Bebelușul este răsfățat. Așa să fie?

Ramona Dinescu

Bebelușul nu este răsfățat, doar se bucură de atenția și afecțiunea pe care le primește din partea părinților. Dar oare există o limită până la ceea ce se numește…răsfăț?

Când am născut prima dată, toate mătușile din familie mi-au dat același sfat: să nu ții copilul în brațe că se obișnuiește așa și se răsfață. M-am făcut că nu aud ș,i într-o zi, când eram în parc cu copilul, pentru că plângea în cărucior, l-am scos și m-am plimbat vreme îndelungată cu el în brațe. O bunică care m-a urmărit cu atenție s-a gândit că ar fi cazul să intervină: „E răsfățat, de-aia plânge. Dacă îl mai ții mult în brațe, o să ți se urce în cap”. M-am uitat la ea, m-am uitat la copilul mei de nici 3 luni și mi-am văzut de treabă, puțin revoltată din cauza sfaturilor pe care nu le-am cerut, dar le-am primit, dar m-am și gândit dacă nu cumva ar putea să fie copilul răsfățat. Am început să citesc și, într-adevăr, copiii mici nu devin răsfățați, doar au nevoie de afecțiune și atenție din partea celor dragi.

Unii părinți se tem de la început că ar putea să ajungă ca acei părinți, știți și voi, cei care își răsfață copiii. Ironia este că, tocmai din cauza acestei temeri, merg puțin prea departe cu disciplina tocmai pentru a nu avea copii răsfățați.

Liber la răsfățat copilul

Răsfățul este unul dintre cele mai minunate lucruri pe care un părinte le poate face cu copilul său, susțin specialiștii de la tootsites.com. este atât dreptul copilului cât și privilegiul părintelui de a petrece cât mai mult timp împreună de a primi și de a oferi cât mai multă dragoste și afecțiune. În mod garantat, a-ți iubi copilul nu înseamnă același lucru cu a-i îndeplini toate dorințele, mai ales cele legate de alegerile nesănătoase. Însă îmbrățișările, săruturile și timpul petrecut pur și simplu împreună, nu sunt deloc lucruri rele. Sunt minunate și extrem de sănătoase pentru relația voastră.

Ceea ce unii consideră răsfăț, alții au dezvoltat într-o întreagă filosofie de parenting. Cei care susțin Attachment Parenting cred în lucruri precum ținutul copiilor în brațe, legănatul, purtatul copilului în marsupiu și dormitul cu copilul în același pat. Cercetările au demonstrat chiar că acei copii ai căror părinți au făcut toate aceste lucruri cu ei, au crescut mai calmi, mai concentrați la școală și chiar mai independenți. Atenția pe care le-o oferim copiilor le oferă mai degrabă un sentiment de siguranță la gândul că că părinții sunt mereu alături de ei și le oferă iubire, decât o dependență de aceștia. Așadar, probabil răsfățul este un lucru înțelept.

Majoritatea părinților mărturisesc că au simțit în mod natural nevoia de a-și ține copiii în brațe, cât mai des posibil. Joaca cu un bebeluș, cântatul, legănatul și iubirea sunt instinctive și extrem de sănătoase atât pentru părinți cât și pentru copii. Asta nu înseamnă că cei mici se vor răsfăța. Ține-ți copilul în brațe cât de des vrei și ignoră acele sfaturi care susțin că este mai bine pentru bebeluș să fie lăsat singur în pătuțul său. Va veni vremea în care copilul se va smulge din brațele tale pentru a explora lumea. Nu este un lucru pe care îl poți învăța să-l facă, așa că bucură-te de tandrețea clipelor de bebelușie cât mai mult posibil. Nimic nu-i face mai bine unui bebeluș decât atingerea mamei plină de dragoste.

Care este limita?

Până la vârsta de 4-6 luni, nici nu se pune problema de a răsfăța un copil dacă îi arăți dragostea ta. După această vârstă, copiii încep să realizeze puterea pe care o au asupra părinților și pot începe să și-o exercite. Tu ,ca părinte, poți face alegerile corecte în numele copilului tău. După această vârsta bebelușul trebuie încurajat să exploreze lumea din jurul său, cu tine alături, bineînțeles. Tu îl vei ajuta și îl vei învăța cum să dobândească anumite achiziții și abilități, fără să te temi că, atunci când va crește, va face crize de isterie din răsfăț. Trebuie să intervii și să-i interzici ferm, dar cu o voce blândă lucrurile și activitățile ce l-ar putea răni și cu multă tandrețe și afecțiune trebuie să-i arăți că tu conduci jocul. Dacă îi oferi din când în când câte o prăjiturică, după ce mai crește, asta nu înseamnă că îl răsfeți. Nici dacă îi faci pe plac și mergi cu el de câte ori te cheamă. Copilul are încredere în tine și are nevoie de tine în marea sa aventură. Ideal ar fi să poți sta cu el cât mai mult și să-i arăți toată dragostea ta.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa