8 metode ca să îți dai seama că bebelușul se dezvoltă bine

Alexandra Constantin

Nu puține sunt mamele care își fac griji că bebelușul lor nu mănâncă suficient, că nu udă suficiente scutece sau că nu ia în greutate. Bine este să știi care sunt semnele care arată că este sănătos și că bebelușul se dezvoltă bine.

Cum îți dai seama că bebelușul se dezvoltă bine: se calmează când aude vocea ta

Bebelușii plâng destul de mult în primele luni de viață, iar una dintre cele mai bune soluții pentru liniștire este chiar vocea/atingerea mamei. Și asta deoarece el cunoaște vocea mamei încă din timpul vieții intrauterine, arată www.parents.com. ,,Bebelușului îi place să stea aproape de pielea mamei și să îi audă vocea.

Vocea ei, înfășatul, ținutul în brațe și căldura pe care o emană pielea mamei sunt lucrurile de care are nevoie și care îl ajută să se liniștească și să se simtă în siguranță”, explică medicul pediatru Jennifer Shu. Îți poți da seama că bebelușul se dezvoltă bine din punct de vedere emoțional și începe să fie tot mai atașat de tine dacă prezența ta îl liniștește.

Udă scutece și ia în greutate

Aceste două aspecte arată că el consumă suficient lapte, dar și că se dezvoltă la o rată normală. Nu numai că numărul mare de scutece ude este cea mai bună dovadă că bea lapte atât cât are nevoie, ci și că se menține hidratat (deshidratarea este periculoasă în cazul bebelușilor).

Deoarece micuții nu consumă aceeași cantitate de lapte în fiecare zi și chiar la aceeași masă, ritmul lor de dezvoltare poate să fluctueze. Sunt perioade când iau mai mult în greutate, urmate de perioade când stagnează sau iau mai puțin. Medicul pediatru este cel care trebuie să urmărească greutatea bebelușului și să găsească soluții dacă apar probleme.

Cum îți dai seama că bebelușul se dezvoltă bine: este atent tot mai des

Asta înseamnă nu doar că începe să observe lucrurile din jurul lui, ci și că învață. În primele săptămâni de viață bebelușul nu va face altceva decât să mănânce des (chiar și mai des de două ore) și să doarmă mare parte din zi (16-18 ore).

Cu toate acestea, pe măsură ce crește și capătă mai mult control asupra mușchilor oculari o să observi că sunt momente în care stă liniștit și se uită într-un anumit loc sau ascultă unele sunete/voci. În astfel de clipe micuții acordă atenție lucrurilor și învață în fiecare zi alte și alte informații.

Se întoarce când aude zgomote

Se oprește și devine atent când aude zgomote mai puternice? Atunci îți poți da seama că auzul lui de dezvoltă și că folosește creierul pentru a le învăța. Bebelușii sunt capabili să audă încă din momentul în care se nasc, dar este nevoie de câteva săptămâni ca ei să se obișnuiască cu sunetele noi.

Dintre sunete, cel al muzicii o să capteze de fiecare dată atenția bebelușului, indiferent că este vorba de soneria telefonului sau de o melodie de la una dintre jucării. Așa îți poți da seama că auzul lui se dezvoltă tot mai mult pe zi ce trece, că devine curios și că învață.

Cum îți dai seama că bebelușul se dezvoltă bine: se uită la obiectele care se mișcă

Una dintre dovezi este chiar faptul că devine tot mai atent la obiectele din jurul lui, la culorile acestora și că încearcă să le vadă chiar și pe cele care se mișcă. Asta înseamnă că vederea lui se dezvoltă și că activitatea cerebrală este tot intensă.

Dacă vederea bebelușului funcționează la 20% capacitate la naștere (el poate să observe la distanțe foarte mici), după vârsta de două luni vederea devine tot mai bună. Începe să urmărească anumite obiecte, îl atrag culorile strălucitoare și se concentrează atunci când vede lucruri care se rotesc.

Gângurește și reacționează când îi vorbești

De regulă, bebelușul încearcă să aibă contact vizual cu părinții în jurul vârstei de o lună, să zâmbească după ce a împlinit două luni, să scoată sunete în jurul vârstei de 3 luni și să râdă după patru luni. Toate aceste forme de interacțiune arată că bebelușul se dezvoltă cum trebuie, că devine tot mai conștient de lucrurile si sunetele din jurul lui.

Cum îți dai seama că bebelușul se dezvoltă bine: plânge tot mai puțin

Ai observat că micuțul nu mai este la fel de plângăcios și că începe să doarmă pentru intervale mai mari de timp chiar și pe timpul nopții? Acestea sunt principalele dovezi care arată că sistemul lui nervos se dezvoltă.

În timp ce la unii copii aceste schimbări apar treptat în primele patru luni de viață, la alții ele sunt tot mai evidente după ce împlinesc cinci sau chiar șase luni. Nu ezita să îi faci un program în ceea ce privește somnul dacă observi că bebelușul se apropie de un an, dar se trezește la fel de des noaptea ca și în primele luni de viață.

Încearcă să-și susțină propria greutate

Chiar dacă unii bebelușii reușesc să își țină capul drept chiar și la vârsta de două luni, după 3-4 luni ei devin tot mai pricepuți. Reușesc să se miște mai mult în brațele mamei, să se întoarcă atunci când aud zgomote, ceea ce arată că și musculatura lor se dezvoltă cum trebuie. Îi poți ajuta lăsându-i să stea pe burtă sau pe spate și nu în leagănele speciale sau în scoică. Ei învață să se rostogolească și să-și folosească mușchii mâinilor și picioarelor atunci când stau pe burtă.

Citește ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani, cartea pe care fiecare părinte ar trebui s-o citească. Aceasta este disponibilă AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa