Hrănirea la sân. Bucuria acestui dar și sacrificiile pe care le impune

Anca Vlad
Hrănirea la sân

Hrănirea la sân este un subiect foarte discutat în zilele noastre. Academia Americană de Pediatrie le recomandă femeilor care nasc pentru prima dată să-și hrănească bebelușul exclusiv la sân în primele șase luni și le sugerează să continue această modalitate de hrănire încă un an sau chiar mult, chiar și după ce diversifică hrana micuțului, spune pe psychologytoday.com Vanessa LoBue, asistent la catedra de psihologie din cadrul Universității Rutgers, specialist în dezvoltarea bebelușilor și a copiilor.

Medicii pediatri și asistentele transmit acest lucru proaspetelor mămici, fiind de acord că acesta este un lucru benefic pentru atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Motivul este că hrănirea la sân reduce riscul de îmbolnăviri la copil, ajută mama să se recupereze mai repede după naștere. Mai mult, laptele matern e mai ieftin, mai curat și mai natural decât laptele praf. „Bazându-mă pe aceste date, am decis să-l hrănesc la sân pe fiul meu, Edwin”, recunoaște Vanessa LeBou. „Din punctul de vedere al oamenilor de știință, laptele matern este unul dintre cele mai uimitoare lucruri pe care le-am studiat vreodată. Acesta reprezintă alimentul ideal. Este viu și dinamic și se schimbă constant, conform nevoilor bebelușului. Are toți nutrienții necesari unui copil până la vârsta de 6 luni și e gustos”.

Când a început să-i dea copilului lapte praf (la 6 luni), Vanessa își amintește că micuțul a icnit și l-a scuipat. Ea spune că, până când a găsit unul pe care să-l accepte micuțul, a încercat toate produsele posibile și că a căutat până la epuizare o formulă de lapte praf care să semene cât mai bine cu laptele matern. Rezultatul? Nu există așa ceva. Oamenii de știință pur și simplu nu pot crea un lapte praf care să aibă valoarea nutrițională a laptelui matern și să fie și gustos. E imposibil!

„Din perspectiva mamei, am descoperit repede că, deși laptele matern e mai ieftin și mai sănătos decât laptele praf, alăptarea poate fi un o piatră de încercare pentru unele mame”. În cărțile pe care le-a citit despre hrănirea la sân scria că e cel mai natural lucru din lume, că ar trebui să fie ușor și că nu doare niciodată. Ei bine, pentru Vanessa, ca și pentru o mulțime de alte mămici, nu a fost deloc așa – nici ușor, nici lipsit de durere; ba dimpotrivă.

„În primele două săptămâni de la nașterea lui Edwin, eram atât de învinețită încât mi se părea că sunt înjunghiată cu zeci de cuțite de fiecare dată când îmi hrăneam copilul. De câteva ori chiar am sângerat. Nici nu puteam sta departe de copil mai mult de două ore, deoarece sânii mi se umflau dureros și laptele începea să curgă pe mine. Pentru că nu puteam delega această misiune altcuiva, numai eu mă trezeam din două în două ore noaptea, eu mă mulgeam înainte să plec la serviciu, eu îl alăptam când veneam de la serviciu. Eu, eu, eu… Mereu eu. În primele săptămâni am avut senzația că nu mai dețin controlul asupra trupului meu. În timp, a fost mai bine, dar nu foarte ușor. Lucrurile s-au schimbat abia pe șase luni, când Edwin a început să doarmă toată noaptea și astfel, producția de lapte a început să scadă”.

Hrănirea la sân este cel mai natural lucru

Una peste alta, poate fi derutant să le spui mămicilor cât de ușor este să alăpteze, cât de mult o să le placă și cât de ușor o vor face un an întreg până să înțarce copilul. Psihologul Vanessa LoBue recunoaște că pentru ea alăptarea a venit cu un preț, însă experiența ei nu a fost singulară. De exemplu, în cadrul unui studiu, au fost intervievate 72 de femei în legătură cu experiențele lor legate de hrănirea la sân. Cele mai multe au spus că nu le-a ajutat deloc să-și fixeze ca țel alăptarea pe termen îndelungat pentru că le-a subminat încrederea în ele ca mame. Autorii studiului au ajuns la concluzia că, în funcție de fiecare caz în parte, e bine ca fiecare mamă să aibă așteptări realiste.

Mulți oameni de știință au căzut de acord că hrănirea exclusiv la sân timp de 6 luni este asociată cu o mulțime de beneficii în ceea ce privește puterea organismului copilului de a lupta cu bolile și a mamei de a-și reveni mai repede după naștere, reducând și riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Aceste studii sunt însă subiective, iar ceea ce e sigur e că laptele matern este mult mai benefic pentru copil decât laptele praf.

Alăptarea scade riscul de obezitate în rândul copiilor

În final, psihologul Vanessa LoBue subliniază că din tot ce a spus nu ar trebui să se înțeleagă că sfătuiește mamele să nu-și hrănească bebelușii la sân; alăptarea este un dar uimitor și într-adevăr are o mulțime de avantaje atât pentru mamă, cât și pentru copil. Ori de câte ori vom avea ocazia să punem umărul la binele copilului nostru o vom face cu dragă inimă, așa că, da, toate mamele care pot, vor alege hrănirea la sân. „Ar trebui, însă, să ținem cont că fiecare mamă are dreptul de alege cum modalitatea prin care-și va hrăni copilul. Multe femei se simt presate de societate să-și alăpteze copilul și din această cauză își fixează țeluri nerealiste. Pentru unele mame hrănirea la sân este naturală și ușoară, pentru altele pare imposibilă, în timp ce femeile care trebuie să se întoarcă la birou nu prea au de ales. Așadar, indiferent că alegeți să vă alăptați copiii timp de doi ani, două luni sau deloc, toată lumea ar trebui să vă respecte alegerea, să vă simțiți încrezătoare și, cel mai important, să fiți sincere și să puneți în banață pe deoparte darul divin care înseamnă hrănirea la sân și sacrificiile pe care le implică (sau nu)”.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa