Medic pediatru: „Bebelușii sunt protejați de anticorpii de la mamă doar în primele 4-6 luni”

dr-alexis-cochino rujeolă

Trei copii cu vârste sub un an au murit după ce au contractat virusul rujeolei. Ministerul Sănătății a dat publicității, ieri, un comunicat prin care anunța epidemie de rujeolă la nivel național, situație alarmantă pe care a pus-o pe seama scăderii numărului de copii vaccinați împotriva rujeolei, rubeolei și a oreionului. Conform statisticilor, situația repartiției îmbolnăvirii cu rujeolă pe zone din țară este similară celei din 2011, anul în care s-a înregistrat una dintre cele mai semnificative epidemii de rujeolă din ultimii zeci de ani de la noi.

Contactat de TOTUL DESPRE MAME, medicul pediatru Alexis Cochino,  de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu” din Bucureşti, răspunde pe scurt la câteva întrebări esențiale despre rujeolă.

TDM:Care sunt primele semne de rujeolă?

ALEXIS COCHINO: Rujeola se manifestă cu febră mare şi persistentă, alterarea stării generale, erupţie cutanată (pete roz mari, cu extensie pe întreg corpul), pneumonie sau encefalită, cât şi prin posibila complicare imediată cu suprainfecţii bacteriene (otită, pneumonie, etc.) sau tardivă, cu o formă de encefalită, care are evoluţie lentă, dar de neoprit spre deces, şi pentru care nu există tratament.

Cât timp este contagioasă?
Rujeola este contagioasă patru zile înainte de apariţia erupţiei şi patru zile după acest moment. Bolnavii trebuie izolaţi aproximativ şapte zile după debutul erupţiei.

Se spune că micuții până într-un an au imunitate natural. Atunci de ce se îmbolnăvesc?
Chiar dacă mama are anticorpi, protecția transmisa copiilor este eficientă doar în primele 4-6 luni de viață.

Care sunt primele măsuri pe care trebuie să le ia un părinte?
Prima măsura este combaterea febrei și apoi prezentarea la medic.

Cât de important este să ne adresăm imediat medicului?
Foarte, foarte important. Rujeola se poate complica cu pneumonie sau encefalită.

Cum se tratează boala la copiii sub 1 an?
Pentru rujeolă nu există tratament!!! De asta este nevoie de vaccinare. Restul sunt doar măsuri de susținere.

Cu ce sechele poate rămâne un copil care face rujeolă și nu a fost vaccinat?
Copilul poate face complicații pulmonare, neurologice, cardiace, etc. Din păcate, nu trebuie să scoatem din calcul și posibilitatea decesului care, în acest caz, este foarte ridicată. În rest, majoritatea sunt infecții secundare, din cauza afectării sistemului imunitar de către rujeolă.

Îți recomandăm și:  Bolile copilăriei. Tot ce trebuie să ştii despre ele și despre cum se tratează

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație