Bebelușul tău are probleme cu burtica?

TOTUL DESPRE MAME

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)

Ce reprezintă: Când refluxul gastroesofagian este sever, devine boală de reflux gastroesofagian (BRGE). Medicul copilului îl poate diagnostica cu BRGE dacă regurgitatul frecvent îi provoacă durere sau probleme de sănătate (ca cele menţionate mai sus). Aproximativ o treime din toţi bebeluşii au reflux gastroesofagian, iar o treime din aceştia suferă de BRGE.

De ce este o problemă: Din același motiv ca regurgitatul, cu singura excepție ca la unii bebeluși se poate agrava. Pe masură ce mușchii copilului devin mai puternici, această problemă se va ameliora, însă, pentru moment, chiar îi poate face rău.

Depistează: Bebeluşii cu BRGE au dureri, aşa că tind să plângă destul de mult după mese sau să aibă simptome precum tuse, strănut sau înecare. Mămicile sunt destul de perspicace când ceva e în neregulă cu bebeluşii lor, aşa că ascultă-ţi instinctele şi mergi la medic dacă bănuieşti că micuţul tău ar putea suferi de BRGE.

Cum să ajuţi: Râgâitul frecvent şi ținutul copilului în poziţie dreaptă după ce îl hrănești ar putea ajuta. Dacă copilul nu se mişcă în somn, încearcă să îi pui o carte sau pernă sub saltea, pentru a-i ţine capul ridicat la un unghi de aproximativ 30 de grade. Pediatrul i-ar putea oferi medicamente pentru a reduce aciditatea, ca să reducă iritația produsă atunci când regurgitează. Dacă bebeluşul se albăstreşte la față sau dacă are probleme cu respiraţia, mergi de urgenţă cu el la spital.

Constipaţia

Ce reprezintă: Atenție, bebeluşii pot face caca de la 8-10 ori pe zi, până la o dată la 7-10 zile şi tot să nu fie nimic în neregulă. Constipaţia înseamnă să nu reuşească să facă ce trebuie atunci când trebuie sau îi vine să facă.

De ce constituie o problemă: Bebeluşul se poate constipa atunci când schimbă regimul alimentar, când trece de la lapte matern la formulă, de la formulă la lapte normal, sau când începe să mănânce alimente solide.

Depistează: Fii atentă la consistența scaunelor. Dacă bebeluşul este constipat, scaunele lui vor ieşi ca nişte biluţe foarte tari. De asemenea, verifică dacă scaunele lui sunt negre, roşii sau maro, întrucât asta ar putea însemna că elimină sânge. Sângele ar putea fi simptomul unei afecțiuni mai grave şi ar trebui să îţi suni medicul. Scaunele galbene, verzi sau maro deschis sunt normale.

Cum să ajuţi: Înainte de toate, roagă-ţi medicul să îţi recomande un tratament. În funcţie de vârsta copilului tău, ţi-ar putea recomanda suc de prune sau fibre. Dacă primeşti undă verde de la medic, ai putea folosi şi supozitoare cu glicerină.

Diareea

Ce reprezintă: Când scaunele lui sunt lichide. Diareea este motiv de îngrijorare la bebeluşi, pentru că din această cauză, se pot deshidrata.

De ce constituie o problemă: Diareea, de regulă, se produce numai când bebeluşul este expus la un virus sau dacă a mâncat ceva contaminat.

Depistează: Bebeluşii – mai ales cei alăptaţi la sân – pot avea scaune mult mai moi decât adulţii, dar să nu confunzi asta cu diareea. La bebeluşi, diareea este foarte lichidă.

Cum să ajuţi: Diareea înseamnă că micuţul pierde lichid de care are nevoie, aşa că ar fi indicat să mergi la un control la medic. Pediatrul va cântări copilul pentru a se asigura că nu pierde în greutate şi va încerca să depisteze sursa problemei, în aşa fel încât să ştie pentru ce exact va fi să ofere sau recomande tratament. De asemenea, ar trebui să discuţi cu medicul ce soluţie de rehidratare ai putea oferi copilului, pentru a preveni deshidratarea.

În cazul în care copilul tău a început să mănânce alimente solide, poţi încerca să îi oferi acele mâncăruri cunoscute pentru că opresc diareea: banane, orez, suc de mere şi pâine prăjită. Asigură-te că cel mic bea şi multe lichide (lapte matern sau formulă). Asigură-te că udă cel puţin patru-cinci scutece pe zi, dacă este sugar, sau trei-patru dacă are în jur trei ani.

Află care sunt 10 lucruri ciudate (dar normale) pe care le remarci la (aproape) toți bebelușii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa