Inducerea lactației este posibilă pentru mamele adoptive. Dr. Jack Newman explică cum se face

Cristina Călin, redactor

Alăptarea este unul dintre cele mai frumoase momente pe care o mamă le poate avea cu bebelușul ei. Sunt situații în care o femeie nu este mama naturală a copilului, dar își dorește foarte mult să își hrănească în acest fel copilul. Poate a adoptat bebelușul, poate are o mamă surogat sau poate este într-o relație cu o femeie care este însărcinată și vrea să o ajute să alăpteze. Situațiile sunt multiple, dar ce le unește este dorința femeii de a-și hrăni copilul la sân chiar dacă nu ea l-a născut. Și acest lucru este posibil prin inducerea lactației,potrivit The Newman Breastfeeding Clinic. Dr. Jack Newman explică cum se face.

 

Cum poate alăpta o persoană care nu a fost niciodată însărcinată?

Poate părea simplu: corpul trebuie făcut să creadă că există o sarcină și acest lucru poate fi realizat la nivel hormonal. Este nevoie de un nivel mare de estrogen, progesteron, prolactină, printre altele.

Nivelul acestor hormoni începe să crească de îndată ce în corp se instalează o sarcină și fiecare dintre ei joacă un rol important în pregătirea sânilor pentru alăptat. Producția de lapte începe în jurul săptămânii 16 de sarcină.

Șansele de a produce lapte cresc dacă persoana a mai alăptat, dar nu este o regulă. Sunt persoane care au putut să alăpteze exclusiv copilul fără să fi fost însărcinate, dar sunt și situații în care acest lucru nu a fost posibil.

Ce se întâmplă dacă nu pot produce laptele de care copilul are nevoie?

Înainte de orice trebuie să ții cont de faptul că alăptatul nu este doar despre lapte, este mai mult de atât. Alăptatul este despre o relație, este o apropiere fizică și emoțională între doi oameni care se iubesc foarte mult. Prin procesul de alăptare se dezvoltă o legătură emoțională indestructibilă între mamă și copil. În cazul în care nu poți să asiguri laptele de care bebelușul are nevoie, poți suplimenta cantitatea folosindu-te de niște trucuri. Practic, specialiștii de la International Breastfeeding Center recomandă folosirea unui furtunaș foarte subțire din care copilul să sugă fiind atașat corect la sân. În felul acesta se va produce și apropierea de mamă, dar se va și hrăni copilul. Nu contează dacă la capătul celălalt este lapte matern donat sau lapte praf. La următorul link, aveți un astfel de exemplu: https://www.facebook.com/DrJackNewman/videos/988950201256026/

Medicamentele și inducerea lactației

Inducerea lactației se va face pornind de la anticoncepționale care aduc estrogenul și progesteronul de care persoana are nevoie și domperidonă care ajută la creșterea nivelului de prolactină. În teorie, cele mai bune sunt anticoncepționalele combinate, dar practica arată că nu prea contează ce fel de pastile sunt folosite. Acestea trebuie administrate cel puțin 6 săptămâni și se va continua încă 8 după ce copilul se naște, apoi tratamentul se va opri.

Domperidona va crește nivelul de la prolactină și este necesar ca administrarea să fie făcută și după ce copilul se naște. Practic, este indicat ca tratamentul să continue pe toată durata alăptării. Se va începe cu o doză de 30 mg, administrată de 3 ori pe zi și se va continua progresiv uneori până la 150 mg zilnic. Oricum, acest tratament se va face numai sub supraveghere medicală pentru a se preveni apariția efectelor adverse.

Domperidona poate duce la îngrășare, dureri de cap de intensitate medie, uscăciune în gură. Înainte de a începe administrarea este indicat ca medicul să vă recomande o electrocardiogramă pentru a vedea starea de sănătate a inimii. Specialiștii de la International Breastfeeding Center spun că experiența lor cu mii de paciente a arătat că în general domperidona este un medicament sigur.

Unele femei cărora li s-a administrat domperidona au avut cicluri menstruale neregulate, dar acest lucru s-a rezolvat cu pastile anticoncepționale cu nivel mai mare de estrogen și progesteron. Oricum, controalele ginecologice regulate sunt indicate. După ce se va opri tratamentul cu anticoncepționale, femeia va mai avea sângerări care se vor opri după câteva zile.

După ce nu se mai administrează anticoncepționale pentru inducerea lactației, este indicat să se înceapă stimularea sânilor, cu ajutorul unei pompe, după ritmul de hrănit al unui bebeluș. Această parte este destul de complicată având în vedere că fiecare copil are ritmul lui în care mănâncă atât ca interval de timp, cât și ca mod în care suge. O persoană care vrea să își inducă lactația va trebui să facă acest lucru chiar și la serviciu sau în alte contexte sociale mai puțin prietenoase acestei activități.

Ce se întâmplă dacă nu există timpul necesar pentru inducerea lactației?

În cazul în care nu ai la dispoziție 24 de săptămâni, este indicat să renunți la administrarea de anticoncepționale și să iei doar domperidonă. În acest caz o excepție face cazul în care unul dintre parteneri este însărcinat și celălalt vrea să inducă lactația. În acest caz, partenerul care nu poartă sarcina poate lua anticoncepționale pentru a crește timpul în care corpul crede că poartă o sarcină.

Când pun copilul la sân?

Cu cât copilul este pus la sân mai repede cu atât mai bine. Cel mai indicat este ca acest lucru să se întâmple imediat ce a fost născut, chiar în sala de nașteri. Oricum, este bine ca personalul medical să știe care este situația și să li se aducă la cunoștință că nu doriți să hrănească bebelușul cu biberonul.

Femeia care l-a născut poate pune copilul la sân?

Există anumite avantaje care ar recomanda ca bebelușul să fie hrănit și de cea care l-a născut. Unul dintre ele este colostrumul pe care doar de la ea îl poate primi. De asemenea, mama naturală va scăpa de problemele ce pot apărea ca mastita sau furia laptelui ce îi pot da dureri de sâni foarte mari.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

• Cum să poziționezi bine copilul la sân;

• Ce poți face când copilul refuză sânul;

• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

• Alăptarea unui copil care are colici;

• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa