Este necesar un umidificator în camera bebeluşului?

Alexandra Irimiea
umidificator-camera-bebelusului-totul-despre-mame

Care sunt avantajele unui umidificator pe timpul iernii și de ce este el necesar în camera bebelușului

Odată cu venirea iernii, închidem bine ferestrele și dăm drumul la centrală sau aprindem focul în sobă ca să ne protejăm de frigul de afară. Să nu uităm însă că un aer uscat și cald nu face deloc bine căilor respiratorii.

În ultimii ani, umidificatorul a devenit din ce în ce mai popular printre proaspetele mămici pentru că ajută la echilibrarea umidității. El este folosit mai ales în perioadele reci care necesită încălzirea camerei de dormit.

Beneficiile unui umidificator în camera de dormit

Dr. Cosmina Cristea, medic pediatru la BBCare Medical Center ne explică de ce umidificatorul este util și ce se întâmplă atunci când respirăm un aer cald și foarte uscat. „Se produce iritație nasului și a faringelui, mai ales la sugari, iar acest lucru are drept consecință tuse nocturnă și obstrucție nazală”. Așadar, umidifierea aerului pe timpul nopții, în condiții de căldură uscată, este benefică mai ales pentru bebeluși, dar și pentru copilul mai mare sau chiar adulți.

Pentru menținerea unei umidități potrivite, înainte se foloseau diverse vase cu apă care se puneau pe calorifer, dar acum metoda cea mai des întâlnită este punerea în priză a unui umidificator. Acesta eliberează în cameră apă nebulizată, adică apă sub formă de vapori care îmbunătățește nivelul de umiditate și astfel permite protejarea mucoasei nazale și a căilor respiratorii.

El nu schimbă temperatura camerei, doar reglează nivelul umidității, care la interior ar trebui să fie situat între 30 și 50%. Însă încălzirea cu ajutorul caloriferului sau a sobei poate duce la o scădere drastică, ajungând ca acesta să fie chiar sub 10%. Iar atunci când avem probleme respiratorii, medicii recomandă folosirea diverselor picături nazale, însă ele nu sunt benefice pentru copiii mai mici de 2 ani. Astfel, cu atât mai mult este necesar un umidificator în camera bebelușului.

Cum se folosește un umidificator în camera bebelușului

De regulă, dispozitivele prezente pe piață se împart în două categorii: cu abur cald și cu abur rece. Medicii le recomandă pe ultimele deoarece nu încălzesc aerul și riscul de accidentare (arsuri) este mai mic. Totuși, umidificatoarele nu sunt deloc ieftine. Prețurile sunt de peste 100 de lei, iar tehnologia este bazată pe ultrasunete. Unele sunt prevăzute chiar cu diverse filtre care păstrează apa curată, folosindu-se inclusiv de ionii de argint care purifică aerul.

Aparatele sunt destul de mici, silențioase și au un senzor care oprește automat emiterea de vapori atunci când în rezervor nu mai este apă. Aceasta trebuie schimbată zilnic, iar recipientul curățat conform instrucțiunilor, eventual cu oțet și clor. Totodată, umidificatoarele pot avea și anumite părți care trebuie înlocuite periodic – filtre, rezerve, etc.

Poate nu știați, dar virusurile se dezvoltă mai bine într-un mediu uscat, așa că un umidificator ar putea chiar să prevină îmbolnăvirea copiilor. Fiți atente însă ce fel de apă folosiți, la duritatea ei și la conținutul de minerale, cea mai recomandată fiind apa distilată.

Reține însă că un umidificator nu este soluția magică capabilă să elimine definitiv răcelile. Acest dispozitiv doar va îmbunătăți confortul pe timpul nopții și îi va ajuta pe toți din casă să respire mai ușor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa