Contactul piele pe piele e o minune pentru bebeluşii prematuri!

Raluca Dumitrică
prematuri-totul-despre-mame

Pentru bebeluşii prematuri apropierea de pieptul părinţilor face minuni!

La aproape un an de când a văzut lumina internetului, o fotografie care exemplifică perfect importanţa contactului piele pe piele în cazul copiilor născuţi prematur este adusă în actualitate. Pe lângă această imagine emoţionantă, cuvintele are o însoţesc explică de ce contactul piele pe piele la prematuri e cel mai bun pentru bebeluşi!

În urmă cu un an, o organizaţie non-guveramentală daneză intitulată Forældre og Fødsels, a cărei denumire înseamnă „Despre parenting şi naştere”, şi înfiinţată în anul 1973 cu scopul de a face ca experienţa sarcinii, a naşterii şi a primilor ani de viaţă ai copilului să fie minunată atât din punct de vedere fiziologic, cât şi psihologic, a postat pe Facebook o imagine înduioşătoare.

În fotografia cu pricina se aflau patru persoane de vârste diferite, care la prima vedere creau puţină confuzie: doi bebeluşi foarte, foarte mici, un copilaş în vârstă de câţiva anişori şi un bărbat. Protagoniştii imaginii erau o familie aproape completă, adultul fiind tatăl tuturor copilaşilor, iar prematurii, gemeni, fiind ultimii săi născuţi. Singura care lipsea din imagine era mama, probabil aflată sub supraveghere medicală imediat după naştere.

O imagine şi o descriere impresionante până la lacrimi

Doar cu câteva zile în urmă. însă, o pagină de Facebook din Africa de Sud, dedicată naşterii, a repostat imaginea dătătoare de emoţie şi a tradus pentru cei care nu vorbesc limba suedeză descrierea originală. Potrivit publicaţiei Huffington Post, textul iniţial făcea referire la practica favorabilă de îngrijire imediat după naştere a unor prematuri în instituţiile spitaliceşti din ţările nordice, prematuri chiar foarte mici, cu greutate de aproximativ 700 de grame.

„Un profesor suedez, pe nume Uwe Ewald, a ţinut o prelegere la spitalul din localitatea daneză Hvidovre, în care a vorbit despre tehnica sa revoluţionară de a scoate bebeluşii prematuri din incubator şi de a-i plasa pe pieptul părinţilor lor, pentru a le permite să fie cât mai mult în contact piele pe piele cu aceştia. Uwe Ewald a subliniat că pieptul părinţilor se ocupă de reglarea temperaturii mai bine decât un incubator, iar contactul piele pe piele îl ajută pe bebe să şi respire mai bine. De asemenea, bebeluşul e mai liniștit şi ia în greutate mai rapid. Cercetările mai arată şi că flora bacteriană a părinţilor comparată cu cea existenţa în spital, reduce riscul infecţiilor grave ce pot apărea la aceşti copii delicaţi”.

Veştile bune circulă repede

Vă mai spunem că imaginea pe care asociaţia suedeză a postat-o anul trecut a strâns peste 10.000 de distribuiri, în timp ce imaginea reluată săptămâna trecută a adunat în jur de 18.000 de distribuiri până la această oră. La rândul său, secţiunea de comentarii a acestei noi postări e plină de cuvinte încurajatoare la adresa tehnicii exemplificate atât de frumos de familia gemenilor, tehnică excelentă în cazul prematurilor şi care e întâlnită şi sub denumirea de „îngrijire tip cangur”.

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Foto: Forældre og Fødsel.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa