Intoxicația alimentară. Cauze și simptome la bebeluși

Ramona Dinescu
intoxicația alimentară

Intoxicația alimentară reprezintă situația în care un corp străin (o bacterie, un virus sau un alt germene) ajunge în organism prin intermediul mâncării sau alimentelor pe care le consumăm și astfel eliberează toxine. Aceste toxine pot fi fatale.

Cu toții suferim la un moment dat în viață de o intoxicație alimentară. În cazul copiilor poate fi mai periculoasă, iar simptomele nu trebuie neglijate. Atât la adulți cât și la copii, simptomele intoxicației alimentare pot apărea imediat după ce a fost ingerat un anumit aliment sau o băutură responsabilă de intoxicația alimentară, sau pot apărea la o zi sau diferență, după cum afirmă Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

În cele mai multe cazuri de bebeluși, această situație se vindecă de la sine și nu este necesar nici un tratament medicamentos. Cu toate acestea, la un moment dat boala de poate agrava și ar putea fi necesară intervenția unui medic.

Din ce cauză apare intoxicația alimentară la bebeluși?

–          Legumele și fructele consumate de bebeluș nu au fost spălate corespunzător înainte de a fi gătite sau oferite în stare crudă copilului.

–          Hrănirea copilului fără a te fi spălat pe mâini.

–          Produsele provenite de la animale precum carnea, ouăle, lactate, pot fi transportatoare de germeni.

–          Consumul de apă contaminată sau folosirea unor sticle de apă nespălate pot duce la intoxicația alimentară

–          Depozitarea alimentelor la o temperatură necorespunzătoare poate cauza contaminarea.

–          Hrana copilului trebuie încălzită bine înainte de a fi servită pentru a nu permite germenilor să pătrundă în organism.

–          Bebelușii vulnerabili sau cei care au un sistem imunitar slab sunt predispuși intoxicației alimentare.

Care sunt simptomele intoxicației alimentare?

Cum îți dai seama dacă bebelușul tău a consumat alimente sau băuturi contaminate? Iată o listă cu o serie de simptome comune care ar putea confirma acest diagnostic. Reține că simptomele pot fi diferite și nu toate se aplică aceluiași rezultat din moment ce fiecare corp străin poate reacționa diferit. Se poate întâmpla ca unii microbi să dea reacții în două ore, în timp ce alții să se manifeste abia în două zile, îngreunând astfel diagnosticul.

–          Febră

–          Greață

–          Stare de vomă

–          Diaree

–          Dureri abdominale și crampe

–          Slăbiciune corporală

–          Dureri d ecap

Următoarele simptome pot arăta că intoxicația alimentară este severă:

–          Tulburări de vedere

–          Somnolență

–          Înțepături în brațe (bebelușii nu vor putea spune ce simt, însă se vor scărpina pe brațe și vor deveni iritați din cauza acestei senzații)

–          Tulburări de respirație

Când chemi medicul?

Dacă observi unul din următoarele simptome, este cazul să mergi cu copilul la urgență sau să chemi imediat medicul pediatru:

–          Scaun cu sânge sau sânge în vomă

–          Diaree cu febră mare

–          Stări de vomă de mai mult de 12 ore

–          Scunul de culoare foarte închisă, chiar neagră

–          Puls al inimii neregulat.

De asemenea, fii atentă și la următoarele semne de deshidratare: lipsa urinării, somnolență, ochi umflați, sete puternică, copilul este foarte moale, nu se poate ține pe picioare.

Tratamentul pentru intoxicația alimentară

Intoxicația alimentară își urmează cursul ei natural, iar bebelușii se recuperează de la sine. Însă o doză de antibiotic prescrisă de medic poate fi luată din precauție pentru a evita înrăutățirea situației. În cazuri de deshidratare, un tratament cu săruri de rehidratare sau perfuzii de rehidratare, sunt necesare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa