Listerioza la copii

Ramona Dinescu
listerioza-totul-despre-mame

Listerioza este o infecţie cu care nu e de glumit!

Listerioza reprezintă infecția cu bacteria Listeria monocytogenes, o bacterie ce se găsește în sol și apă și poate ajunge să contamineze fructele și legumele, dar și carnea și produsele provenite de la animale. Este o afecțiune rară, dar care poate duce la complicații severe, mai ales dacă apare în timpul sarcinii.

Listeria monocytogenes este o bacterie ce se găsește în sol, motiv pentru care fructele și legumele pot fi purtătoare ale ei, sau în apă, ceea ce determină animalele să fie de asemenea purtătoare ale acestei bacterii. Consumul de carne crudă sau insuficient gătită, de lapte nepasteurizat, ouă crude, brânzeturi moi sau legume și fructe nespălate pot duce la infecția cu Listeria.

Predispuși sunt cei care au un sistem imunitar deficitar, cei care suferă de boli grave precum cancer sau SIDA, copiii și femeile însărcinate. Femeile însărcinate au cu 20% mai multe șanse de a face listerioză față de ceilalți oameni, deoarece sistemul lor imunitar este mult mai sensibil și, astfel, sunt mai predispuse îmbolnăvirilor. Listeria contactată în timpul sarcinii poate duce la complicații foarte grave, atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Listerioza la nou-născuți și bebeluși

Nou-născuții se pot infecta cu Listeria doar în timpul vieții intrauterine sau la naștere, dacă mama nu a fost diagnosticată și tratată la timp.

Contactată în timpul sarcinii, listerioza poate duce la avort spontan, ruperea prematură a membranelor, naștere prematură sau nașterea unui bebeluș cu greutate mică la naștere și multiple complicații. Perioada cea mai favorabilă infecției cu Listeria este ultimul trimestru de sarcină, când organismul femeii este tot mai slăbit și cu greu se mai poate apăra de infecții.

Listerioza se manifestă simptomatic asemenea unei răceli sau gripe, nimic ieșit din comun care să te pună pe gânduri. De aceea, în momentul în care suspectezi că ai putea fi gripată ar fi bine să-ți faci un test de sânge ce ar putea depista prezența unei bacterii. Mai apoi, în funcție de rezultat, medicul îți va prescrie și alte analize pentru depistarea cu exactitate a bacteriei ce se află în sângele tău și tratamentul cu antibiotic necesar pentru vindecare.

Un bebeluș care se naște infectat cu Listeria poate avea probleme respiratorii sau chiar meningită, retard mental, paralizie, epilepsie, orbire, şi, cel mai dramatic, poate muri. De aceea, imediat după naștere, dacă există suspiciunea unei infecții bacteriene, bebelușul va fi trecut pe tratament cu antibiotic.

Oricum, depistarea Listeriei în sarcină va necesita obligatoriu tratament antibiotic pentru mamă atât înainte de naștere, cât și în timpul travaliului.

Listerioza la copiii mai mari

Copiii, asemenea adulților, se pot infecta cu Listeria consumând alimente contaminate precum fructe și legume nespălate, lapte și produse lactate nepasteurizate sau carne de porc/pui nepreparată termic suficient sau deloc. Dar, așa cum spuneam, copiii sunt mult mai predispuși acestei infecții deoarece au sistemul imunitar mai slab.

Printre simptomele caracteristice listeriozei pot fi amintite: febra, frisoanele, diaree și crampele abdominale, durerile musculare, infecții ale tractului urinar, dureri de cap, stări de confuzie și pierdere a echilibrului.

Nedepistată și tratată la timp, listerioza poate duce la complicații severe precum meningită, pneumonie sau encefalită.

Tratamentul este același ca în cazul infecției cu oricare altă bacterie, și anume antibiotic, diferența fiind că în cele mai întâlnite cazuri pacientul este internat în spital pentru a fi în permanență monitorizat.

Citeşte şi:
Bacteriile şi sarcina – 5 interacţiuni surprinzătoare
Pe copilul tău trăiesc trilioane de bacterii…
O bacterie din pământ ne face mai fericiţi

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa