Sughițul la copii. De ce apare și ce poate semnala?

Iulia Mirică
sughiț

Sughițul poate apărea la toate vârstele, chiar din uterul mămicii, și este definit ca niște contracții puternice sau spasme ale diafragmei, scrie parenting.com.

Deși este rareori dureros, sughițul la copii poate si un semnal al unei probleme medicale ascunse. Sughițul poate fi tulburător și surprinzător pentru un copil. Iată câteva modalități de a ușura sughițul la copii!

Ține un jurnal al sughițului

Ce situații par să provoace sughițuri? Simptomele apar în timpul sau după ce mănâncă piticul tău? Sughițurile asociate cu hrănirea sunt destul de des întâlnite, deoarece mușchiul diafragmei se află într-o relație apropiată de stomac. Dacă observi o corelație între hrănire și sughiț, încearcă următoarele strategii preventive de hrănire!

1. Hrănește-l pe cel mic de două ori mai des și înjumătățește porțiile!

Supraalimentarea este o cauză comună pentru apariția sughițului. În cazul în care stomacul se dilată prea repede sau devine prea plin, acesta poate declanșa apariția spasmelor mușchiului diafragmei. Dacă încă alăptezi, încearcă să încetinești hrănirea și ajută-l pe cel mic să scoată gazele atunci când treci de la un sân la altul. Dacă folosești biberonul, fă o pauză la jumătatea sticlei, ajută-l pe cel mic să râgâie și termină biberonul câteva minute mai târziu.

2. Redu înghițirea aerului!

Pe lângă hrănirea rapidă cu lapte, tinerii sugari înghit, de obicei, prea mult aer în timpul hrănirii, lucru care duce la dilatarea stomacului. Atunci când alăptezi, asigură-te că buzele bebelușului tău sunt larg deschise și stau strânse în jurul areolei, nu doar în jurul mamelonului. Dacă îl hrănești cu biberonul, înclină sticla la un unghi de 45 de grade, astfel încât aerul să se ridice la fundul sticlei. Și, nu în ultimul rând, asigură-te că piticul tău stă în brațele tale drept, la un unghi de 30-45 de grade, deoarece această poziție în timpul hrănirii va ajuta la prevenirea stabilizării aerului în stomac. Ține bebelușul în această poziție sau în fund pentru cel puțin 20 de minute după hrănire, pentru a permite aerului să se ridice în partea de sus a stomacului și să iasă.

Ar putea fi sughițul la copii reflux?

Sughițul persistent poate fi un semn că bebelușul tău are reflux gastroesofagian, o situație comună și, de obicei, temporară, în cadrul căreia copiii regurgitează o parte din conținutul stomacului în esofag, cauzând dureri și sughițuri. Alte indicii care te-ar putea ajuta să-ți dai seama dacă este vorba de reflux sunt trezirile dureroase din timpul nopții, comportamentul generat de colici, durerile abdominale după hrănire. În cazul în care crezi că cel mic are această problemă, vorbește cu doctorul pediatru.

În cele mai multe cazuri, frecvența sughițului la copii va scădea pe măsură ce se maturizează sistemul digestiv al acestora.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa