Sinuzita la bebeluși – cauze, simptome și tratament

Ramona Dinescu
sinuzita la bebeluși

Infecția sinusurilor, o afecțiune comună printre adulți, este destul de răspândită și la bebeluși. Care sunt simptomele, cauzele și tratamentul pentru sinuzită la bebeluși

Unii bebeluși se nasc cu sinusurile mai puțin dezvoltate, lucru care îi face mai vulnerabili pentru sinuzită decât pe alții. Vestea bună este că sinuzita la bebeluși se tratează ușor.

Ce este sinuzita?

Sinusurile reprezintă mici spații cu aer în oasele din jurul nasului. Infecțiile pot ataca sinusurile și uneori acestea se pot umfla. În termeni simpli, sinuzita este o inflamație a mucoasei nasului și a sinusurilor. Membranele mucoase care căptușesc gura și nasul, sunt prezente și în sinusuri.

Dr. Simona Pecec medic specialist pediatru susține că sinuzita poate fi de mai multe feluri:

–          Acută: sinuzita acută este reprezentată de simptome care durează mai puțin de patru săptămâni și se vindecă cu tratament.

–          Sinuzita sub acută: simptomele durează între patru și opt săptămâni și nu trec cu tratamentul inițial.

–          Sinuzita cronică: este os stare dată de repetarea sinuzitelor acute care au fost tratate inadecvat. Simptomele durează mai mult de opt săptămâni.

–          Sinuzita recurentă: așa cum sugerează și numele, este de fapt o sinuzită acută ce se repetă de minim 3 ori într-un an. Este obligatorie consultului unui medic ORL în acest caz.

Din ce cauze apare sinuzita la bebeluși?

Infecția sinusurilor apare de obicei după o răceală, o inflamație pe fond alergic sau o infecție a tractului respirator. Cu toate acestea, cauza exactă a sinuzitei, spun specialiștii, nu sunt identificate clar. Însă, printre ele, se pot număra:

–          Infecția tractului respirator poate duce la o inflamare a pasajului nazal care blochează deschiderea sinusurilor paranazale. Sinuzitele virale acompaniază de obicei o răceală.

–          Alergiile sunt legate de asemenea de sinuzite deoarece duc la creșterea producției de mucus ceea ce duce la umflarea țesutului nazal.

–          Anormalități ale structurii nazale

–          Înotul sau scufundările

–          Adenoide mărite

–          Boala refluxului gastro esofagian

–          Infecții ale dinților

–          Traumatism nazal

–          Fumatul pasiv

–          Obiecte străine blocate la nivelul nasului.

Sinuzita bacteriană

Sinuzita bacteriană este o infecție secundară care se dezvoltă în timpul unei răceli sau a unei alergii din cauza bacteriilor blocate la nivelul sinusurilor. Principalele boli bacteriene responsabile de sinuzită sunt: preumonia cauzată de streptococ, Haemophilus influenza, Moraxella catarrhalis.

Cum se manifestă sinuzita la bebeluși?

Sinuzitelepot fi adesea confundate cu o răceală sau o infecție similară. De aceea trebuie să observi cu atenție simptomele bebelușului tău.

–          Congestie nazală ce durează mai mult de 10-14 zile

–          Mucozități de culoare galben-verzuie care se găsesc în nasul copilului mai mult de patru zile

–          Tuse puternică în timpul zilei ce se înrăutățește noaptea

–          Umflarea în jurul nasului și a ochilor

–          Cearcăne în jurul ochilor

–          Iritabilitate

–          Tuse, gât inflamat, stare de vomă, greață și respirație îngreunată

–          Febră moderată care durează minim 4 zile.

În cazuri foarte rare, o infecție bacteriană a sinusurilor se poate răspândi către sistemul nervos central sau la ochi, cu simptome de genul:

–          Creșterea stării de iritabilitate

–          Vomă persistentă

–          Umflarea și înroșirea zonei din jurul ochilor

–          Sensibilitate la lumină.

Diagnosticul sinuzitei la bebeluși se stabilește destul de greu deoarece simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei răceli sau alergii. De aceea se recomandă examenul la computerul tomograf, radiografie a sinusurilor, dar și un examen de cultură recoltat de la nivelul sinusurilor.

Cum se tratează sinuzita la bebeluși?

Odată ce medicul confirmă diagnosticul de sinuzită în caul bebelușului, ar putea sugera unul din următoarele tratamente:

–          Spray nazal

–          Tratament cu antibiotic pentru sinuzita bacteriană

–          Tratament chirurgical

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa