Bebeluşul tău are colici? Iată cum îl poţi ajuta!

Alexandra Constantin

Nopţi nedormite, episoade dese de plâns şi sentimentul că vrei să-l ajuţi pe cel mic, dar nu ai cum… sunt doar câteva dintre cuvintele care descriu bine perioada când micuţul are colici. Îţi spunem, în rândurile de mai jos, care sunt semnele care arată că bebeluşul are colici, cum îl poţi ajuta, dar şi ce rol are alăptarea în toată această perioadă.

Episoadele dese de plâns, printre semne

Doar pentru că micuţul tău mai plânge din când în când nu înseamnă neapărat că are colici, spun specialiştii. Se poate spune că bebeluşul are colici dacă are episoade de plâns puternic, de mai multe ori pe zi. De regulă, observi că plânsul apare cam la acelaşi intervale de timp din zi, indiferent că este dimineaţă, prânz sau noaptea. În plus, episoadele de plâns nu numai că sunt intense, ci sunt și lungi (pot dura şi până la o oră), timp în care nu reuşeşti să îl linişteşti pe micuţ decât foarte greu. Deşi nu se ştie cu exactitate care este cauza apariţiei colicilor, cei mai mulţi dintre pediatri sunt de părere că ei se manifestă prin crampe stomacale, ceea ce face ca bebeluşul să îşi aducă picioarele spre piept, să se înroşescă în obraji şi să-şi încleşteze mânuţele.

Trucuri care îl ajută pe micuţ să se calmeze

Deşi nu există un tratament, o tehnică, un remediu sau un sirop-minune în cazul colicilor, anumite trucuri îl pot ajuta pe bebeluş, iar episoadele de colici să fie mai atenuate.

  • Lipeşte bebeluşul de umărul tău – ridică-l pe micuţ şi pune-i căpuşorul pe umărul tău. Masează uşor pe spate, timp în care poate da aerul afară (obicei pe care îl poţi urma de fiecare dată după ce bebeluşul mănâncă), ceea ce ajută la reducerea disconfortului abdominal. Indicat este şi să pui micuţul pe burta ta în timp ce stai întinsă pe spate. Astfel nu numai că poate avea contact direct cu pielea mamei, ci se face transferul direct de căldură, ceea ce îl ajută pe micuţ să se liniştească mai uşor.
  • Încălzeşte un prosop, împătureşte-l şi pune-l pe burtica celui mic. În acelaşi timp poţi face masaj uşor, în sensul acelor de ceasornic.
  • Apelează la sunetele albe. Deşi nu este o regulă generală, sunetele albe (precum cele de la maşina de spălat, de la uscătorul de păr, de la hota de bucătărie) ajută la atenuarea episoadelor de colici. Se crede că astfel de sunete sunt similare cu ceea ce bebeluşul a auzit din exterior cât timp a fost în burtică, iar acest lucru îl ajută să se liniştească mai uşor.
  • Mergi cu cel mic la o plimbare. Bebeluşilor le place mişcarea, de aceea o plimbare pe afară poate face ca episoadele de colici să fie mai reduse. Zgomotele de afară şi aerul îl pot face să adoarmă mai uşor.

Cum este bine să alăptezi atunci când are colici

De ajutor este să te asiguri că bebeluşul a mâncat bine (senzaţia de golire a sânului) de la unul dintre sâni înainte de a-l muta la celălalt. Şi asta deoarece se crede că dacă micuţul bea doar laptele de la început (nu cel hrănitor) nu se va sătura şi va cere să mănânce mai des. Iar acest lucru poate face ca bebeluşul să consume o cantitate mai mare de lapte decât poate tolera burta lui, de unde şi riscul de apariţie a crampelor stomacale. Consultanţii în alăptare sfătuiesc mamele ca pe perioada episoadelor de colici să consume mai puţine băuturi care conţin cofeină sau alcool, dar şi alimente picante, mai ales că acestea pot face rău bebeluşului. Important este şi ca mamele să fie atente şi la posibilele semne ale intoleranţei la lactoză care pot apărea la bebeluş (modificarea aspectului scaunului, dureri şi meteorism abdominal – sunete care se aud din burtică, balonare, diaree) şi să evite consumul lactatelor pe perioada alăptării.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa