuzul sânului (greva suptului).

Ragadele se manifestă prin fisuri, roşeaţă sau durere arzătoare la supt şi sunt provocate de poziţia şi ataşarea incorectă la sân, sâni angorjaţi, folosirea greşită a pompei, scoaterea incorectă a sânului din gură, candidoza sau dermatite din pricina igienizării cu săpun, alcool, creme. Ca prevenţie şi tratament, trebuie tratată cauza ragadei, evitarea umezelii în zona sânului, ungerea mamelonului cu lapte matern şi lăsat 30 de minute la aer.

Printre semnele micozei mamelonului sunt durerea arzătoare, mai ales în timpul suptului, cu iradiere în sân, pruritul, un mamelon normal, roşu sau cu ragade. Cauzele ei sunt candida, stomatita la copil sau micoza vaginală a mamei. Ca prevenţie şi tratament se recomandă înlăturarea cauzei, aplicarea unui gel antimicotic pe sân/tratament antimicotic pe cale generală, abordarea unei diete fără zahăr, sucuri carbogazoase, alcool şi brânzeturi, spălarea zilnică cu apă fierbinte a sutienului şi schimbarea frecventă a tampoanelor din sutien. Nu trebuie întreruptă alăptarea!

Un sân tumefiat, roşu şi dureros din care nu mai curge lapte, al cărui mamelon devine plat şi pe care copilul nu-l poate prinde, dar şi o mamă febrilă sunt semnele angorjării sânilor (furia laptelui). Aceasta poate apărea din pricina ataşării slabe a copilului la sân, lipsa suptului frecvent sau supturile prea scurte, folosirea suzetei. Prevenţia şi tratamentul includ alăptarea frecventă, detensionarea sânilor, masajul sânului, comprese calde pe sâni înainte de supt, muls până se înmoaie areola şi se poate ataşa copilul la sân, comprese pe sâni cu gheaţă şi frunză de varză proaspătă. Medicul poate hotarî dacă se adminstrează analgezice, antitermice şi antiinflamatoare. Netratată, angorjarea duce la blocarea canalelor, mastită sau abces.

Canalele blocate se remarcă printr-o roşeaţă localizată (sub forma unei linii), noduli sub tensiune, durere moderată sau severă, febra deloc sau febra moderată. Cauza lor sunt poziţia şi ataşamentul incorect al copilului la sân, alăptările rare, suptul ineficient, presiunea externă pe sân. Ca prevenţie şi tratament, în afara înlăturării cauzei, se recomandă alăptarea frecventă, masarea blândă a porţiunii respective către mamelon, comprese calde înainte de supt, antiinflamatoare, evitarea sutienelor strânse. La fel ca angorjarea, gestionarea incorectă poate duce la mastită sau abces.

Mastita are ca semne o arie roşie, inflamată şi fierbinte, durerea severă, frisoane, febră, stare generală proastă (ca în gripă). Cauzele sunt ragadele, angorjarea, canalele blocate netratate, un sistem imunitar deprimat. Tratamentul include continuarea alăptării, alăptarea frecventă, comprese calde înainte şi reci după alăptare, dieta hiperproteică şi lichide suficiente. La recomandarea medicului se pot administra analgezice şi antiinflamatoare sau antibiotic timp de 14 zile. De reţinut că ablactarea bruscă şi gestionarea greşită poate duce la abces mamar.

Lactaţia insuficientă apare în urma unor principii sau a unei tehnici greşite de alăptare, din pricina nevoilor crescute ale bebeluşului, dificultăţile sale de supt, refuzul sânului, malnutriţia sau boala mamei. Ca semne sunt o lipsă a creşterii în greutate a copilului, urinare diminuată şi urină concentrată, cu miros înţepător, scaune tari, mucoase uscate, hipotonie, copil letargic, plâns slab. Suptul frecvent, la cerere, mulsul sau preparatele galactogene sunt soluţii pentru ieşirea din impas.

Pentru prevenirea şi tratatarea colicilor abdominale, dureri ce apar brusc în mod special în primele 3 săptămâni de viaţă şi sunt însoţite de agitaţia bebeluşului, plâns incontrolabil, frecarea picioruşelor, se exclude boala copilului şi se încearcă găsirea cauzei. De ajutor sunt masajul pe burtică, eructarea după masă, siropurile din farmacii, excluderea lactatelor sau alergenilor din alimentaţia mamelor. Cauzele colicilor sunt variate: alergia la produsele din lapte de vacă, mama cu reflex de ejecție puternic şi lapte abundent, intestin mai sensibil al copilului, anxietatea părinţilor.

Cand bebe nu ia suficient în greutate exista cateva cauze: lactația insuficientă, suptul ineficient, principii greşite de alăptare. Înainte de a trata această problemă, trebuie retinut că creşterea în greutate a copiilor alimentaţi la sân diferă de a celor hrăniţi cu lapte praf. Se va descoperi cauzei şi explica mamei că este o perioadă temporară, se recomandă consultarea unui consultant în lactatie şi nu se recomandă suplimentare cu formulă decât în cazuri excepţionale.

O problemă mai rară, dar destul de neplăcută este refuzul sânului sau greva suptului. Semnele sunt plânsul, agitaţia, respingerea sânului după ce bebe suge puţin. Cauzele sunt variate: nas înfundat, stomatite, reflux gastro-esofagian, forţarea copilului să sugă, biberon introdus prea devreme, ejecţie puternică de lapte, schimbarea parfumului mamei sau un miros prea puternic. Ca tratament se recomandă înlăturarea cauzei, explicarea mamei că este o perioadă temporară şi îndrumarea sa către un consultant în lactaţie pentru a rezolva problema.

Evenimentul a fost susţinut de Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

Foto: Alexandra Dincă/Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa