Metode de a înțărca un copil

Alexandra Constantin

Nu doar începutul perioadei de alăptare poate să fie unul mai dificil, ci și finalul acesteia, mai exact înțărcarea. Descoperă în rândurile de mai jos unele dintre cele mai eficiente metode blânde de a înțărca un bebe.

Metode de a înțărca un copil: ce presupune acest pas

Se consideră că un bebeluș/copil este înțărcat atunci când nu mai este alăptat și își ia nutrimenții necesari din altă sursă decât laptele matern, potrivit specialiștilor. Termenul de înțărcat se folosește și atunci când micuțul este hrănit cu lapte formulă, însă înțărcarea se referă, de obicei, doar când vine vorba de alăptat, arată www.babycenter.com. Bine de știut este că înțărcarea nu presupune și ruperea legăturii care s-a format între mamă și bebeluș, ci debutul unei alte etape în care copilul este hrănit diferit și începe să descopere tot mai mult lucrurile din exterior. De exemplu: există și alte modalități prin care poți să-l liniștești, asta dacă alăptatul era singura care funcționa până în momentul înțărcării.

Când este bine să începi înțărcarea

Tu ca mamă este cea mai în măsură să decizi care este cel mai potrivit moment pentru înțărcare și nimeni altcineva. Cel mai bine este să nu iei această decizie decât atunci când consideri că tu și copilul sunteți pregătiți.  Organizația Mondială a Sănătății sfătuiește mamele să alăpteze exclusiv (fără suplimente de apă, ceai, sucuri, pireuri, cereale) până în jurul vârstei de 6 luni. La 6 luni, alimente solide ca legume si fructe vor fi introduse în alimentația bebelușului concomitent cu alăptarea sa până la 2 ani sau mai mult. Important este să știi că nu există cea mai bună metodă de înțărcare, asta indiferent de ceea ce auzi de la prieteni, rude sau alte persoane. Tu ești cea care decide care i se potrivește cel mai bine.

Înțărcare de către bebeluș – Aceasta este și cea mai ușoară dintre metode, mai exact bebelușul începe treptat să nu mai fie la fel de interesat de sân, iar în cele din urmă ajunge să-l refuze de tot. De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă după ce micuțul începe diversificarea (în jurul vârstei de 6 luni). Unii bebeluși chiar ajung să fie mult mai interesați de alimentele solide decât de laptele matern. De asemenea, copilul începe să nu mai simtă la fel de mult nevoia de alinare la sânul mamei pe măsură ce crește și devine tot mai activ. Printre semnele care arată că el este pregătit pentru înțărcare se numără și agitația și nerăbdarea când este la sân.

Înțărcarea, alegerea mamei – De multe ori mamele aleg să înceapă această etapă când reîncep serviciul. Micuțul însă nu dă semne că poate renunța la sân? Atunci bine este să alegi varianta de înțărcare blândă, mai exact să se renunțe treptat la mesele de lapte matern. Înțărcarea este un proces ce necesită multă răbdare, dar și timp atunci când este alegerea mamei. Iar toate acestea depind mult și de vârsta copilului, dar și de modul în care el se adaptează la schimbări. Cel mai bine este să nu apelezi la metode care să presupună ca tu să pleci pentru mai multe zile de acasă și astfel încetarea să se facă brusc. O alegere de acest fel nu doar că poate avea un impact mare asupra copilului, ci pot apărea și probleme la nivelul sânilor, de tipul canal înfundat sau chiar mastită.

Metode de a înțărca un copil: cum să procedezi

Bine este să începi ușor acest proces și să te aștepți ca micuțul să nu reacționeze tocmai bine. Poți să faci însă ca tranziția să fie mai ușoară dacă alegi una dintre aceste metode de a înțărca.

Treci peste o masă – Încearcă să înlocuiești una dintre dățile când el obișnuia să stea la sân cu o cană de lapte (indiferent că este lapte matern, formulă sau lapte de vacă – asta dacă micuțul are mai mult de 1 an). Copilul o să se obișnuiască mult mai ușor dacă îi scoți treptat din mesele de laptele matern pe parcursul câtorva săptămâni. Și lactația o să se reducă, iar riscul de apariție a canalelor înfundate sau a mastitei scade semnificativ.

Scurtează timpul pe care îl petrece la sân – O bună metodă de a înțărca este și să reduci din timpul pe care copilul obișnuiește să-l petreacă la sân. De regulă stă în jur de 10 minute? Atunci încearcă să-l lași doar 5 minute. În funcție de vârsta copilului – poți să înlocuiești una din mesele de lapte matern cu o gustare sănătoasă sau cu o cană de lapte. Bine de știut că ultimele mese la care este bine să renunți sunt cele de dinainte de culcare.

Amână și distrage-i atenția – Încearcă să amâni momentul când el vrea să stea la sân sau distrage-i atenția cu diferite lucruri. Asta doar dacă el tinde să sugă doar de câteva ori pe zi. Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode a înțărca. De cele mai multe ea dă roade dacă este mai mărișor copilul. Cere să stea la sân? Spune-i că imediat o să facă asta, doar că trebuie să termini ceva tu înainte. Vrea sân cu câteva ore înainte de culcare? Atunci explică-i că o să stea dar înainte de somn, așa cum obișnuiește în fiecare seară.

Copilul o să asimileze suficienți nutrimenți?

Chiar și bebelușii care sunt alăptați exclusiv au nevoie de anumiți nutrimenți care nu se găsesc în laptele matern, precum vitamina D. Ai apelat însă la înțărcare înainte de face 1 an? Atunci trebuie să știi că trebuie să-i oferi lapte matern sau lapte formulă bogat în fier până la această vârstă. Iar după 1 an el o să asimileze nutrimenții necesari pentru o bună dezvoltare dintr-o alimentație cât mai variată și sănătoasă.

Metode de a înțărca un bebe: ce faci când înțărcarea devine o luptă

Ai încercat tot felul de metode și nu reușești când vine vorba de înțărcare? Este posibil să nu fie cel mai bun moment pentru copil. De multe ori asta se întâmplă când mama începe procesul de înțărcare și se și reîntoarce la serviciu. Pentru copil sunt prea multe schimbări și nu știe cum să le facă față. Înțărcarea devine o luptă și atunci când copilul este bolnav. Cel mai adesea copiii bolnavi au nevoie mai mult de confortul și liniștea pe care alăptarea le presupune. Mai mult, laptele matern este și o bună sursă de nutrimenți ce îl ajută. Înțărcarea devine o luptă fără de câștig dacă este făcută atunci când copilul trece prin diferite tranziții, precum divorțul părinților sau schimbarea mediului cu care este obișnuit, de exemplu cel de acasă, de la creșă sau de la grădiniță. Cel mai bine este să amâni momentul înțărcării dacă ești în oricare dintre situațiile enumerate. Alege o altă lună în care să începi procesul. O să reușești mai devreme sau mai târziu.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa