Hipoglicemia la nou-născuţi: cauze, simptome, tratament

Mihaela Călin
Hipoglicemia la nou-născuţi

Hipoglicemia la nou-născuţi înseamnă un nivel prea scăzut al glucozei din sânge. Hipoglicemia poate apărea la copiii născuţi prematur şi la copiii ai căror mame suferă de diabet zaharat, dar nu numai.

Diagnosticul de hipoglicemie se pune dacă nivelul zahărului din sânge (adică glucoza) este mai mic de 30 mg/dl la prematurii cu greutate mică la naştere şi un nivel al zahărului mai mic de 40 mg/dl la copiii născuţi la termen şi cu greutate normală. Această afecţiune se manifestă printr-o slabă aprovizionare cu energie a ţesuturilor şi organelor. Vezi în continuare care sunt simptomele, cauzele şi tratamentul hipoglicemiei neonatale, conform medicului pediatru dr. C W Gwen, şeful catedrei de pediatrie de la Eastern Virginia Medical School.

Hipoglicemia la nou-născuţi: simptome

Hipoglicemia neonatală se poate manifesta prin răcirea pielii, apnee, cianoză, afectarea reflexului de supt, vărsături, apatie, convulsii, probleme cardiace. Cu toate acestea, hipoglicemia nu are nici un simptom frecvent. Doar analizele de laborator pot determina cu exactitate nivelul zahărului din sânge şi pot confirma diagnosticul de hipoglicemie.

Hipoglicemia la nou-născuţi: Cauze

Hipoglicemia este de obicei o afecţiune tranzitorie, asociată cu o deficienţă temorară de energie (cauzată, de exemplu de lipsa caloriilor în primele ore după naştere). Sau cu apariţia unor factori care cresc cererea de energie (de ex. răceli, infecţii, stres).

Deseori hipoglicemia apare la copiii prematuri, care nu au încă ficatul dezvoltat sau care au o deficienţă  de glicogen, o substanţă compusă din mai multe molecule de glucoză. Rareori hipoglicemia este o boală distinctă.

Hipoglicemia poate fi însoţită de: septicemie, hipoxie la naştere, sindromul de detresă respiratorie. Dar şi de boli metabolice congenitale: acidoză, intoleranţă la fructoză, galactozemie.

Un factor de risc pentru hipoglicemia neonatală este diabetul mamei şi conflictul serologic.

Hipoglicemia la nou-născuţi: tratament

Nou-născuţii cu hipoglicemie ar trebui să fie puşi la sân cât mai des posibil sau să fie hrăniţi cu o soluţie pe bază de glucoză. Acest lucru va contribui la creşterea nivelului de zahăr din sânge. Pentru a evita pierderile excesive de energie este necesar ca nou-născutul să fie ţinut la cald, într-un mediu liniştit şi aproape de mama sa. Dacă hipoglicemia nu este asociată cu nici o boală, de obicei, trece de la sine.

În România 1,8 milioane de oameni suferă de diabet zaharat, iar “cei mai mulţi trăiesc cu boala fără să îşi dea seama că o au”, declara într-un interviu din 2016 dr. Cristian Serafinceanu, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Mulţi dintre cei afectaţi dispreţuiesc consulturile de rutină, pentru că se simt bine. Între timp, boala, se dezvoltă în linişte în organism. În cazul diabetului zaharat, extrem de importantă este diagnosticarea precoce şi tratamentul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa