Bebelușul are gaze? Cum îți dai seama și cum îl tratezi?

Ramona Dinescu
bebelușul are gaze

Bebelușul are în mod natural gaze, lucru care îi crează un disconfort. Iată semnele la care să fii atentă și ce poți face ca să-l liniștești.

Cei care devin pentru prima dată părinți rămân șocați când aud acele zgomote puternice ce vin din burtica unui bebeluș atât de mic. De fapt, nou născuții pot fi ei înșiși o orchestră, iar gazele fac parte din repertoriu. Gazele sunt naturale și apar cu o ocurență des întâlnită la sugari și chiar dacă unii bebeluși par să nu fie deranjați deloc de acest lucru, alții se chinuie rău cu acest fenomen. Iată cum recunoști un bebeluș care are gaze și ce poți face ca să-l ajuți, după cum ne învață Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

La ce să fii atentă?

Bebelușii nu pot pur și simplu să ne spună că au gaze la stomac și vor să scape de ele și, de aceea, a descoperi care este problema este, adeseori, un proces de eliminare a celorlalte. Însă, înainte de a da vina pe gazele de la stomac, este important să ții cont de câteva lucruri. Orice bebeluș are gaze. Sugarii mănâncă după ceas, așa că și sistemul lor digestiv funcționează ceas producând gaze care par că nu se mai termină.

Frecvența gazelor de la stomac nu este în mod normal o cauză de îngrijorare, iar un bebeluș morocănos poate fi perfect normal. Spre deosebire de adulți, bebelușii eliberează gazele din stomac cu mai mult entuziasm și mai puțină implicare față de ce se află în jurul lor. Un bebe nu se simte confortabil și poate fi agitat atunci când are gaze ce trebuiesc eliberate. Rareori se întâmplă să nu se simtă bine din cauză că are gaze.

Dacă suspectezi că bebelușul tău foarte agitat nu se simte confortabil și dacă se ghemuiește și își împinge piciorușele, atunci ar putea foarte bine să se lupte cu niște gaze care refuză să iasă afară.

Cea mai bună modalitate de confirmare este să încerci câteva tehnici de eliberare a gazelor. Dacă bebelușul pare că este mai bine după ce a scos gazele din stomac, atunci știi care a fost problema.

Îți recomandăm și ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” și află tot ce trebuie să știi despre somnul celor mici. Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Cum rezolvi problema gazelor?

Dacă ții în brațe un bebeluș chinuit de gaze, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta să scape de disconfort.

Începi prin a așeza copilul pe o suprafață plată, cu burtica în jos. Ridică-l ușor pe stomac și masează-i burtica.

Îl mai poți așeza pe spate și să-i miști picioarele și coapsele ca și cum ar pedala pe o bicicletă. Adeseori aceste mișcori ajută la spargerea bulelor și le oferă gazelor acel impuls de a se elibera.

De asemenea, mai poți încerca să-i faci copilului o baie călduță ce va ajuta la eliminarea disconfortului.

Dacă te confrunți în continuare cu un copil ce pare nefericit, ai putea cere sfatul medicului în legătură cu unele picături ce ajută la eliberarea gazelor, unii bebeluși reacționând foarte bine la anumite tipuri de astfel de soluții ce se eliberează fără prescripție medicală.

O altă opțiune este să încerci să-ți dai seama ce alimente din dieta ta (dacă alăptezi) ar putea să cauzeze gaze în exces și să încerci să le elimini.

Măsuri de prevenție împotriva gazelor

Nu uita să-i faci râgaie. Hrănirea copilului vine la pachet cu plânsete, sughițuri, stare de agitație în timpul suptului. Cu alte cuvinte, o cantitate considerabilă de aer ce poate ajunge în stomacul lui și se va transforma în gaze. Chiar dacă el se simte eliberat și ușurat după ce îi faci râga, aerul care ajunge în stomac are un traseu mai lung în tractul intestinal. De aceea, trebuie să fii puțin mai vigilentă și să-l ajuți să scoată aerul și în timpul mesei și după masă. Uneori pare că nu îl va scoate niciodată, oricât l-ai bate pe spate, dar o va face la un moment dat.

Atenție la biberon. Bebelușii hrăniți cu biberonul pot ingera o mulțime de aer. Pentru a preveni acest lucru, așează biberonul într-un unghi astfel încât întreaga tetină să se umple cu lapte. Altfel, bebelușul tău va trage și aer odată cu laptele și cu cât înghite mai mult aer, cu atât mai multe șanse de a avea gaze.

Ajustează unghiul. Atunci când îi dai să mănânce, asigură-te că bebelușul are capul mai sus decât stomacul. Va trebui să găsești o poziție care să ajute lichidul să curgă în stomac și bulele de aer să se ridice și să iasă în timp ce îi faci râga.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa