10 lucruri ciudate (dar perfect normale) despre nou-născutul tău

Te interesează să știi ce lucruri ciudate poate face nou-născutul tău?

Cu siguranţă ai citit numeroase cărţi şi articole care te-au pus în temă cu toate lucrurile majore: travaliul şi naşterea, inevitabilele nopţi nedormite şi, desigur, alăptarea. Dar cum rămâne cu scaunele explozive şi ochii încrucișați? Înainte de a fugi să îţi suni pediatrul, citeşte mai jos despre toate acele lucruri ciudate, dar perfect normale, pe care trebuie să le știi despre nou-născuţi.

1. Caca exploziv

Bine, poate am exagerat folosind cuvântului „exploziv”, dar adevărul este că nu devii părinte până nu ai de-a face cu un scutec „exploziv”. Cu alte cuvinte, nu eşti prima mamă care curăţă caca de copil şi de pe pereţi sau alte locuri.

Pentru a te obișnui un pic cu toate acestea, ar trebui să ştii că scaunele nou-născuţilor sunt formate, în mare parte, dintr-un lichid care are textura muștarului. Aşadar, nu este complet anormal să ajungă şi prin alte locuri din cameră.

Deja te-ai îngreţoşat? Până nu te murdăreşti până la coate – la propriu – nu poţi spune că ai trăit chiar totul.

Când să îţi faci griji: Atâta timp scaunul copilului este colorat (variind de la maro la verde şi apoi galben) atunci este cât se poate de normal. Dacă, însă, observi şi urme de sânge, ar fi bine să îţi suni medicul.

2. Crustele de lapte

Of, nu e niciun mod de a le preveni. Crustele de lapte, acele cojițe care apar pe capul bebelușilor, sunt cam dezgustătoare, dar, totodată, sunt şi destul de comune. Cum vine asta? Sincer, nimeni nu ştie sigur de ce apar. Vestea bună este că orice uscăciune sau scuamă dispare, de obicei, în primele câteva luni (deşi pentru unii poate dura şi un pic mai mult).

Când să îţi faci griji: Din fericire, nu e cazul să intri în panică – crustele de lapte nu sunt nimic mai mult decât o erupţie comună. Dar, în cazul în care se extind dincolo de scalpul copilului, adresează-te medicului să îţi prescrie un unguent.

3. Sâni de bebeluş

Mai ţii minte efectul trăznit al hormonilor în timpul sarcinii? (Cum ai putea să uiţi?) Ei bine, aceiaşi hormoni şi-au spus cuvântul şi asupra copilului tău şi, din păcate, unul dintre efectele secundare ale statului în burtică preţ de nouă luni este dezvoltarea… sânilor.

Expunerea copilului la hormonii mamei poate provoca de multe ori ţesutul mamar să se dezvolte, deoarece este nevoie de ceva timp pentru a fi eliminaţi din organism. Dar nu te îngrijora – ar trebui să dispară în timp.

Când să îţi faci griji: Observi vreo roşeaţă în jurul sânului copilului? Dacă este aşa, ia-i temperatura pentru a vedea dacă roşeaţa este însoţită şi de febră. În acest caz, ar trebui să soliciți urgent un consult medical.

4. Gemete ciudate și respirație zgomotoasă

Dacă te-ai aşteptat doar la gângureli şi strigăte ocazionale, mai gândeşte-te odată. Bebeluşii fac multă gălăgie! Mârâie, gem, şuieră şi scot o multitudine de alte sunete amuzante.

Conform specialiştilor, aceste zgomote ciudate sunt cauzate de nările înguste ale copilului, care produc mucus ce nu poate fi eliminat în totalitate, astfel rezultând diverse efecte sonore. Dacă ai fost martoră la o simfonie de sunete în ultima vreme, ar putea fi necesar doar să cureţi nările copilului cu puțin ser fiziologic.

Când să îţi faci griji: Fii atentă la tipul de sunet pe care copilul îl scoate de fiecare dată când respiră. Nu este exclus să aibă dificultăţi de respiraţie. În acest caz, ar trebui să mergi la control la medicul pediatru cât mai repede posibil.

1
2
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație