Intoleranța la lactoză. Simptome comune la bebeluși și sugari

Ramona Dinescu
intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză se manifestă atunci când organismul bebelușului nu poate descompune lactoza, o formă de zahăr ce se găsește în laptele matern, în formulele de lapte praf și în produsele lactate.

Lactoza este un zahăr ce se regăsește în lapte, produsele lactate și chiar în laptele matern. Bebelușul tău suferă de intoleranță la lactoză atunci când organismul său nu poate descompune lactoza. Aproximativ 7% din laptele matern este compus din lactoză. Acest zahar este de asemenea prezent în formulele de lapte praf, într-o cantitate similară. Aproximativ 40% din nevoile energetice ale bebelușului sunt satisfăcute de lactoză. De asemenea, lactoza ajută la absorbția calciului și a fierului, dar și la o dezvoltare sănătoasă a sugarului.

Intestinele micuțe ale bebelușului produc o enzimă numită lactază care ajută la descompunerea lactozei în glucoză și galactoză pentru a putea fi ușor absorbită de către organism, susține Dr. Simona Pecec medic specialist pediatru. În unele cazuri, bebelușii nu produc o cantitate suficientă din această enzimă și astfel corpul lor nu poate descompune lactoza. Lactoza neabsorbită trece prin intestinul copilului în forma sa nedigerată. Bacteriile consumă această lactoză nedigerată, lucru care duce la apariția gazelor și a altor simptome.

Cum se manifestă intoleranța la lactoză la bebeluși?

După hrănirea copilului, simptomele intoleranței la lactoză pot apărea între 30 de minute și două ore. Când corpul sugarului nu poate produce lactaza, lactoza nu este absorbită și sfârșește prin a rămâne în intestin. Aici ajunge „în mâna bacteriilor”, iar procesul se numește fermentare și cauzează o cantitate mare de gaze ce se produc în stomacul copilului. Iată câteva dintre cele mai comune simptome:

–          Durere abdominală

–          Producție excesivă de gaze

–          Arsuri la stomac

–          Un plâns constant ce apare de obicei din cauza sentimentuluid e greață și a durerilor abdominale

–          Greață și vărsături

–          Balonare

–          Un stomac tare și umflat

–          Diaree

–          Copilul este irascibil

–          Nu crește în greutate

–          Se oprește adesea în timpul alăptării

–          Prezintă dificultate în a se liniști și a se odihni.

La început, simptomele intoleranței la lactoză ar putea fi blânde. Dacă sunt netratate și se agravează situația, simptomele pot deveni severe. Iată cum arată simptomele severe ale intoleranței la lactoză:

Diaree de culoare verde: Scaunul bebelușului ar putea deveni de consistența unei diarei care are culoarea verde și este spumoasă. Acest lucru se întâmplă din cauza lactozei neabsorbite care forțează intestinul copilului să rețină apa.. Imediat ce observi un asemenea simptom, vorbește imediat cu medicul copilului și stabilește o programare.

Iritație de scutec severă: Bebelușul ar putea suferi de o iritație severă în zona scutecului ce poate apărea atunci când bacteriile din intestinul copilului reușesc să descompună lactoza în hidrogen și acid lactic. Acest lucru ar putea transforma scaunul bebelușului într-unul extrem de acid. Astfel apare iritația și roșeața pe pielea sensibilă, în special în zona genitală. Este din nou o situație ce necesită o programare rapidă la medic.

Cu toate acestea, în unele cazuri, este posibil ca aceste simptome să nu fie ale intoleranței la lactoză, ci organismul copilului doar are nevoie de ceva timp pentru a se adapta laptelui matern. Uneori, aceste simptome apar în prima săptămână după naștere și pot dura până la șase săptămâni, chiar și cinci luni după naștere.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa