Tot ce trebuie să știi despre menstruația neregulată în timpul alăptării

Ramona Dinescu
menstruatia neregulata in timpul alaptarii totul despre mame

Menstruația neregulată în timpul alăptării se poate manifesta atât prin cicluri neregulate cât și prin absența totală a lor. Vinovate sunt în primul rând modificările hormonale ce se petrec în organismul mamei.

Alăptarea bebelușului este motivul pentru care adeseori ciclul menstrual este întârziat, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie. Acest lucru poate fi cadoul de bun venit al mamelor care doresc să-și amâne menstruația mai mult decât cele nouă luni de sarcină. În timp ce unele femei nu au deloc menstruație în timpul perioadei de alăptare, altele se confruntă cu cicluri neregulate.

Hormonii și alăptarea

În momentul în care bebelușul se naște, organismul tău este gata să demareze procesul alăptării.

Deși pare un lucru foarte simplu și anume acela că laptele apare imediat după momentul nașterii, în organismul tău se petrec lucruri mult mai complexe. Așa cum hormonii lucrează pentru a susține sarcina, tot la fel, duc pe umeri responsabilitatea producției lactate. Acești hormoni sunt produși de glanda pituitară care este localizată în creier.

Ce anume oprește menstruația?

Prolactina este hormonul principal care previne menstruația. Alăptarea menține ridicat nivelul acestui hormon, așa că atâta timp cât îți hrănești copilul la sân poți avea menstruații foarte ușoare sau absente. Pe de altă parte, în momentul în care îți înțarci copilul, ciclul menstrual intră în normal.

Pe măsură ce copilul va avea nevoie de mai puțin lapte și va începe să mănânce și solide, glanda pituitară va simți aceste schimbări și va produce mai puțină prolactină. Cu cât nivelul prolactinei va începe să scadă, vei descoperi că ciclurile tale se pot reîntoarce în ciuda faptul că tu, tehnic, alăptezi.

În timpul menstruației vei putea observa și alte schimbări la care nici măcar nu te aștepți, schimbări legate de alăptare. Ai putea, de exemplu să sesizezi că bebelușul nu va mai fi la fel de interesat de supt sau că va mânca mult mai puțin decât de obicei. Acest lucru din cauza faptului că laptele ar putea avea alt gust în timpul menstruației.

Se poate întâmpla și ca hormonii dinainte și din timpul menstruației să determine scăderea secreției lactate, motiv pentru care el nu se va sătura și va vrea să-l hrănești mai des.

Când redevine menstruația regulată?

Nu există un termen clar la care ciclurile menstruale revin la normal, din moment ce fiecare femeie este diferită. Dacă ai avut o menstruație destul de regulată înainte de sarcină, ai mai multe șanse ca aceasta să revină și să se regleze rapid după ce te oprești din alăptat. Specialiștii consideră că perioada de normalizare a menstruației poate fi cuprinsă între șase luni și doi ani de la naștere.

Ceea ce este important de menționat este faptul că lipsa menstruației nu înseamnă neapărat lipsa ovulației. Unele femei consideră că nu pot rămâne însărcinate în timp ce alăptează dacă nu au încă ciclu menstrual, dar trebuie luată în calcul varianta în care poți rămâne însărcinată odată cu prima ovulație.

Când înseamnă menstruația neregulată altceva?

În afara alăptării, există multe alte lucruri care pot afecta ciclul menstrual, chiar și atunci când alăptezi. Încearcă să fii atentă și la alte simptome precum petele de pe slip, sângerările abundente sau lungimea ciclurilor.

În funcție de simptome, te-ai putea confrunta cu:

–          Fibroame uterine

–          O pierdere extremă în greutate

–          Chist ovarian sau sindromul ovarelor polichistice

–          Boala inflamatorie pelvină.

Toate întrebările tale despre alăptare și modificările pe care aceasta le produce în organismul tău își găsesc răspuns în Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa