Ce este frenul lingual și cum afectează alăptarea

Cristina Călin, redactor

Frenul lingual îngreunează alăptarea în mod cert. Singurul mod de a face procesul mai ușor este o atașare corecta la sân a bebelușului, potrivit doctorului Jack Newman,  care detaliează pe site-ul dedicat susținerii alăptării International Breastfeeding Centre. 

Bebelușul cu fren lingual nu va putea face toate mișcările necesare pentru a stimula producția de lapte. Medicii care s-au ocupat de aceasta problema au realizat o serie de studii și au ajuns la concluzia ca atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș apar o serie de dificultăți.

Ce este frenul lingual?

Frenul lingual apare atunci când o mica bucată de țesut numită frenulum care leagă limba de baza gurii este prea groasă sau asigură o legătură prea strânsă astfel încât mobilitatea limbii este restrânsă.

Frenul lingual afectează în general viața, însă, în particular, dificultățile cele mai mari apar în perioada în care copilul este alăptat. Nu numai cel mic întâmpină probleme, ci și mama pentru care hrănirea copilului poate fi dureroasă.

Frenul lingual nu reprezinta o problemă nouă pentru medici, însă soluțiile au început sa fie căutate cu precădere în ultimii 20 de ani când s-au conștientizat toate beneficiile alăptării. În acest proces, frenul lingual a fost catalogat drept o problemă serioasă care împiedică alăptarea. Nu toată lumea medicală acceptă și are răbdare să găsească soluții și să încurajeze mamele. Încă exista recomandarea de renunțare la alăptat în cazul frenului lingual.

Recomandarea medicilor este ca atunci când părinților li se spune ca frenul lingual este minim să ceară și o a doua opinie, pentru ca indiferent de gravitatea situației acesta împiedică alăptarea.

Cu ani în urmă s-a pus problema corectării frenului lingual pentru a preîntâmpina problemele de vorbire ale copiilor. Totuși, s-a renunțat pentru ca s-a constatat că nu influențează vorbitorii de limbă engleză. În schimb, efectele rămân în cazul celor care vorbesc celalalte limbi.

Diagnosticarea frenului lingual este o problemă?

Practica spune ca mulți doctori sau consultanți în alăptare nu știu sa pună un diagnostic în acest caz. Nu este suficient doar sa se uite în gura copilului. Medicul trebuie să palpeze zona de sub limba copilului și sa simtă legătură de acolo și cât de puternica este ea.

Diagnosticarea frenului lingual în contextul alăptării trebuie să țină cont de două elemente: examinarea limbii bebelușului și observarea procesului de alăptare pentru a vedea care sunt dificultățile.

Problemele cauzate sau agravate de frenul lingual sunt:

  • Bebelușul nu se poate atașa la sân
  • Mama are răni la sfârcuri
  • Bebelușul nu primește suficient lapte
  • Sânii nu mai produc suficient lapte

Pot mamele să alăpteze un copil cu fren lingual?

Bineînțeles și multe o fac cu succes. În clinici vin mame ale căror copii au fren lingual grav, dar care alăptează fără probleme, iar bebelușul primește suficient lapte. De obicei, succesul este direct proporțional cu cantitatea de lapte produsa de mamă. În cazul unui fren ne tăiat, pe la vârsta de 3-4 luni a copilului apare și descreșterea cantității de lapte, rănile la sâni, copilul nu mai ia în greutate și poate chiar refuza sânul.

În timp situația se degradează și mai mult, iar cantitatea de lapte scade considerabil. Problemele cu alăptarea sunt cumulative, astfel ca dacă startul este bun, este posibil sa continue la fel în ciuda frenului.

De obicei, nu este totul atât de roz și mama poate avea probleme cu sânii și din cauza medicamentelor primite în timpul nașterii ceea ce va îngreuna atașarea copilului la sân. Multe instituții medicale aleg să le dea bebelușilor lapte praf, ba chiar să întrerupă alăptarea.

Atunci când medicii nu recunosc frenul lingual, repercursiunile sunt destul de grave. În primul rând copilul nu va lua în greutate, ceea ce este o problemă la nou-născuți.

Specialiștii de la International Breastfeeding Center nu folosesc laserul pentru a corecta frenul lingual, ci foarfecele. Au făcut această alegere, pentru că experiența le-a arătat că intervenția cu laser face ca problema să reapară. În plus, este mult mai dureroasă și durează mai mult, pe când cu foarfecele într-o secundă totul este gata.

În timpul intervenției nu se folosește anestezic. Copiii sunt puși la sân imediat ce medicul termină. Majoritatea nu mai plâng, iar sângerarea se oprește imediat.

Care sunt rezultatele?

Unele mame scapă imediat de rănile de la sâni, la altele acestea revin, semn că frenul lingual a revenit. De cele mai multe ori se produce rea-atașarea dintre mamă și bebeluș, dar este bine de urmărit cantitatea de lapte pe care aceasta o produce.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

• Cum să poziționezi bine copilul la sân;

• Ce poți face când copilul refuză sânul;

• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

• Alăptarea unui copil care are colici;

• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa