10 lucruri ciudate (dar perfect normale) despre nou-născutul tău

TOTUL DESPRE MAME

Te interesează să știi ce lucruri ciudate poate face nou-născutul tău? Cu siguranţă ai citit numeroase cărţi şi articole care te-au pus în temă cu toate lucrurile majore: travaliul şi naşterea, inevitabilele nopţi nedormite şi, desigur, alăptarea. Dar cum rămâne cu scaunele explozive şi ochii încrucișați?

Înainte de a fugi să îţi suni pediatrul, citeşte mai jos despre toate acele lucruri ciudate, dar perfect normale, pe care trebuie să le știi despre nou-născutul tău.

1. Caca exploziv

Bine, poate am exagerat folosind cuvântului „exploziv”, dar adevărul este că nu devii părinte până nu ai de-a face cu un scutec „exploziv”. Cu alte cuvinte, nu eşti prima mamă care curăţă caca de copil şi de pe pereţi sau alte locuri.

Pentru a te obișnui un pic cu toate acestea, ar trebui să ştii că scaunele nou-născutului sunt formate, în mare parte, dintr-un lichid care are textura muștarului. Aşadar, nu este complet anormal să ajungă şi prin alte locuri din cameră.

Deja te-ai îngreţoşat? Până nu te murdăreşti până la coate – la propriu – nu poţi spune că ai trăit chiar totul.

Când să îţi faci griji: Atâta timp scaunul nou-născutului este colorat (variind de la maro la verde şi apoi galben) atunci este cât se poate de normal. Dacă, însă, observi şi urme de sânge, ar fi bine să îţi suni medicul.

2. Crustele de lapte

Of, nu e niciun mod de a le preveni. Crustele de lapte, acele cojițe care apar pe capul bebelușilor, sunt cam dezgustătoare, dar, totodată, sunt şi destul de comune. Cum vine asta? Sincer, nimeni nu ştie sigur de ce apar. Vestea bună este că orice uscăciune sau scuamă dispare, de obicei, în primele câteva luni (deşi pentru unii poate dura şi un pic mai mult).

Când să îţi faci griji: Din fericire, nu e cazul să intri în panică – crustele de lapte nu sunt nimic mai mult decât o erupţie comună. Dar, în cazul în care se extind dincolo de scalpul copilului, adresează-te medicului să îţi prescrie un unguent.

3. Sâni de bebeluş

Mai ţii minte efectul trăznit al hormonilor în timpul sarcinii? (Cum ai putea să uiţi?) Ei bine, aceiaşi hormoni şi-au spus cuvântul. Iar nou-născutul experimentează din păcate, unul dintre efectele secundare ale statului în burtică preţ de nouă luni este dezvoltarea… sânilor.

Expunerea copilului la hormonii mamei poate provoca de multe ori ţesutul mamar să se dezvolte, deoarece este nevoie de ceva timp pentru a fi eliminaţi din organism. Dar nu te îngrijora – ar trebui să dispară în timp.

Când să îţi faci griji: Observi vreo roşeaţă în jurul sânului copilului? Dacă este aşa, ia-i temperatura pentru a vedea dacă roşeaţa este însoţită şi de febră. În acest caz, ar trebui să soliciți urgent un consult medical.

4. Gemete ciudate și respirație zgomotoasă

Dacă te-ai aşteptat doar la gângureli şi strigăte ocazionale, mai gândeşte-te odată. Bebeluşii fac multă gălăgie! Mârâie, gem, şuieră şi scot o multitudine de alte sunete amuzante.

Conform specialiştilor, aceste zgomote ciudate sunt cauzate de nările înguste ale copilului, care produc mucus ce nu poate fi eliminat în totalitate, astfel rezultând diverse efecte sonore. Dacă ai fost martoră la o simfonie de sunete în ultima vreme, ar putea fi necesar doar să cureţi nările copilului cu puțin ser fiziologic.

Când să îţi faci griji: Fii atentă la tipul de sunet pe care copilul îl scoate de fiecare dată când respiră. Nu este exclus să aibă dificultăţi de respiraţie. În acest caz, ar trebui să mergi la control la medicul pediatru cât mai repede posibil.

5. Strănuturi constante

Nu uita că nou-născutul este proaspăt venit pe această lume şi este încă foarte sensibil la o mulţime de lucruri la care tu eşti deja imună. Aşadar, dacă strănută furtunos, nu este obligatoriu să fie bolnav; pur şi simplu s-ar putea doar să îşi dorească să elimine orice particule străine care şi-au făcut drumul în micile lui nări.

Să privească direct spre o sursă luminoasă ar putea fi, de asemenea, o acțiune cu care micuţul trebuie să se obişnuiască, aşa că, dacă îl scoţi la plimbare într-o zi însorită şi începe să strănute, este posibil să fie doar efectul soarelui – şi nu alergiile – de vină.

Alte cauze comune pentru strănut ar putea fi necesitatea de a scăpa de mucusul în exces sau de lichid amniotic ce a rămas în căile respiratorii după naştere.

Când să îţi faci griji: Dacă strănuturile copilului sunt însoţite de respiraţie şuierătoare, mergi cu el la un control medical, pentru că este posibil să aibă o alergie sau altceva care să necesite tratament. Vei dori să te asiguri că respiraţia şi înghiţitul bebeluşului sunt normale, iar plămânii sunt curați, pentru a exclude vreo problemă medicală serioasă.

6. Mişcări spasmodice

Spasmele aleatorii ale membrelor şi mişcările copilului pot fi uşor înfricoșătoare la început, dar ţine minte că sunt doar un pas în dezvoltarea sa. În aceste prime câteva luni se va manifesta reflexul de tresărire (sau reflexul Moro). Acesta poate apărea neaşteptat sau după ce nou-născutul aude un zgomot puternic. În orice caz, abia după 3-4 luni copilul va scăpa de acest reflex. Până atunci, ai putea să îţi pui abilităţile de înfășat  copilul în practică: bebeluşii se sperie de multe ori de ei înşişi, iar dacă sunt ușor înfășați vor reuşi să doarmă mai profund.

Când să îţi faci griji: Trebuie să îţi faci griji numai în cazul în care copilul nu are deloc spasme. Absenţa lor ar putea să însemne că ceva nu este în regulă şi ar trebui să vorbeşti cu medicul tău.

7. Forma ciudată a capului

Naşterea este un proces dificil şi complex, dar nu uita că nu eşti singura care depune efort. Nou-născutul munceşte foarte mult pentru a-şi croi drum prin canalul de naștere. Nu este de mirare că, după această călătorie, are un aspect umflat şi purpuriu. Deoarece nou-născutul are un cap moale şi maleabil, trecerea prin osul pelvian îi poate provoca o uşoară aplatizare.

Chiar dacă, însă, nu se întâmplă în timpul naşterii, tot este posibil să îi apară nişte zone plate mai târziu de la dormitul pe spate sau pe o parte. Dacă observi acest lucru, încearcă să ţii copilul mai mult în braţe, să-l mai aşezi şi pe burtică atunci când este treaz și să nu îl lași să doarmă cu capul pe aceeași parte.

Când să îţi faci griji: Dacă ai încercat totul şi capul copilului încă pare plat, vorbeşte cu medicul tău.

8. Umflarea organelor genitale

Nu există o modalitate delicată de a spune aceasta. Dacă ai dat naştere unui băieţel, este posibil să observi că micile lui părţi bărbăteşti – testiculele – sunt semnificativ mai mari decât te-ai aştepta. Copilul poate fi afectat de expunerea la hormoni chiar înainte de naştere sau poate să aibă mai mult lichid acumulat în testicule. Nu îţi face griji – bebeluşul va elimina lichidul pe măsură ce urinează.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru fetiţe, care ar putea avea labiile umflate preţ de câteva zile de la naştere. Oricum, ar trebui să se dezumfle în scurt timp. Şi apropo de aceasta: micuţul va elimina atât de mult lichid în primele zile, încât va slăbi cu aproximativ 10% din greutatea sa iniţială.

Când să îţi faci griji: Dacă umflătura nu dă înapoi în termen de câteva zile de la naştere, ar trebui să mergi la un cotrol medical, mai ales dacă ai un băieţel. Băieţii pot dezvolta o afecţiune numită hidrocel, care poate dura până la un an până să se corecteze pe cont propriu.

9. Sânge pe scutec

Apariția unei pete de sânge pe scutecul unui nou-născut este de ajuns pentru a speria orice părinte, dar adevărul este că nu este întotdeauna motiv de panică. Există mai multe motive pentru care aceasta se poate întâmpla, majoritatea fiind temporare.

Dacă ai o fetiţă, ea ar putea reacţiona pur şi simplu la expunerea hormonală din viaţa intrauterină. Nu îţi face griji – o „mini-menstruație” este destul de comună în rândul fetiţelor care trec printr-o retragere de estrogen în primele zilele după naştere. Hormonii se vor echilibra destul de curând.

Altă cauză posibilă: o erupție cutanată din cauza scutecului. Asigură-te că îi aplici unguent ori de câte ori este necesar, ca să îi uşurezi durerea şi să îl hidratezi.

Când să îţi faci griji: Deşi, probabil, este absolut normal, poți să îţi suni medicul pentru a fi sigură că nu este ceva mai grav. Nu prea există părinţi care să vadă sânge pe scutecul copilului şi să poată dormi liniștiți noaptea.

10. Ochi încrucişaţi

La început, un caz uşor de strabism la bebeluși este normal şi de aşteptat. Nou-născutul încă încearcă să-şi gestioneze toate abilităţile nou descoperite, vederea fiind una dintre ele, şi îi va lua ceva timp până să aibă controlul muscular necesar şi până să îşi perfecţioneze puterea de concentrare asupra unui punct.

Uneori, atunci când ochii copilului par încrucişaţi, e posibil să fie doar impresia ta. Din cauza lărgimii nasului, pliurile cutanate suplimentare pot masca unele părţi albe ale ochilor copilului. Acest lucru poate crea un fel de iluzie optică numită pseudoesotropia (falsul strabism convergent). Aşa că priveşte mai atent: sunt pupilele copilului aliniate şi se mişcă împreună? Până la urmă, totul poate fi doar în capul tău! (Iar asta se poate întâmpla oricui.)

Când să îţi faci griji: În cazul în care copilul pare să aibă ochi încrucişaţi chiar şi la şase luni, ar trebui să îi faci o programare la medic pentru a vedea dacă este vorba şi de altceva în joc. Dacă ochii micuţului tău rătăcesc în direcţii diferite, ar putea avea strabism, iar dacă există doar un singur ochi care se mişcă ciudat, ar putea avea ambliopia (ochi leneş).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa