Suplimentele de fier și vitamina D. Ultimele recomandări în domeniu

Ramona Dinescu
Gândirea logică

Suplimentele de fier și vitamina D sunt esențiale în dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor. Dar cât de multe le putem da? Iată care sunt ultimele recomandări ale Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

 Suplimentele de vitamina D

Academia Americană de Pediatrie se menține tare pe poziție atunci când afirmă că toți copii ar trebui să stea cât mai mult afară, sub soarele strălucitor. În timpul verii, la mijlocul zilei, copiii ar trebui să poartă protecție solară, iar asta înseamnă creme cu factor de protecție împotriva razelor UV pentru a preveni efectele nedorite ale soarelui. Din păcate, cremele de protecție UV opresc pielea din a produce vitamina D. Din acest motiv, trebuie să ceri sfatul medicului legat de suplimentele pe care le poți da copilului în funcție de vârstă.

Recomandările AAP sunt că toți bebelușii și copiii ar trebui să primească zilnic 400 IU (unitatea de măsură internațională) de vitamina D, începând de la o săptămână de viață.

–          Dacă copilul tău este alăptat exclusiv sau parțial: ar trebui să primească 400 IU suplimente de vitamina D, sub formă de picături, din primele zile de viață. Vei face acest lucru până cel mai devreme la vârsta de 1 an sau până ce va ajunge să consume aproximativ 1 litru de lactate zilnic.

–          Dacă copilul se hrănește cu lapte praf: majoritatea brand-urilor producătoare de lapte praf anunță pe etichetă ce cantitate de vitamina D se regăsește în produsul lor. Chiar dacă alegi să nu alăptezi, nu introduce sub nicio formă laptele de vacă în dieta copilului mai mic de 12 luni.

Suplimentele cu fier

Bebelușii născuți la termen, sănătoși, au primit suficient fier de la mamele lor în al treilea trimestru de sarcină, acest mineral ajungându-le fără probleme cel puțin primele 4 luni de viață.

–          Dacă copilul este alăptat: Laptele de mamă conține puțin fier, așa că bebelușii care sunt alăptați exclusiv prezintă riscul să sufere de deficit de fier după vârsta de 4 luni. Un raport clinic al AAP, Diagnosticarea și prevenția deficienței de fier și anemiei cauzate de deficiența de fier la nou născuți și copii până la 3 ani, recomandă ca acei bebeluși alăptați să primească zilnic 1/mg/kg corp de suplimente de fier lichide, până în momentul în care vor trece la alimentația solidă și vor consuma produse bogate în fier, undeva după vârsta de 6 luni. După introducerea alimentației solide în dieta bebelușului, se recomandă continuarea alăptării cel puțin până la vârsta de 1 an.

–          Dacă copilul este alăptat parțial: recomandările AAP rămân identice ca în cazul bebelușilor alăptați exclusiv, mai ales dacă mai mult de jumătate din doza de lapte consumată zilnic provine de la mamă.

–         Dacă copilul se hrănește cu formule de lapte praf:  Este recomandat să se țină cont de recomandările pediatrului în acest sens, recomandări care trebuie să vină în urma unor analize.

–       Bebelușii prematuri: ei au depozite mai sărace de fier, motiv pentru care ei au adesea nevoie de suplimente de fier indiferent de ceea ce primesc din laptele matern sau formulele de lapte praf.

Suplimentele pentru mamele care alăptează

O dietă obișnuită, bine echilibrată ar trebui să furnizeze toate vitaminele necesare unei mame care alăptează, vitamine care ajung și în laptele copilului. Cu toate acestea, medicii recomandă suplimentarea cu vitamine prenatale pentru mamele care alăptează pentru a se asigura că au un echilibru nutrițional bun.

Dacă ești vegetariană: trebuie să iei suplimente cu vitaminele din grupul B, din moment ce unele dintre ele se găsesc doar în carne sau pește.

​ Citește aici și care este rolul suplimentelor alimentare pentru copii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa