Totul despre bebe la o lună. Ghid complet pentru liniștea părinților

Vrei să știi totul despre bebe? Cine nu vrea, mai ales dacă este proaspăt părinte! În acest articol găsești răspunsuri la cele mai frecvente întrebări.

Mihaela Călin
totul despre bebe
Prima lună acasă cu bebelușul poate fi cea mai frumoasă din viața ta.

Totul despre bebe vrea să știe fiecare proaspăt părinte. Primul an din viața bebelușului tău este uimitor. În doar 12 luni, el se va transforma dintr-un nou-născut, complet dependent de tine, la un copil care începe să meargă, să vorbească și să-și exprime primele semne de independență. Vezi mai jos ce face un bebeluș la o lună, conform specialiștilor de la www.webmd.com

În prima lună nou-născutul doar se obișnuiește cu această lume mare, ciudată și nouă. Tu începi să te obișnuiești să ai grijă de multele sale nevoi. Mai jos sunt doar câteva dintre schimbările pe care te poți aștepta să le vezi în timpul primei luni de viață a copilului tău.

Este important să știi că sugarii care s-au născut prematur nu vor urma exact aceste etape de dezvoltare. Este mult mai probabil ca un bebeluș prematur să atingă fiecare etapă de dezvoltare în funcție de termenul inițial, decât în funcție de ziua lui de naștere.

Bebelușii care s-au născut cu o lună mai devreme, probabil că vor avea nevoie de o lună în plus pentru a-i prinde pe amicii lor născuți în aceeași perioadă.

Cât crește un bebeluș la o lună

Nu te alarma dacă bebelușul tău pierde în greutate în primele zile de viață. Bebelușii se nasc cu un lichid suplimentar în corp și, de obicei, pierd până la 10% din greutatea de la naștere, înainte de a se stabiliza și a începe să ia în greutate.

Până la vârsta de două săptămâni, nou-născuții trebuie să revină la greutatea lor de la naștere. Iar în prima lună vor lua rapid în greutate – între 15 și 30 de grame pe zi.

În timpul vizitelor la pediatru acesta va verifica greutatea copilului în raport cu un grafic de creștere, pentru a se asigura că micuțul tău crește în mod corespunzător.

Totul despre bebe de la o lună la 24

Găsește răspuns la toate întrebările tale privind nașterea, ce se întâmplă după naștere, conexiunea cu bebelușul, alăptare, somn, colici și tratarea bolilor comune, învățarea cu olița, cum te descuri când apar tantrumurile și cum să deslușești comportamentul copilului tău și să fii alături de el.

Abordarea autorilor este caldă și plină de blândețe. Cu peste un milion de exemplare vândute, Cartea bebelușului este considerată Biblia bebelușilor în America și în lume, o enciclopedie cuprinzătoare cu informații de la naștere până la 2 ani.
Doctorul William Sears a scris această carte împreună cu familia sa, medici și asistenți în pediatrie, și este supranumit ”omul care a redefinit maternitatea” de către revista TIME. Pachetul include cele 3 cărți din imagine.

”Cartea bebelușului” poate fi comandată aici

„Cartea bebelușului” este ca un manual de instruțiuni pentru proaspeții părinți.

Abilitățile motorii la sugarul de o lună

La această vârstă sistemul nervos al nou-născutului încă se maturizează, dar bebelușii pot realiza multe în prima lor lună. Vei observa că bebelușul tău s-a născut cu mai multe reflexe, inclusiv suptul. La scurt timp după naștere, el va fi capabil (cu puțin ajutor din partea ta) să se agațe de mamelonul tău pentru a se hrăni.

Dacă îți pui degetul în palma copilului, vei observa că acesta va strânge pumnul în jurul lui (mulți tați se mândresc cu puterea bebelușilor lor). Nou-născuții care se sperie vor tresări rapid, întinzându-și ambele mâini și picioare, apoi retregându-le înapoi. Acest lucru se numește reflexul Moro.

Chiar și la vârsta de o lună, bebelușul are instinctul de mers pe jos. Dacă pui picioarele unui nou-născut pe o suprafață solidă și îi sprijini corpul, va părea că vrea să pășească.

Deși la vârsta de o lună bebelușul poate fi capabil să-și ridice capul, în timp ce se află pe burtă, mușchii gâtului nu sunt deocamdată atât de dezvoltați încât să sprijine capul. Asigură-te că ții o mână sub capul copilului de fiecare dată când îl ridici.

Cât și cum doarme un bebeluș de o lună

Nașterea este un proces dificil pentru bebeluș. În primele câteva săptămâni, ți se va părea că tot ce face nou-născutul tău este să doarmă. De fapt, nou-născuții dorm 15-16 ore pe zi. Aceste ore pot fi neregulate, deoarece copilul nu s-a adaptat încă la ciclul normal de zi și de noapte.

Îți poți ajuta copilul să se adapteze prin împărțirea activităților: cele liniștite și plictisitoare noaptea, iar cele jucăușe în timpul zilei. În cele din urmă el va înțelege indicațiile – că ziua este pentru joacă și noaptea este pentru somn.

De asemenea, ciclurile de somn ale copilului tău în vârstă de o lună sunt mult diferite de ale tale. Spre deosebire de adulți, nou-născuții petrec mai mult timp în somnul REM, decât în starea de somn mai profund non-REM. Asta înseamnă că se pot trezi destul de ușor în timpul primelor săptămâni.

Totul despre somnul lui bebe

Înțelege totul despre somnul copilului tău, de la regresia la somn, la câte ore de somn are nevoie în funcție de vârstă, la hrănirea și alăptarea în timpul nopții, udatul patului, terorile din timpul nopții și așteptările nefondate cu care pornesc mulți părinți la drum când e vorba despre somnul copilului lor.

Cartea Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor este un tratat despre somn care îmbină știința cu înțelepciunea.


Mamă a 4 copii, specializată în ajutarea familiilor la început de drum, Sarah Ockwell Smith scrie cu blândețe și înțelegere pentru părinți, pe baze științifice, cum ar trebui abordat somnul la copii de la naștere și până la 5 ani. Fiecare etapă e diferită și vine cu noi provocări. Sarah te va ajuta să înțelegi și să accepți unicitatea copilului tău și să abordezi cu iubire și răbdare somnul lui.

Aici poți comanda cartea „Soluții blânde pentru somnul liniștit”

Simțurile unui sugar de o lună

Văzul bebelușului în prima lună de viață

Bebelușii se nasc cu o vedere foarte neclară. În prima fază, ei sunt chiar foarte miopi. Bebelușul tău poate vedea obiecte și persoane cu cea mai mare claritate atunci când acestea se află la o distanță de 20-30 cm. Asta înseamnă că îți poate vedea fața în timp ce îl alăptezi.

De fapt, el va prefera să te privească mai degrabă pe tine decât un animăluț de pluș, pentru că bebelușii sunt atrași în mod natural de fețele umane. De asemenea, nou-născuții preferă obiectele în culori contrastante, deoarece sunt mai ușor de văzut (asta nu înseamnă că trebuie să te îmbraci doar în alb și negru, culorile luminoase sunt și ele bune).

S-ar putea să observi că bebelușul tău de o lună se uită cruciș, atunci când încearcă să se concentreze. Acest lucru este normal, deoarece controlul vizual al nou-născutului nu s-a dezvoltat pe deplin. Cu toate acestea, dacă se uită cruciș până la vârsta de trei sau patru luni, ia legătură cu medicul pediatru, deoarece ar putea fi un semn de strabism.

Auzul sugarului în prima lună de viață

Deși auzul unui nou-născut nu este încă pe deplin dezvoltat, el poate totuși să recunoască sunetele – în special vocile părinților lui, pe care s-a obișnuit să le audă încă din uter.

El preferă în special sunetele înalte. Nu te supăra dacă soacra ta folosește o voce pițigăiată de fiecare dată când vorbește cu copilul tău. Dacă bebelușul nu pare să răspundă la toate sunetele, trebuie să menționezi acest lucru medicului pediatru la următoarea vizită.

În multe spitale se examinează auzul tuturor copiilor la naștere. Chiar dacă testarea auzului la naștere a fost în regulă, nu uita să-i povestești medicului pediatru despre îngrijorările tale cu privire la auzul copilului.

Ce gust preferă sugarul la o lună

Bebelușii preferă gustul dulce, așa cum se întâmplă si cu copiii mai mari (și chiar cu adulții). Papilele lor gustative nu sunt încă suficient de mature pentru a distinge gusturile amar și acru. Ei au un simț al mirosului bine dezvoltat și pot distinge încă din primele zile de viață mirosul mamelonului mamei lor și al laptelui matern.

Cât mănâncă bebelușul la o lună

În timpul primei luni de viață, ar trebui să te aștepți ca bebelușul alăptat să mănânce de 8 până la 12 ori pe zi (aproximativ la fiecare două până la trei ore).

Ghidul pentru alăptare – Jack Newman este o resursă valoroasă de informații și sfaturi practice, susținute de cercetări concrete, care vin în ajutorul mamelor, medicilor pediatrici și specialiștilor în alăptare. Un manual complex care dezbate pe larg o multitudine de probleme care apar în perioada alăptării, aduse în atenția publicului prin exemplele a sute de mămici, cartea este o lectură excelentă care oferă mamei și bebelușului cel mai bun start în alăptare, un proces responsabil de dezvoltarea sănătoasă a micuțului și de starea de bine a mamei.

Bebelușii hrăniți cu lapte formulă pot avea nevoie să mănânce de 6 până la 8 ori pe zi. Vei știi când bebelușul tău este înfometat, pentru că va începe să se răsucească (să-și miște capul înainte și înapoi, căutând sânul) sau să se agite și să-și întoarcă gura, atunci când îi atingi obrazul.

Un bebeluș care a mâncat suficient va părea mulțumit și este posibil chiar să adoarmă. Un semn că bebelușul tău mănâncă suficient este să umple patru până la șase scutece pe zi.

Cum comunică cu tine sugarul la o lună

La vârsta de o lună copiii au cam un singur mod de a comunica – prin plâns. Bebelușul va plânge până la trei ore pe zi (nu te panica, reprizele de plâns vor scădea odată cu trecerea timpului).

Plânsul este modul copilului de a spune: „Mi-e foame – hrănește-mă!” sau „Am scutecul ud” sau „Sunt foarte obosit”. În timp, vei începe să-i descifrezi țipetele și să găseșți cele mai bune modalități de a-l calma (de exemplu, înfășându-l sau plimbându-l în brațe).

Unii copii care plâng prea mult pot avea colici sau o problemă medicală, așa că ia legătura cu medicul pediatru, dacă nu-ți poți calma nou-născutul

Îngrijirea bontului ombilical

Pediatrii obişnuiau să recomande curăţarea bazei buricului cu alcool, dar, acum, majoritatea preferă ca bontul să fie lăsat în pace, întrucât alcoolul poate irita pielea şi, uneori, întârzia vindecarea.

Unii dintre ei recomandă aplicarea unei soluții cu iod, iar alții recomandă o pudră cu antibiotic. Alte metode alternative de îngrijire a cordonului copilului includ utilizarea de rădăcină de genţiana. Cel mai bine este să consulţi pediatrul pentru a vedea ce anume îţi recomandă.

Masajul bebelușului

Bebelușii iubesc să fie mângâiați. Așa că oferă-i micuțului tău cât mai des ocazia să se bucure de contactul piele-piele, de exemplu, ținându-l în brațe, legănându-l sau oferindu-i un masaj blând. Toate acestea vor face ca nou-născutul să se simtă mulțumit și iubit.

Deși există ideea că masajul trebuie făcut micuțului după baia de seară, acest lucru nu este bătut în cuie. Cel mai bine este să alegi momentul pentru masare în funcție de starea bebelușului (bine este să nu fie făcut înainte ca el să mănânce sau imediat după ce a mâncat). 

  • Alege un ulei fără parfum artificial sau conservanţi, special pentru bebeluşi.
  • Pune un prosop pe măsuţa pe care îl schimbi de obicei pe cel mic; scoate-i hainele şi scutecul şi, înainte de masaj, vorbeşte cu el sau cântă-i.
  • Scapă de inele şi brăţări, găseşte o poziţie confortabilă şi toarnă puţin ulei de masaj in palme. Freacă-ţi mâinile ca să încălzeşti uleiul.
  • Pune bebeluşul pe spate cu burta în sus, pune-ţi palmele pe umerii copilului şi masează-l gentil de la umeri către picioare. Masajul ar trebui să fie ca o mângâiere mai delicată şi asigură-te că atunci când îl masezi pe cel mic ca palma întinsă şi degetele să cuprindă corpul copilului pe cât de mult posibil. Repetă aceste mişcări de şase ori.
  • Acum plasează palmele pe pieptul bebeluşului şi masează în sus şi în părţi, mergând către claviculă, către umeri şi apoi către braţe. Repetă aceste mişcări de şase ori.
  • Repetă prima mişcare de şase ori.
  • Foarte blând, fă nişte mişcări circulare pe burtica bebeluşului, mergând în sensul acelor de ceasornic. Apoi, cu palmele împreunate masează de la buric către o parte şi apoi din cealaltă parte către buric.
  • Repetă prima mişcare de şase ori.
  • Ridică piciorul copilului ţinând de coapsă şi masează încet cu o mână către talpa bebeluşului. Înainte să dai drumul piciorului, apucă şi cu cealaltă mână de coapsă şi fă aceeaşi mişcare în jos. Aceasta este o tehnică ritmică foarte plăcută pentru cel mic, dar nu uita să faci mişcările cu delicateţe. Repetă aceste mişcări de câteva ori şi apoi masează şi celălalt picior.
  • Repetă prima mişcare de şase ori.
  • Dacă crezi că cel mic e mai rezistent, întoarce-l pe burtă şi masează şi spatele facând mişcări orizontale cu palmele.
  • La finalul masajului, ţine-ţi palmele pe umerii copilului pentru câteva secunde şi apoi îndepărtează-le încet.
  • Înveleşte-l pe cel mic într-un prosop ca să ştergi excesul de ulei înainte să-l îmbraci în hainele de somn.

Gimnastica pentru un bebeluș la o lună

Gimnastica bebelușului este importantă. Întinde bebelușul pe spate și fă cu piciorușele lui mișcarea de bicicletă pentru câteva minute o dată. Acest exercițiu ușor va ajuta la tonifierea musculaturii și va pregăti copilul pentru mersul de-a bușilea și mersul în picioare, lucruri pe care bebelușul tău va începe să le facă chiar înainte să-ți dai seama!

Pentru a ști la ce să te aștepți în următoarele luni, îți recomandăm și aceste articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa