5 întrebări şi răspunsuri despre alăptat

Alexandra Constantin
despre alăptat

Încă din timpul celor nouă luni de sarcină, gravidele caută tot mai multe informaţii despre naştere, despre primele luni ale bebeluşului, dar şi despre alăptat, etapă foarte importantă pentru dezvoltarea micuţului. Îţi venim în întâmpinare cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de alăptat.

Alăptarea este dureroasă?

Nu puţine sunt mamele care asociază alăptarea cu durerea şi problemele ce apar la nivelul mameloanelor. Însă acest lucru nu este neapărat adevărat. Şi asta deoarece o poziţionare corectă a copilului la sân şi mici ajutoare, cum sunt cremele cu lanolină, fac procesul de alăptare să fie unul reuşit încă din primele zile de viaţă ale bebeluşului. Important de ştiut este că durerea apare de cele mai multe ori în timpul alăptării dacă micuţul nu este poziţionat bine la sân (ataşarea nu se face cum trebuie), potrivit www.thestir.cafemom.com. ”De ajutor este ca proaspetele mămici să ceară sfatul unui consultant specializat în alăptare, tocmai pentru a reuşi să alăpteze bebeluşul şi să evite apariţia posibilelor problemele la nivelul mameloanelor”, explică Deedee Franke, asistentă medicală şi consultant în alăptare la Centrul Medical Mercy din Baltimore, SUA.

Cum îmi dau seama când îi este foame bebeluşului?

Deseori, mamele îşi fac griji că micuțul s-ar putea deshidrata dacă doarme mai mult pe timpul nopţii. Astfel de griji apar şi pe timpul zilei, de aceea multe dintre ele încearcă să-i formeze un program de mese bebeluşului. ,,Laptele matern se modifică de-a lungul zilei, dar bine de ştiut este că el conţine tot ceea ce bebeluşul are nevoie. Sfatul meu pentru mame este să nu stea mereu cu ochii pe ceas. Micuţul va da tot felul de semne atunci când îi este foame, semne pe care mama ajungă să le recunoască treptat. Cel mai bine este ca alăptarea să se facă la cerere”, spune Leigh Anne O’Connor, consultat în alăptare.

Este posibil să nu am lapte şi să nu pot alăpta?

Alăptarea este o experienţă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă pentru unele mame. Se ştie că lactaţia vine la intervale diferite de timp, indiferent că este vorba de naşterea naturală sau de cezariană. De aceea, este bine ca mamele să nu renunţe la ideea alăptării (mai ales că multe dintre ele consideră că nu au lapte. În primele săptămâni, procesul de alăptare poate fi unul dificil, dar important este ca mamele să ştie că pentru fiecare problemă există o soluţie. Cere ajutor specializat, iar alăptarea poate să devină o experienţă minunată atât pentru mamă, cât şi pentru copil”, explică Megan Davidson, educator prenatal şi consultant în alăptare.

 Alimentele pe care le consum îl pot afecta pe bebeluş?

,,Mare parte din mame tind să îşi facă griji că alimentaţia lor poate schimba gustul laptelui matern şi că îl pot afecta pe micuţ. Din fericire, organismul mamei este capabil să producă nutrimenţi sănătoşi care se transmit prin lapte celui mic. Ideal este ca proaspetele mame să aibă o alimentaţie echilibrată, din care să nu lipsească fructele, legumele şi cerealele integrale. Dar trebuie să ştie că nu se întâmplă nimic rău dacă în unele zile consumă alimente considerate nu tocmai sănătoase. Cel mai bine este ca mama să se hidrateze corespunzător şi să ia vitamine special concepute pentru perioada alăptării. Alăptarea nu presupune restricţii peste restricţii”, spune medicul pediatru Emily Scott.

Care sunt alimentele pe care este bine să le evit când alăptez?

”Cel mai bine este ca, în primele luni, mamele să nu consume alimentele ce pot schimba gustul laptelui matern, cum este cazul cepei şi al usturoiului. De asemenea, este indicat ca mamele să nu includă în alimentaţie sortimentele de peşte care conţin o cantitate mare de mercur (un nivel ridicat de mercur poate afecta sistemul nervos în dezvoltare al bebeluşului), precum peştele-spadă, macroul. În schimb, se poate consuma păstrăv sau somon. Şi medicul pediatru poate oferi indicaţii când vine vorba de alimentaţia din timpul alăptării”, adaugă mediul Emily Scott.

O să pot să mai consum cafea sau vin dacă alăptez?

Este una dintre întrebările pe care le pun frecvente mamele care obișnuiau să bea cafea înainte de a rămâne însărcinate sau pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Vestea bună este că se poate consuma cafea în timpul alăptării, singura condiție este să se facă cu moderație. O cantitate prea mare de cofeină îl poate agita pe micuț. Și un pahar de vin se poate consuma ocazional. Unii consultanți recomandă ca alcoolul să fie consumat imediat ce mama a alăptat, ca să existe o pauză de două ore până la următoarea alăptare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa