Când punem bebelușul în premergător? Păreri pro și contra

Cristina Călin, redactor
premergător
Copiii au fost puși în premergător încă de acum 400 de ani.

A fost o vreme când premergătoarele erau la modă. Nu există listă de cumpărături pentru viitorul bebeluș care să nu includă și acest obiect care nu doar că îl ajuta pe copil să se deplaseze, ci îi dădea și mamei o oarecare libertate. Doar că studiile recente au arătat că nu este tocmai indicat, iar în unele țări este chiar interzis.

Premergătorul a fost folosit în Europa încă din secolul al XV-lea. Într-un manuscris olandez, Ore de Catherine de Cleves, este reprezentată ducesa al cărui nume îl poartă și Iisus copil stând într-un sistem ce poate fi numit strămoșul premergătorului de astăzi.  Încă din acele vremuri era utilizat, mai ales pentru a-i feri pe cei mici de pericole, mai ales de cuptoare.

Prima ilustrare a unui premergător apare într-un manuscris mai vechi de 500 de ani.

Mii de bebeluși răniți din cauza premergătorului

După mai bine de 500 de ani de folosire, medicii au început să își pună întrebări în legătură cu efectele pe care premergătorul le are asupra copiilor. Numai în Statele Unite ale Americii anual peste 2000 de bebeluși suferă diverse tipuri de răni din cauza folosirii necorespunzătoare a acestor dispozitive. Asociația Americană de Pediatrie a emis diverse forme de avertizare și le-a recomandat părinților să renunțe la folosirea lor.

„Copiii învață să meargă privind și înțelegând cum li se mișcă picioarele. În premergător, nu vor vedea ce se întâmplă cu partea inferioară a corpului lor și nu vor avea informațiile de care au nevoie pentru dezvoltarea lor motorie. Academia Americană de Pediatrie este împotriva folosirii premergătoarelor nu numai pentru că descurajează copiii să învețe cum să meargă pe cont propriu, dar și pentru că pot fi periculoase”

David Geller, pediatru american

National Health Service din Marea Britanie a prezentat statistici care arată că 40% dintre copiii care sunt puși în premergător ajung la medic cu diverse răni. În Țara Galilor 25% dintre ei sunt duși la camera de gardă a spitalelor cu arsuri de diverse grade pentru că premergătorul le permite să ajungă în locuri periculoase.

Autoritățile canadiene au mers mai departe și în 2004 au interzis importul, vânzarea și reclamele la premergătoare.

De ce nu este recomandată folosirea premergătorului?

Asociația Americană de Pediatrie a identificat pericolele majore la care sunt expuși bebelușii care sunt puși în premergător:

  • Riscul de a se împiedica, rostogoli și răni
  • Riscul de a cădea pe scări
  • Posibilitatea de a ajunge în locuri periculoase pentru ei
  • Riscul de a trage de cabluri electrice și de a se electrocuta, de a trage de obiecte ascuțite aflate pe mese sau blaturi, de a trage de vase în care se află lichide fierbinți
  • Riscul de a cădea în piscine, căzi pline cu apă, toalete și de a se îneca
  • Riscul de a se lovi cu putere în suprafețe tari și de a avea fracturi

Premergătorul nu îi ajută pe bebeluși să meargă mai repede

În plus, în avertizărilor lor către părinți este specificat faptul că premergătorul nu îi ajută pe copii să învețe mai repede să meargă, făcându-i mai puțin interesați de această nouă abilitate. Un studiu publicat în British Medical Journal arată că fiecare 24 de ore adunate în care bebelușul tău stă în premergător îi întârzie capacitatea de a merge singur cu 3 zile și cu 4 abilitatea de a se ridica atunci când cade. Acest lucru se întâmplă pentru că premergătorul face totul pentru copil, în ține drept, iar cel mic nu învață cum să își țină echilibru, abilitate esențială pentru mers.

În schimb, poți folosi centrele de joacă statice sau antemergătoarele care sunt mult mai utile și mai sigure pentru dezvoltarea bebelușului.

Înainte de a lua în considerare să pui copilul într-un premergător pentru a-l încuraja să meargă mai repede trebuie să știi că fiecare bebeluș va merge atunci când va fi pregătit să o facă. Unii fac primii pași la 9 luni, alții la 18. Plimbatul cu premergătorul prin casă nu îl va ajuta, ci mai degrabă îl va priva de la a face activități care să îi dezvolte musculatura și abilitățile care îl vor ajuta să meargă.

Când poți pune bebelușul în premergător?

Totuși, dacă vrei neapărat ca bebelușul tău să se plimbe cu premergătorul ține cont de următoarele sfaturi:

  • Nu lăsa copilul în premergător mai mult de 10 minute pe zi;
  • Asigură-te că bebelușul este supravegheat în permanență;
  • Asigură-te că premergătorul este suficient de jos astfel încât copilul să poată pună piciorul pe podea cu toată talpa cu ușurință. Dacă ajunge doar cu degetele, așteaptă până va avea înălțimea potrivită;
  • Asigură-te că folosește premergătorul pe o suprafață plană, fără obiecte de care bebelușul s-ar putea împiedica;
  • Folosește-l doar într-o zonă sigură pentru copil fără cabluri electrice, lichide sau suprafețe fierbinți, substanțe periculoase, obiecte ascuțite sau foarte mici;
  • Alege un premergător care are sistem de blocare a roților astfel încât atunci când nu ești în cameră bebelușul să nu se poată deplasa;

Un copil într-un premergător are o viteză de 1 m/ secundă, așa că, oricât de atenți ar fi adulții din jur, accidentele se pot întâmpla într-un ritm greu de prevăzut.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa