10 calităţi ale jucăriilor perfecte pentru bebeluşi

Raluca Manea
jucarii-pentru-bebelusi-totul-despre-mame

Copleșiți de noianul de oferte, mulți părinți se întreabă care sunt cele mai bune jucării pentru bebeluși. Toate sunt haioase, colorate, bune de molfăit și de zdrăngănit. Dar sunt oare toate folositoare bebelușului?

Există câteva criterii clare potrivit cărora poți alege bine jucării pentru bebeluși. În primul rând, acestea trebuie să îndeplinească toate normele de siguranță: să fie făcute din materiale de calitate, non-toxice, fără părţi mici detașabile ce pun copilul în pericol de asfixiere. În al doilea rând, o jucărie de bebeluș e bine să stimuleze cât mai complet simţurile și să provoace părintele la  jocuri imaginative și la conversație.

Citește volumul „Copii crescuți cu blândețe – Cum să ne creștem copiii lăsându-ne îndrumați de ei” de Gill Rapley și Tracey Murkett, volum care te va ajuta să susții dorința naturală a bebelușului de a învăța.

Iată zece calități de care să ții seama când cumperi jucării pentru bebeluşi:

1. Să aibă texturi moi, plăcute la atingere

Caută jucării cu inserții de material asemănătoare cu etichetele. Da, bebelușilor le plac etichetele! Îmi amintesc de băiețelul meu cel mare care era tot timpul cu ele în guriță: bine s-au gândit producătorii să facă figurine textile cu astfel de inserții! De asemenea, alege și alte tipuri de texturi și materiale foșnitoare incorporate, ce pot fi explorate cu degețelele.

2. Să aibă fețe prietenoase

Bebelușilor le plac fețele umane, iar astfel de jucării se dovedesc utile și când vrei să începi un joc de rol. În acest fel, vorbirea copiilor este stimulată.

3. Oglinda e mereu un succes

Există jucării care au fie o mică oglindă, fie un material similar, fiindcă bebelușii adoră să se privească, chiar dacă la început nu conștientizează că sunt ei înșiși acolo. Dar, fiincă le plac fețele umane, cu siguranță vor fi încântați să vadă una mică și bucălată, care se mișcă și zâmbește odată cu ei. Una dintre cele mai îndrăgite jucării ale celor trei copii ai mei a fost un căluț textil ce putea fi suspendat de un baby gym, care avea pe burtică un material incasabil, asemănător cu o oglindă. Cât s-au mai jucat cu el în primele luni de viață!

4. Piesele de ros sunt bun!

Sunt foarte utile când încep să dea dințișorii. Chiar și cele moi, de pluş, au uneori părți de plastic striat, non-toxic, numai bun de ros de gingiile tari! Găsești aici cele mai frumoase modele, atât zornăitoare, cât și refrigerante.

5. Nu te feri de culorile vii!

Vederea bebelușului nu este încă bine definitivată, iar el va fi atras de culorile aprinse care îl ajută să focalizeze.

6. Zgomotul e bun!

Celebrele zornăitoare (fie că sunt din lemn, plastic sau pluş) nu trebuie să lipsească din arsenalul niciunui bebeluș care se respectă. Pot avea sunete diverse, de clopoțel cristalin, vuvuzea de lemn sau bile de plastic. Ele stimulează simțul auditiv și sunt ușor de apucat, deci promovează primul joc independent.

7.   Forma și greutatea trebuie să fie potrivite

Un alt criteriu de urmărit este ca jucăria să fie ușor de apucat şi de mânuit, nu prea grea, pentru ca  micuțul să o poată explora în voie. Sunt de preferat jucăriile care cresc odată cu copilul – cum ar fi cuburile de lemn: mai întâi, bebelușul le gustă, apoi le aruncă, pe urmă poate clădi cu ele. Mai târziu, vor fi utile în jocuri de sortare, de învățare a formelor și culorilor, la numărat.

8.  Nu exagerați!

Deși e bine că jucăriile să stimuleze simțurile, dacă luminile și sunetele emise sunt prea puternice și obositoare, atunci efectul va fi invers decât cel scontat, pentru că bebelușul se va inhiba. De aceea, cumpărați puține jucării care să “faca” lucruri în locul copilului, lăsându-l pe acesta un simplu spectator. Ele îl vor distra, dar în același timp pot inhiba creativitatea și dezvoltarea limbajului.

9.  Jucării muzicale mecanice

Sunt acele plușuri sau cutiuțe muzicale care emit o melodie dulce. Ele mi-au fost de mare folos pentru că le dădeau ocupație copiilor când trebuia să fac diverse treburi scurte, în mașină  sau când era nevoie să le distrag atenția. Cântecelul simplu și foarte cunoscut devine un favorit dacă i-l cânți chiar tu micuțului odată cu jucăria. Nouă ne-au prilejuit și ritualuri drăguțe care atenuau crizele de gelozie: de pildă, cât dura melodia dulce, aveam o sesiune de pupici și îmbrățișări cu fratele mai mare. Era suficient să revină la sentimente mai bune când era arțăgos.

10. Nu uita că jucăria favorită a copilului tău eşti chiar tu!

Nimic nu poate înlocui senzația pe care o are când te mirosia, te vede, te atinge, te aude și te simte! Vă spun din experiență că părinții sunt cele mai bune jucării pentru bebeluși. 🙂

Citește și:
Jucării care încurajează dezvoltarea vorbirii
Trei jocuri de inspiraţie Montessori pentru bebeluşi
Cinci idei pentru stimularea limbajului la bebeluşi
Stimularea simţurilor în primele 6 luni de viaţă

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa