Mituri despre alăptare. Ce este sigur și ce nu e bine să faci

Alexandra Constantin

Nu puține sunt ideile care circulă despre ce e sigur și ce nu în timpul perioadei de alăptare. Cofeină, medicamente pentru durere sau alcool în toată această perioadă? Află care dintre acestea sunt de fapt mituri despre alăptare.

Mituri despre alăptare: nu trebuie să te dai cu antiperspirant

Probabil ai auzit că aluminiul, ingredientul din antiperspirante care are rolul să oprească transpirația, este toxic pentru țesutul mamar și pentru laptele matern. Alternativa este să alegi în locul unui produs care conține aluminiu unul care este fără, dar bine este să știi că specialiștii sunt de altă părere. ,,Nu există în momentul de față dovezi care să arate că mama nu trebuie să folosească antiperspirant în timp ce alăptează. Ingredientul (aluminiu) nu poate să ajungă la nivelul țesutului mamar, respectiv să afecteze calitatea laptelui. Alimentația este în schimb principala sursă de expunere”, explică medicul Aimee Abu-Shamsieh, profesor de pediatrie în cadrul Centrului de Cercetare și Educație Medicală din Fresno, SUA. Cu toate acestea, indicat este să alegi produse împotriva transpirației care să aibă cât mai puțin parfum, fiind cunoscut faptul că mirosul puternic poate face ca bebelușul să nu mai dorească să sugă ca înainte, arată www.parents.com.

Nu trebuie să iei pastile pentru ameliorarea durerii

Mituri despre alăptare? Administrarea de medicamente împotriva durerii este unul dintre ele. Nu trebuie să uiți cu totul de pastile dacă alăptezi, cu atât mai mult dacă nu reușești să scapi de o durere de măsea sau de o migrenă. Medicamentele de tipul ibuprofen ajută la ameliorarea durerii și sunt în cele mai multe dintre cazuri compatibile cu alăptarea, potrivit unui raport al Academiei Americane de Pediatrie. Bine de știut este însă că trebuie să eviți anumite grupe de medicamente. Printre acestea se numără decongestionantele (pot scădea producția de lapte), dar și antihistaminicele (pot da stare de somnolență și afecta abilitățile). Cel mai indicat este să ceri sfatul medicului ori de câte ori vrei să iei o pastilă și nu ești sigură că afectează alăptarea.

Mituri despre alăptare: nu trebuie să consumi cafea

După o noapte cu multe treziri (câteva dacă ai parte de puțin noroc) nu trebuie să te îngrijorezi că nu poți savura o cană aburindă de cafea. ,,Numeroase cercetări au arătat că doar un procent foarte mic din ceea ce consumi ajunge la bebeluș prin intermediul laptelui”, spune medicul Aimee Abu-Shamsieh. Important este să bei o cantitate redusă, iar cafeaua să nu fie concentrată.

Mai puține calorii ca să scapi de greutatea în plus

,,Alăptarea favorizează arderea a până la 500 de calorii pe zi, iar acest lucru le ajută pe cele mai multe dintre mame să revină treptat la greutatea pe care au avut-o înainte de sarcină”, adaugă medicul pediatru. Recomandat este să consumi în jur de 1.800 de calorii pe zi chiar dacă ești nerăbdătoare să dai jos greutatea acumulată în cele nouă luni de sarcină. De asemenea, bine este ca alimentația să fie una cât mai diversificată și echilibrată (să conțină cât mai multe alimente bogate în grăsimi sănătoase – precum avocado, oleaginoase, fructe, legume și carne macră). Specialiștii susțin că cel mai indicat este să aștepți începerea unei diete până te recuperezi în totalitate după naștere, dar și după ce lactația s-a reglat.

Mituri despre alăptare: poți să bei alcool, dar să arunci laptele după

,,O mică doză din cantitatea de alcool consumată poate să treacă în laptele matern, fapt ce poate face ca gustul lui să se modifice”, spune Julie Menella, biopsiholog la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia (SUA). De asemenea, consumul de alcool în cantități mai mari poate favoriza scăderea producției de lapte, adaugă specialiștii. ,,Mai mult, alcoolul este considerat o neurotoxină ce poate afecta dezvoltarea creierului la bebeluș. De aceea recomand tuturor pacientelor să evite pe cât posibil alcoolul pe perioada alăptării. Ai băut un pahar, dar ești capabilă să conduci mașina? Acest lucru nu este valabil și în cazul alăptatului”, spune Laura Riley, directorul Centrului de Travaliu de la Spitalul General din Massachusetts (SUA). Prin pompare și aruncarea laptelui nu înseamnă neapărat că nu ajunge alcool în laptele matern. Nu doar că producția de lapte este stimulată, ci există riscul ca o cantitate mică de alcool să ajungă și la bebeluș.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa