6 simptome pe care nu trebuie să le ignori la bebeluși

Ramona Dinescu
simptome

Simptome precum febră mare, învinețirea buzelor, respirație întreruptă sau deshidratare reprezintă o urgență în cazul bebelușilor și trebuiesc tratate imediat.

A deveni părinte pentru prima dată este o experiență incredibil de frumoasă, dar poate fi și înspăimântător, mai ales când bebelușul se îmbolnăvește prima oară.

Este tentant să apeși butonul de panică pentru orice răceală sau iritație, însă vei învăța cu timpul să faci diferența între ceva foarte grav și ceva mai puțin serios ce nu reprezintă o urgență. Tocmai de aceea, la sfatul Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, îți prezentăm o listă cu cele mai serioase simptome ce constituie o urgență în cazul bebelușilor.

Învinețirea buzelor, simptom de urgență la bebeluși

Dacă buzele bebelușului tău devin albăstrui sau vineții sau dacă membranele din gură sau de pe limbă capătă această culoare, acesta reprezintă un semn că acestea suferă de lipsă de oxigen. Ce ai de făcut? Sună la 112 sau dacă spitalul este aproape de tine, mergi cu copilul imediat la Camera de gardă.

Respirație întreruptă, un simptom deloc de neglijat

Toți bebelușii gâfâie sau mormăie din când în când. Dar dacă respirația copilului tău este în mod constant greoaie și rapidă și dacă vezi că își folosește mușchii pieptului mai mult decât de obicei și își umflă puternic nările, ar putea fi semnul unei insuficiențe respiratorii. Într-o astfel de situație sună medicul pediatru, iar dacă acesta nu poate fi găsit, mergi cu copilul la Urgențe.

Febră mai mare de 38 de grade Celsius la nou născut

Dacă bebelușul tău este mai mic de trei luni și are o temperatură rectală mai mare de 38 de grade Celsius, sună medicul pediatru. Febra mare la un nou născut nu este ceva obișnuit și poate însemna orice, de la o răceală, la meningită, iar medicii tratează cu multă seriozitate acest subiect al febrei la sugari.

În cazul bebelușilor, cea mai exactă măsurătoare a temperaturii se face pe cale rectală. Sună medicul dacă copilul tău are febră.

Simptome de înrăutățire a icterului (îngălbenirea pielii)

Dacă bebelușul tău devine din ce în ce mai galben după naștere, ar putea să aibă o formă de icter ce se înrăutățește.

Nu toate formele de icter sunt periculoase. Cele mai multe sunt normale și dispar de la sine, însă dacă pare că pielea se îngălbenește în loc să revină la culoarea normală, copilul ar putea avea nevoie de o evaluare.

Bilirubina este produsă de ficat. Ficatul unui bebeluș e ca un cuptor: are nevoie de ceva timp ca să înceapă să funcționeze, însă odată ce se întâmplă, totul este ok. Dacă la naștere ficatul lor nu funcționează la o viteză normală, bilirubina se formează în organism și cauzează îngălbenirea pielii.

Dacă nivelul bilirubinei crește rapid, poate afecta creierul cauzând convulsii și leziuni permanente.

Majoritatea medicilor recomandă hrănirea mai frecventă a bebelușului, astfel ca el să poată scăpa de excesul de bilirubină prin intermediul scaunului.

Următorul pas este plasarea copilului la tratamentul cu lumină ultravioletă (fototerapie) ce ajută la descompunerea bilirubinei, acest lucru făcându-se, de obicei la spital. Dacă nici așa nu se îmbunătățește starea copilului, o transfuzie cu sânge ar putea fi soluția

Simptome ale deshidratării

Dacă bebelușului tău nu udă suficiente scutece, acesta ar putea fi primul semn de deshidratare. Un grafic al scutecelor ude arată cam așa: un scutec  ud în prima zi, două scutece ude în a doua zi și tot așa până la șase zile.

Alte semne ale deshidratării pot include gura uscată, ochii adânciți în orbite și stare de letargie.

Sună medicul cât de repede poți pentru a primi cel mai bun sfat. Acesta ar putea recomanda hrănirea copilului cu lapte matern sau formulă de lapte praf. Apa nu este bună în aceste situații deoarece poate duce la scăderea nivelului de sodiu.

Bebelușul vomită un lichid de culoare verde aprins

Copiii vomită și o fac mult și des. Vomită din cauza tusei, din cauza plânsului sau din cauză că mănâncă prea mult.

Dacă bebelușul vomită un lichid de culoare verde aprins, e ceva serios. De asemenea, voma care arată ca un zaț de cafea, poate fi ceva la fel de serios.

Voma verde poate indica faptul că intestinele sunt blocate ceea ce necesită intervenție medicală imediată. Voma care arată ca zațul de cafea poate fi semnul unei sângerări interne. Voma ce apare după o lovitură la cap necesită de asemenea evaluare imediată deoarece poate indica o contuzie sau o sângerare în interiorul craniului.

Oricare dintre situațiile de mai sus ar fi, trebuie să mergi cu copilul de urgență la medic.

Totul despre mame recomandă:

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa