Mituri despre alăptare

Ramona Dinescu
mituri despre alăptare

Când vine vorba despre alăptare, există o mulțime de mituri vehiculate, căci toată lumea pare că se pricepe foarte bine la acest subiect. De la folosirea antiperspirantelor și până la produsele de calmare a durerilor, cafeină și alcool, toți își dau cu părerea în legătură cu ce e prudent sau nu să faci în timpul alăptării.

Dacă alăptezi, vei avea la un moment dat impresia că bebelușul tău parcă este atașat la sân în permanență și vei ajunge să-ți pui o mulțime de întrebări în legătură cu ce este sigur și sănătos pentru el. Dacă faci greșeala să pui o întrebare mămicilor din parc, vei auzi o mulțime de explicații, multe dintre ele mituri și vei deveni și mai confuză. Am făcut o analiză asupra celor mai întâlnite mituri pe care Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie le-a explicat.

Mitul: nu trebuie să folosești antiperspirant dacă alăptezi

Adevărul: Probabil ai auzit că aluminiumul, ingredientul care oprește transpirația din antipersirante, este toxic pentru țesutul sânului și implicit pentru laptele matern. Deși poți alege oricând un deodorant ce nu conține aluminium, precauția aceasta nu este necesară. Nu există nici o probă care să demonstreze faptul că o mamă care alăptează nu trebuie să folosească antiperspirante. Aluminiumul se găsește în mod natural în mediu, așa că cea mai des întâlnită expunere provine de la alimente, nu de la produsele de îngrijire a pielii și este foarte puțin probabil să ajungă în laptele matern.

Cu toate acestea, ai putea folosi produse fără parfum din moment ce bebelușul tău te recunoaște după mirosul pielii, iar folosirea deodorantelor sau a gelurilor de duș parfumate îl pot confuza. Este valabil și pentru spray-urile ce pot pulveriza conținutul lor aproape de sfârc, iar copilul ar putea simți un gust neplăcut.

Mitul: Nu ai voie să iei nici un calmant pentru dureri dacă alăptezi

Adevărul: Nu este nevoie să suferi. Calmantele împotriva durerilor și medicamentele ce reduc febra precum cele care conțin ibuprofen, acetaminofen sau naproxen sunt în mod general sigure pentru mamele care alăptează conform studiilor publicate de Academia Americană de Pediatrie, deși orice medicament are beneficiile și riscurile sale. Există însă o mulțime de medicamente ce se eliberează fără prescripție medicală și pe care e bine să le eviți. De exemplu, decongestionantele pot scădea producția de lapte matern, iar antihistaminicele îți pot da o stare de somnolență și de scădere a abilităților tale.

Inteligent din partea ta este ca înainte de a lua orice medicament, să ceri sfatul medicului.

Mitul: Nu trebuie să bei cafea dacă alăptezi

Adevărul: după o noapte dură (cu patru, cinci treziri) nu te teme să-ți torni o ceașcă de cafea. Cercetările arată că prin laptele matern, la cel mic ajunge un foarte foarte mic procent de cafeină din ceea ce consumi. Adică mai nimic, dacă te rezumi la o ceașcă de cafea pe zi. Mai mult de atât, se va transmite în laptele matern iar bebelușul ar putea fi agitat și iritabil.

Mitul: Ar trebui să consumi mai puține calorii pentru a slăbi după naștere

Adevărul: Alăptarea arde aproximativ 500 de calorii pe zi. Este suficient pentru a ajuta o mamă să revină la greutatea de dinainte de sarcină. Chiar dacă ești nerăbdătoare să slăbești mai repede, asigură-te că mănânci zilnic 1800 de calorii și că ai o dietă echilibrată (acizi grași esențiali ce provin din avocado sau nuci, suficiente fructe, legume și carne slabă). Recomandat este să amâni momentul dietei până după vârsta de două luni a copilului, atunci când rezerva ta de lapte s-a stabilizat și când ți-ai revenit fizic după naștere. Cea mai bună modalitate prin care poți afla dacă mănânci suficient este să-ți asculți organismul și să-i oferi mâncare atunci când îți este foame.

Mitul: Poți bea alcool atunci când alăptezi

Adevărul: nu, nu poți. Chiar și cea mai mică cantitate de alcool ajunge în laptele matern. Acesta poate schimba gustul laptelui și îl poate familiariza pe cel mic cu gustul alcoolului. În plus, consumul de alcool duce la scăderea cantității de lapte matern. Mai mult decât atât, alcoolul este o neurotoxină care afectează dezvoltarea creierului. Cercetările nu au putut preciza exact care este cantitatea de alcool care ajunge la bebeluș, de aceea, este indicat să nu riști nimic. Alăptatul nu va dura o veșnicie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa