Cum protejezi de rujeolă un bebeluș nevaccinat?

Ramona Dinescu

Cum protejezi de rujeolă un bebeluș nevaccinat pentru că nu a împlinit încă vârsta necesară pentru a face vaccinul ROR? Ai grijă cu cine îl aduci în contact și în ce medii îl expui.

Rujeola sau popular, pojarul, reprezintă o îngrijorare pentru toată lumea, dar mai ales pentru părinții ai căror copii sunt prea mici pentru a fi vaccinați. De câțiva ani România, dar și alte state europene cum ar fi Italia, trec printr-o epidemie de rujeolă ce face ravagii. Ultima statistică oficială oferită de Ministerul Sănătății arată că până în prezent s-au înregistrat aproape 14.000 de cazuri de rujeolă și 55 de decese, multe dintre ele în rândul bebelușilor.

Această epidemie de rujeolă este pusă pe seama nevaccinării copiilor cu vaccinul ROR inclus în schema națională de vaccinare. Lipsa vaccinări are mai multe motive, de la aprovizionarea deficitară a medicilor de familie  până la refuzul părinților.

Din cauza epidemiei de rujeolă, s-a luat decizia la nivel național a vaccinării bebelușilor începând cu vârsta de 9 luni, nu un an așa cum era acum câțiva ani, înainte ca virusul să facă ravagii.

În aceste condiții, îngrijorarea părinților ai căror copii nu au fost vaccinați, este total temeinică și astfel apare întrebarea: cum protejezi de rujeolă un copil nevaccinat?

Primul răspuns este: urmezi schema națională de vaccinare.

Cum protejezi de rujeolă un copil nevaccinat? Te asiguri că cei care intră în contact cu el au fost vaccinați.

Îți poți proteja copilul de rujeolă, dacă el nu are încă vârsta la care poate fi vaccinat, asigurându-te că toți cei din jurul lui, fie că vorbim de membri familiei, bonă, personal de la creșă și așa mai departe, sunt vaccinați. Bebelușii sunt cel mai bine protejați prin „imunitatea turmei” (atunci când cei care au fost vaccinați, îi protejează pe cei care nu au fost), susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Părinții și bunicii care nu au fost vaccinați și pot primi vaccinul, ar fi bine să o facă. Reține totuși că oricine născut înainte de 1957 este considerat imun la rujeolă deoarece această boală i-a afectat pe toți ce s-au născut înainte de acest an, anul în care a apărut vaccinul. Dacă ai fost vaccinat cu două doze de ROR în copilărie sau ca adult, nu e necesar să mai faci încă o dată vaccinul.

De asemenea, orice copil, fie că este vorba despre un frate sau o soră sau despre colegii de creșă, poate deveni imun la rujeolă dacă primește două doze de vaccin. Dacă ai ratat schema națională de vaccinare, poți face aceste două doze de vaccin la 4 săptămâni distanță una de alta.

Dr. Mihai Craiu, medicul care a creat platforma pentru părinți Spitalul Virtual pentru Copii, are următorul sfat: „Copilul mai mare nu ar trebui să intre în camera sugarului fără spălarea riguroasă pe mâini și pe față când vine de afară. Și trebuie să-și schimbe hainele, îmbrăcămintea. Se poate folosi și o soluție dezinfectantă pentru mâini. Când copilul mai mare e bolnav, nu intră deloc. În rest nimic special, doar vaccinare anti rujeolă la copilul cel mare.”

Atenție unde expui copilul!

Deși imunitatea de turmă are beneficiile sale, nu este garantată. Orice loc unde se află un număr foarte mare de persoane, vizitatori din străinătate, precum aeroporturi, mall-uri sau atracții turistice, este destul de periculos și îl poate expune pe cel mic riscului de a face rujeolă.

Chiar și locurile mai puțin aglomerate din apropierea casei pot fi îngrijorătoare. „Dacă copilul locuiește în comunități unde rata de vaccinare este foarte scăzută, ar trebui să te gândești de două ori înainte de duce copilul la petreceri de zi de naștere, la creșe sau grădinițe sau în alte locuri frecventate de copii nevaccinați. Virusul poate rămâne în aer timp de două ore, așa că doar a evita copii suspecți, nu este suficient.

În plus, orice semn, orice întrebare ai, ar fi bine să te adresezi medicului pediatru căci doar el este cel mai în măsură să stabilească un diagnostic și un tratament.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani cu bebelușul. Detalii AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa