5 întrebări importante pentru pediatru în cadrul vizitelor din primul an de viață al bebelușului

Magda Popescu
întrebări importante pentru pediatru în primul an de viață

Primul an din viața copilului este unul dintre cei mai importanți ani. În această perioadă există o dezvoltare pe toate planurile. Tot atunci, are loc acomodarea dintre părinți și copil și se administrează cele mai multe vaccinuri, importante pentru imunitatea și sănătatea ulterioară a copilului. Din aceste motive, dar și din multe altele, vizitele la medicul pediatru trebuie să fie constante. Iată 5 întrebări importante pentru pediatru în primul an de viață al bebelușului.

Elementul central al evaluării îl constituie Graficul de Creștere al copilului conform standardelor OMS, introdus în mod sistematic în practica pediatrului și a medicului de familie. Acest ghid care permite depistarea, interpretarea și intervenția asupra problemelor de nutriție și creștere.

Comunicarea cu pediatrul este foarte importantă și o documentare eficientă vă ajută să știți la ce să vă așteptați la fiecare întâlnire și ce să-l întrebați pe medicul copilului dumneavoastră. Dr. Edward Ivancic, un medic pediatru de origine americană, a realizat pentru babycenter.com o listă cu întrebări pe care proaspeții părinți să le adreseze pediatrilor.

Întrebări importante pentru pediatru în primul an de viață

La 2-5 zile
Copilul meu are icter?

Un control la neonatolog la 2-5 zile este relativ mai nou în schema vizitelor. Însă unul dintre scopurile sale este să vă asigurați că bebelușul nu se confruntă cu icter. De asemenea, medicul pediatru verifică dacă copilul se hrănește suficient. Dr. Ivancic a remarcat că prin această primă vizită la neonatolog, s-au redus numărul de sugari care vin la vizita de două săptămâni cu probleme de deshidratare.

La 2 săptămâni
Copilul meu mănâncă destul?

„La 2 săptămâni de la naștere este bine ca neonatologul să vadă din nou copilul, penatru a ne asigura că bebelușul mănâncă bine”, a spus dr. Ivancic. „În acest moment, copilul ar fi trebuit să-și recâștige greutatea de la naștere”.

Între 2 și 4 luni
Copilul meu doarme destul
?

„Între 2 luni și 4 luni, bebelușii ar trebui să înceapă să doarmă mai bine și noaptea. De aceea, întrebările despre somnul bebelușilor sunt potrivite în această perioadă”, spune spcialistul.

Alte întrebări care apar în această perioadă: când pot să mă aștept ca cel mic să se rostogolească? Copilul meu încă regurgitează foarte mult – ar putea fi vorba despre un reflux? Ce pot face pentru a calma crampele bebelușului?

Părinții se pot informa corect despre etapele de dezvoltare ale bebelușului și despre problemele comune cu care se confruntă aceștia.

La 6 luni
Când și cum începe diversificarea?

Vizita de la 6 luni este foarte importantă pentru mămici. Începe altă perioadă importantă din viața bebelușului- hrănirea cu alimente solide. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca punct de reper pentru începerea diversificării alimentare această vârstă, însă părinții trebuie să urmărească și alte semne cum sunt interesul copilului pentru alimente sau statul în fund fără sprijin. ”Multe dintre mamele care alăptează încep diversificarea după 6 luni, când semnele că cei mici sunt pregătiți sunt vizbile și asta este perfect pentru mine”, a spus dr. Ivancic.

Alte întrebări importante pentru pediatru în primul an de viață: este normal ca bebelușul meu să plângă atunci când ies din cameră? Ar trebui să fiu îngrijorat dacă copilul meu nu se mai rostogolește încă? Când ar trebui să poată sta singur în fund?

Între 9 și 12 luni
Este normal dacă bebelușul meu nu merge de-a bușilea?

Între 9 luni și 1 an, copilul va stăpâni o serie de abilități motrice: se târăște, se rostogolește, merge de-a bușilea sau chiar se ridică în picioare. Fiecare copil are ritm propriu de dezvoltare, însă nu este greșit să întrebați medicul ori de câte ori aveți vreo nelămurire în legătură cu dezvoltarea copilului.

Alte întrebări importante pentru pediatru în primul an de viață: să fiu îngrijorat dacă copilul meu nu spune „mama” sau „tata”? Este normal ca cel mic să nu aibă încă dinți? Copilul meu nu mănâncă alimente solide. Ce pot face?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa