Cum desfunzi nasul bebeluşului

TOTUL DESPRE MAME

Pentru că bebeluşii nu ştiu să respire pe gură, nasul înfundat dă mamelor multe bătăi de cap

Un nas înfundat la un copil mic înseamnă nopţi nedormite pentru întreaga familie, chin la masă şi un bebeluş foarte supărat. Mai ales în cazul copiilor foarte mici, deoarece ei nu ştiu să respire pe gură. Şi, având în vedere că majoritatea medicamentelor pe care adulţii sau copiii mai mari le folosesc pentru desfundarea nasului sunt contraindicate la bebeluşi, iată alte metode prin care poţi ameliora acest disconfort.

Băi de abur sau inhalaţii

Pentru fluidificarea mucozităţilor, ajută mult băile de abur. Trebuie doar să porneşti apa fierbinte la duş, să aştepţi până se face abur în baie iar apoi stai cu copilul 5-10 min în acel abur. Timp în care puteţi desena pe oglindă, pentru a face amuzant tot procesul.

Tot pentru fluidificarea secreţiilor nazale este important şi ca aerul din casă să fie suficient de umed. În lipsa unui umidificator, poţi folosi un vas cu apă pus pe caloriferul cald, dar acestă metodă nu este la fel de eficientă.

Copiii mai mari pot face şi inhalaţii, dar în general acestea nu sunt indicate bebeluşilor deoarece este riscant să stai cu un copil mic (şi morocănos) lângă un vas cu apă fierbinte.

În plus, ca regulă generală, la copiii mici sunt contraindicate produsele care conţin uleiuri volatile, deoarece pot produce spasm laringian sau intoxicaţii. Pe piaţă există capsule cu diverse uleiuri volatile, dar acestea sunt recomandate de obicei copiilor mai mari de doi ani. De aceea, este bine să întrebi pediatrul cu privire la folosirea uleiurilor volatile şi să verifici mereu indicaţiile de pe ambalaj.

Şi dormitul pe pernă ajută

De asemenea, în cazul unui nas înfundat, ajută ca cel mic să doarmă cu capul mai ridicat faţă de restul corpului. Pe o pernă, în cazul copiilor mai mari, sau pe o saltea puţin înclinată cu ajutorul unei pături făcute sul sau a unor cărţi, în cazul bebeluşilor.

Ser fiziologic plus aspirator nazal

Dacă secreţiile nazale sunt prea groase şi copilul nu poate respira, poţi apela la un aspirator nazal. Pompele cu vid de aer sunt cele mai blânde pentru năsucul copilului, iar alternativele sunt aspiratoarele nazale electrice şi cele cu aspiraţie bucală. În ultima instanţă, poţi folosi şi aspiratorul nazal care se conectează la aspiratorul casnic. Însă problema cu acesta din urmă este că presiunea poate fi prea puternică pentru mucoasa nazală, provocând leziuni şi sângerări, așa că recomandarea noastră este să nu folosești acest procedeu decât în cazurile în care nu ai alte soluții sau în cazul în care copilul tău a avut otite repetate. Otitele apar frecvent drept complicaţii ale unor banale răceli, prin suprainfectarea secreţiilor de la nivelul nasului şi migrarea acestora înspre ureche.

Pentru a-i aspira năsucul, ai nevoie şi de ser fiziologic. În comerţ există o gamă largă de picături saline pentru bebeluşi şi toate sunt relativ identice, diferă doar producătorul, denumirea comercială şi preţul. Este bine de ştiut că aceste picături nu au contraindicaţii.

Cum faci să-i desfunzi nasul

Mai întâi, trebuie să încălzeşti serul fiziologic la circa 35-36 grade Celsius. Asta înseamnă cam 3 secunde, maxim 5, în cuptorul cu microunde. Sau poţi pune fiola cu ser fiziologic în apă călduţă. Verifică întotdeauna pe încheietura mâinii temperatura serului.

Pune apoi în fiecare nară câte unul sau doi picuri de ser fiziologic şi ţine-l pe copil culcat pe spate încă 2-3 minute, înainte de a-i aspira nasul.

După vârsta de 2 ani, copiii învaţă de obicei să-şi sufle singuri nasul.

Jocuri pentru a-l învăţa să-şi sufle nasul

Se pare că puii de elefant sunt singurii care ştiu încă de la naştere să sufle aer pe nas. Pentru puii de om, în schimb, această abilitate trebuie dobândită.

Pentru a-l învăţa să-şi sufle singur nasul, poţi recurge la câteva jocuri pentru a-i arăta mai întâi cum să sufle aer pe gură. Puteţi face baloane de săpun împreună, sau puteţi sufla în lumânări. De asemenea, poţi rupe bucatele de hârtie colorată pe care să le suflaţi împreună dintr-un punct într-altul. Când cel mic a prins ideea, poţi să-i arăţi cum să sufle aerul pe nări. Poate să încerce să sufle o pană, de exemplu, doar cu ajutorul nasului. Puteţi imita împreună un iepuraş sau un câine care miroase ceva. Cei mici sunt foarte buni imitatori, deci aşteaptă-te să-ţi sufli cu spor nasul prin casă o bună perioadă de timp până să-i reuşească şi lui.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa