Ce mănâncă un bebe la 8 luni

Ați făcut deja primii pași în diversificare. Meniul este destul de variat acum, ceea ce îți permite să mai improvizezi. Află din acest articol ce mănâncă un bebe la 8 luni și cum să-i faci mesele atractive.

Alexandra Irimiea
ce mănâncă un bebe la 8 luni
Ce mănâncă un bebe la 8 luni în plus față de laptele mamei? Meniul poate fi foarte divers: piure de fructe, legume pasate, carne și chiar gustări pe care să le țină în pumnișor.

Ce mănâncă un bebe la 8 luni? Îți dăm noi câteva idei, plus niște trucuri utile

Odată cu diversificarea, meniul zilnic al bebelușului poate deveni complicat. Micuțul tău trebuie să-și ia porția de lăptic, dar în același timp este în faza de testare a solidelor.

Tot ce trebuie să știi despre alimentația echilibrată în diversificare , cu ce să începi și la ce semnale să fii atentă pentru a depista eventuale alergii alimentare, poți citi în detaliu în  ”Cartea Bebelușului”, un ghid complet al primilor ani. Autorul, Dr. William Sears, este cel mai apreciat pediatru în Statele Unite.

În primul an de viață, laptele este alimentul de bază, de aceea trebuie să te asiguri că primește zilnic 710-950 ml lăptic de sân sau formulă. De regulă, mesele de lapte sunt rezervate pentru dimineață și seară, dar unele mămici le mai oferă bebelușilor un biberon și înainte de somnicul de prânz. În cazul tău, cum arată meniul copilului? Ce include și ce nu?

Cele mai potrivite momente din zi pentru mesele bebelușului

Dr. William Sears în ”Cartea Bebelușului” recomandă să oferi alimente solide în acele momente din zi când bebe pare mai înfometat. Dacă alăptezi, oferă-i solide atunci când producția de lapte este mai scăzută, de obicei în a doua parte a zilei.

De asemenea, hrănește bebelușul atunci când este și ora de masă a celorlalți membri ai familiei. În acest fel se va bucura și de aspectele de socializare din timpul mesei și va deveni mai interesat de mâncare.

Dacă apetitul copilului tău nu coincide cu orele de masă ale familiei, permite-i să ciugulească. Ciugulitul pe parcursul zilei este mai benefic din punct de vedere nutritiv decât trei mese copioase.

Dr. William Sears în ”Cartea Bebelușului”

Diversificare: Ce mănâncă un bebe la 8 luni

Mic dejun: lapte

Gustare 1: piure de fructe

Alege fructe proaspete în diverse combinații sau fructe din compot. Ele pot fi amestecate cu biscuiți, cereale de bebeluși, semințe (in, susan, floarea soarelui, dovleac) sau migdale, fistic.
Cel mic poate mânca și fructe congelate sau conservate, deși, de preferat sunt, întotdeauna, indiferent de vârstă, fructele de sezon.

Pranz: supă + piure de legume cu carne (pui, găină, curcan, vită), ficat de pui, gălbenuș de ou, somon

Dacă până acum i-ai oferit doar cărniță de pui și de curcan, de acum poți să introduci vita și somonul. La capitolul legume, vinetele și ciupercile pot fi trecute de acum pe lista alimentelor permise. De asemenea, mămăliga este un alt aliment pe care are voie să-l mănânce un bebe la 8 luni.

Gustare 2:

Iaurt cu fructe, brânzică de vaci simplă sau combinată cu fructe (banană, măr copt, caise, piersică), cereale cu sau fără semințe

Sunt destule tipuri de iaurturi cu fructe în comerț, dar eu una le-am preferat întotdeauna pe cele făcute în casă. Sunt mult mai sănătoase, fără zahăr adăugat, iar bucățile de fructe nu trebuie să le cauți cu lingurița, ci le găsești din plin, doar le-ai adăugat chiar tu!

La fel am procedat și cu brânzica de vaci. Puneam la fiert 200 de ml de lăptic pasteurizat în care adăugam, la momentul fierberii, câteva picături de lămâie sau 2 pastiluțe de calciu lactic. Brânzica obținută o treceam prin tifon și jumătate i-o serveam băiețelului meu atunci, iar pe cealaltă o lăsam la frigider pentru a doua zi.

Cina: lapte

Nu neglijați importanța laptelui în alimentația unui bebeluș.

Nu uitați că bebelușii au stomacul mic, cam de dimensiunea propriului pumn. Prin urmare, nu vă așteptați să mănânce la o masă o cantitate mai mare decât pumnul. În schimb, vă puteți aștepta ca regulile sale în privința meselor să se schimbe. Un copil poate mânca azi o porție întreagă, pentru ca mâine să se mulțumească doar cu o lingură.

Dr. William Sears în ”Cartea Bebelușului”

Finger-foods pentru un bebe la 8 luni: banane, biscuiți, pâine prăjită, mere tăiate felii. Fii atentă ca bucățile de fructe să fie destul de mari întrucât dacă sunt prea mici, există riscul să le bage cu totul în gură și să se înece.

Ce nu mănâncă un bebe la 8 luni

Chiar dacă a mai crescut, bebelușul tău încă nu are liber la orice aliment. Se află, în continuare, pe lista produselor interzise următoarele: pește alb, miere, lapte de vacă, albuș de ou. Atenție la căpșuni, zmeură și alte fructe cu potențial alergenic crescut, mai ales dacă există antecedente familiale. Eu una am preferat să aștept cuminte să împlinească vârsta de un an, ca să fiu mai liniștită și mai sigură.

Ce mănâncă un bebe la 8 luni: la ce să fii atentă

La această vârstă, bebelușul tău își dezvoltă abilitatea de a mesteca, fiind totodată momentul când, de regulă, apar primii dințișori.

După introducerea mai multor fructe și zarzavaturi, crește și numărul de scaune. Dar nu trebuie să te panichezi dacă numărul lor nu e mai mare de 3 pe zi și dacă sunt consistente. Însă o problemă cu care te poți confrunta este eritemul fesier. Care e soluția? Schimbă-l mai des și spală-l cu apă călduță și săpun de bebeluși, mai degrabă decât să folosești șervețele umede.

Tot acum este momentul să încerci să renunți la mesele de noapte. Bebelușul tău a mai crescut așa că este bine să-i stabilești un program de alimentație asemănător cu al nostru, al adulților. Se știe clar că mesele de noapte au un efect nociv asupra dinților prin apariția precoce a cariilor dentare, dar și anomalii ale dezvoltării mandibulei.

Tot ce trebuie să știi despre alimentația echilibrată în diversificare, cu ce să începi și la ce semnale să fii atentă pentru a depista eventuale alergii alimentare, poți citi în detaliu în  ”Cartea Bebelușului”, un ghid complet al primilor ani. Autorul, Dr. William Sears, este cel mai apreciat pediatru în Statele Unite.

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul ”parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa