Suptul cu lăcomie, sughițul și regurgitatul, situații comune oricărui bebeluș. Cum le gestionezi?

Ramona Dinescu
sughițul și regurgitatul, două situații comune la bebelusi

Suptul cu lăcomie, sughițul și regurgitatul sunt trei situații prin care orice bebeluș trece în primele luni de viață. Unii dintre cei mici se confruntă cu ele până în jurul vârstei de 6 luni, în timp ce alții, mult mai mult.

În maternitate fiecare dintre noi, mamele, suntem învățate ca după alăptare ținem bebelușul în poziție verticală și să-l batem ușor pe spate sau să-l masăm cu blândețe pe spate pentru a scoate afară aerul ingerat în timpul suptului. De cele mai multe ori, după această manevră urmează regurgitatul care, uneori, se poate termina cu un sughiț. Cum se face, cum se manifestă și care este diferența dinte cele trei situații, vom afla în cele ce urmează de la Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Eliminarea aerului înghițit în timpul suptului

Bebelușii devin agitați și „iritați” atunci când înghit aer în timpul suptului. Deși acest lucru se întâmplă fie că este vorba de alăptare la sân, fie că este vorba de hrănire cu biberonul, se pare că a doua situație poate reprezenta o situație mult mai propice. Atunci când se întâmplă, este mai bine să oprești alăptarea decât să-l lași pe cel mic să mănânce și să devină agitat în același timp, deoarece această situație poate duce la înghițirea a și mai mult aer. Iar asta crește disconfortul copilului și se poate termina cu regurgitare sau cu minute bune de plâns.

O strategie și mai bună este să aplici acea manevră învățată în maternitate, chiar dacă copilul nu dă semne de disconfort. Pauza și schimbarea poziției îi va încetini ritmul de supt (poate ai văzut că atunci când sunt înfometați bebelușii sug cu așa mare poftă de zici că sunt nemâncați de zile întregi) și, astfel, cantitatea de aer înghițit. Dacă copilul este hrănit cu biberonul, este recomandat să-l ridici în poziție verticală după fiecare 60-90 de ml de lapte. Dacă este alăptat, acest lucru se poate întâmpla atunci când îl muți de la un sân la altul.

Sughițul

Cei mai mulți bebeluși se confruntă adesea cu sughițul. De obicei, acest lucru îi deranjează mai mult pe părinți decât pe bebeluși. Dacă sughițul apare în timpul mesei, încearcă să schimbi poziția în care stă copilul sau să găsești altă modalitate prin care să-l ajuți să se relaxeze. Așteaptă până ce sughițul a dispărut pentru a relua masa. Dacă sughițul nu dispare de la sine în 5-10 minute, încearcă să-i dai copilului să sugă alte câteva minute, pentru că, de obicei, așa se oprește. Dacă bebelușul tău sughite des, încearcă să-l hrănești atunci când e calm și cu ceva timp înainte de a deveni extrem de înfometat. Această strategie ajută, de obicei, la reducerea riscului de apariție a sughițului în timpul mesei.

Regurgitatul

Regurgitatul este o altă situație extrem de des întâlnită în rândul bebelușilor. Uneori, faptul că bebelușul regurgitează înseamnă că a mâncat mai mult decât stomacul său poate suporta. Alteori, regurgitatul apare imediat după ce a fost ridicat în poziție verticală pentru a elimina aerul înghițit la supt. Deși produce ceva mizerie (nu e deloc plăcut să simți pe haine lapte pe jumătate digerat), regurgitatul nu reprezintă motiv de îngrijorare. Nu duce la înec, tuse, disconfort sau alt pericol pentru copil, chiar dacă se poate întâmpla în timpul somnului. Unii bebeluși regurgitează mai mult decât alții, însă majoritatea scapă de asta în momentul în care pot sta singuri în funduleț. Alții ar putea să mai regurgiteze până ce încep să se ridice singuri în picioare, la fel cum este posibil să scape de această fază la sfârșitul primului an de viață.

Este foarte important, însă, să cunoști diferența dintre regurgitat și vomă. Spre deosebire de regurgitat care, în cazul multor copii nici nu se observă, voma este puternică și crează un mare disconfort și suferință copilului bolnav. Mai multe episoade de vomă pe zi precum și o culoare ciudată a acesteia trebuie să te îndemne urgent către a cere sfatul unui medic pediatru.

Iată ce poți face pentru a ajuta la prevenirea regurgitării:

–          Fiecare masă trebuie să fie într-un mediu calm, plăcut și tăcut.

–          Evită întreruperile, zgomotele neașteptate, luminile puternice sau alte astfel de situații ce îl pot distrage pe cel mic

–          Evită hrănirea atunci când copilul se află întins pe pat

–          Ține copilul în poziție verticală, 10-20 de minute după fiecare masă

–          Nu te juca și nu-ți agita copilul după masă

–          Încearcă să-i dai de mâncare înainte de a ajunge să-i fie extrem de foame

–          Ridică salteaua pe care doarme copilul, astfel încât capul său să fie puțin mai sus decât restul corpului. Dar nu folosi o pernă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa