Cele mai bune ceaiuri pentru bebe

Alexandra Ion

Cele mai bune ceaiuri pentru bebe sunt cele naturale, din surse perfect controlate

Cu toate acestea, este complet nerecomandat să-i dai copilului mai mic de șase luni ceaiuri din plante.

Ceaiul nu poate fi oferit copilului mic decât cu biberonul, iar bebe poate confunda tetina cu sânul și poate ajunge să-l refuze pe acesta din urmă pentru că este mult mai ușor să bea ceai din biberon decât lapte de la sânul mamei. În plus, ceaiul în stomacul foarte mic al copilului de până la șase luni, ocupă locul laptelui, diluează sucurile gastrice, afectează procesele de digestie, provoacă proasta asimilare a mineralelor și poate aduce tulburări grave de nutriție copilului, mai ales prin deficit de absorbție al fierului, extrem de prețios pentru sugarii mai mici de șase luni.

E foarte important de știut că bebelușul nu are voie să primească ceai îndulcit, iar cantitatea de ceai nu trebuie să depășească 100 de mililitri/ 24 de ore, oferit numai înainte de masă, indiferent dacă sunt alăptați sau hrăniți artificial, și doar cu sfatul și recomandarea expresă a medicului.

Cele mai bune ceaiuri pentru bebe trebuie să provină din plante cultivate în condiții bio

În caz contrar, ceaiul poate conține metale grele sau reziduuri toxice, mucegaiuri sau chimicale foarte periculoase pentru copil chiar și în cantitate mică. Ceaiul pentru bebe nu trebuie să conțină zahăr sau îndulcitori. Folosește ceaiuri ambalate în pungi, nu pe cele în pliculețe (pliculețele pot avea în compoziție substanțe toxice pentru un copil foarte mic).

Dacă decizi să-i oferi copilului ceai, alege doar între ceaiurile de tei, mușețel și mentă. Fiecare în parte are beneficii dar și efecte adverse, motiv pentru care recomendarea medicului pediatru este imperios necesară. Ceaiul trebuie preparat cu apă plată, sub formă de infuzie slabă. Ceaiurile nu se păstrează, nu se reîncălzesc. Alege cu grijă o tetină cu picurare lentă, mai ales dacă alăptezi. În plus, planta din care este preparat ceaiul nu trebuie folosită mai mult de două săptămâni, pentru că poate duce la dependență.

Trebuie să bea bebe ceaiuri?

În principiu, NU înainte de șase luni! Ceaiul trebuie să fie o soluție extremă pentru tratarea și ameliorarea unor probleme (tuse, colici, deshidratare), nu un obicei și nu trebuie inclus în dieta copilului mai mic, ca element permanent.

După șase luni, concomitent cu diversificarea alimentației, copilul mic poate primi ceaiuri din plante, dar numai ocazional, pentru bucuria gustului, iar ceaiul nu trebuie niciodată ales înaintea apei (care rămâne cea mai bună soluție). Ceaiurile copilului mai mare de șase luni trebuie preparate cu aceeași atenție ca și în cazul celor mai mici.

Cele mai bune ceaiuri pentru bebe

Doza zilnică de ceaiuri pentru bebe nu trebuie să treacă de 150 de ml de ceai. Trebuie respectat și principiul alternanței (nu oferi același tip de ceai mai mult de două săptămâni, pentru că produce acumularea de principii active și duce la dependență). Ceaiul trebuie să fie mereu neîndulcit (nici măcar cu miere!) și nu trebuie să devină un obicei.

Pe lângă mentă, tei și mușețel (din care se fac ceaiuri separate, niciodată amestecate), pe care îl poți oferi copilului ocazional în cazul răcelilor (tei), al problemelor intestinale (mentă și mușețel), poți adăuga în lista cu ceaiuri pentru bebe și ceai de nalbă, ceai de măceșe și ceaiul de anason.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai bun ghid al primilor ani alături de copil, cartea care îți va oferi răspunsuri la toate întrebările legate de copilul tău. Detalii AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa