10 beneficii ale masajului la bebeluși

Magda Popescu
beneficii ale masajului la bebeluși

Vă întrebați dacă există beneficii ale masajului la bebeluși, dacă îi relaxează și îi calmează la fel ca pe adulți? Ei bine, da. Beneficiile există și sunt chiar mai multe la număr decât în cazul adulților. Andreea Andrei, moașă și instructor de masaj bebeluș la Asociația SAMAS, ne-a confirmat acest fapt și ne-a enumerat câteva dintre cele mai importante efecte pozitive ale acestui ritual la bebeluși.

Este bine de știut că masajul bebelușului nu se face într-un moment anume. Nici înainte de baie, nici după, nici la prima oră a dimineții, nici înainte de masa de prânz. Masajul se face atunci când bebelușul e liniștit, receptiv, pregătit să cunoască senzații noi. Cu alte cuvinte, atunci când bebe este într-o stare optimă.

Masajul de relaxare oferit bebelușilor esteintar potrivit familiilor care-și doresc ca prin atingere să comunice cu bebelușul și să-i ofere siguranță, iubire

Cele mai cunoscute beneficii ale masajului la bebeluși din punct de vedere fizic

  • Accelerează circulației sângelui
  • Relaxează bebelușul. În primă fază, masajul poate duce la o agitație. Însă în momentul în care cei mici se obișnuiesc și integrează toate senzațiile care vin odată cu masajul, apare și relaxarea.
    • Formează și întărește sistemul imunitar. Odată cu relaxarea apare și scăderea hormonilor de stres, fapt ce ajută sistemul imunitar. Nou născuții au un nivel de hormoni de stres destul de ridicat, creat de o stare de agitație pe care o au din cauza mediului foarte diferit fată de cel intrauterin. Ei nu înțeleg ce li se întâmplă, sistemul nervos nefiind suficient de matur să proceseze toate informațiile.
    • Aduce alinare pe zonele cu disconfort – de cele mai multe ori, zona abdominală- dar și pe zonele orl, pe nas atunci când este înfundat, sau pe gingii, când apar dinții
    • Ajută la cunoașterea a corpului, foarte importantă pentru bebeluși. Prin masaj comunicăm părțile corpului și astfel începe conștientizarea părților.

Din punct de vedere emoțional, masajul aduce comunicare și alinare

    • Mama este o oglindă pentru bebeluș, în timpul masajului în ea se reflectă starea lui. Când masați o anumită parte, ascultați-i respirația și gânguritul, priviți-i expresiile feței. Veți primi indicii care, în timp, vă vor ajuta să vă creșteți încrederea în voi și să reușiți să le oferiți mai ușor ceea ce au nevoie, atât fizic, cât și emoțional.

Masajul făcut bebelușilor are și implicații sociale

  • Mamele sunt exemple pentru bebeluși încă din primele zile. Zi de zi, copilul primește stimulare însoțită de o anumită emoție. Astfel copilul își însușește un anumit mod de a decodifica semnalele din mediu. Când trăiesc într-o atmosferă frumoasă, ei au tendința de a reproduce, de aici impactul social. Este unul dintre cele mai importante beneficii ale masajului la bebeluși.
  • A ști ce înseamnă acea atingere cu iubire, este important că își poate da seama foarte ușor dacă sunt alte dorințe în spatele unui zâmbet fals.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa